netto

Wat verandert in februari voor uw geld

De prijs van een aantal treintickets stijgt vanaf februari. ©Photo News

Rijden met bus en trein wordt duurder, er komt één Vlaamse premie voor renovaties en de hervorming van de rolrechten gaat in.

Deze maand veranderen er opnieuw een aantal zaken voor uw geld. We lijsten de belangrijkste veranderingen voor u op.

Eén premie voor alle renovaties

De Vlaamse renovatiepremie en de verbeterings- en aanpassingspremie smelten samen in een overkoepelende renovatiepremie. Die kan vanaf 1 februari worden aangevraagd. De nieuwe renovatiepremie is er voor wie een woning van minstens 30 jaar wil renoveren of een bestaand gebouw wil omvormen tot een woning. Ze kan aangevraagd worden voor vier types van werken: ruwbouw, buitenschrijnwerk, dakwerken en technische installaties. Voor elke categorie kunt u een premie vragen als u minstens 2.500 euro kosten hebt gemaakt, exclusief btw.

De premie wordt berekend per categorie van werken. Ze bedraagt 20 procent van de factuur, exclusief btw, met een maximum van 2.500 euro per categorie. Voor gezinnen met een laag inkomen en verhuurders via een sociaal verhuurkantoor zijn de voorwaarden gunstiger: de subsidie bedraagt 30 procent van het factuurbedrag, met een maximum van 3.333 euro per categorie. De premie blijft in alle gevallen beperkt tot 10.000 euro.

De premie is er in de eerste plaats voor wie zijn gezinswoning wil renoveren. Om in aanmerking te komen moet u aan eigendoms- en inkomensvoorwaarden voldoen. De premie is er ook voor eigenaars die hun woning voor minstens negen jaar verhuren via een sociaal verhuurkantoor. Voor hen gelden geen inkomens- of eigendomsvoorwaarden.

Nieuwe rolrechten van kracht

Vanaf 1 februari 2019 zijn nieuwe rolrechten van toepassing. Dat zijn de bijdragen die betaald moeten worden bij het inschrijven van een zaak op de agenda van de rechtbank. In eerste aanleg zal een lager rolrecht worden betaald dan in beroep of in Cassatie.

Is de tabel onleesbaar, klik dan hier.

Ook interims bij de overheid

Vanaf 1 februari 2019 kunnen de federale overheidsdiensten een beroep doen op uitzendkrachten. Midden januari verscheen daarover een koninklijk besluit in het Belgisch Staatsblad.

Uitzendkrachten kunnen voortaan dus aan de slag bij de federale overheidsdiensten, overheidsbedrijven (Bpost, Proximus...) en HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel.

Uitzendarbeid is wel alleen toegestaan voor de tijdelijke vervanging van een contractueel of statutair personeelslid, voor een tijdelijke toename van werk en voor de uitvoering van uitzonderlijk werk, gedurende maximaal twaalf maanden.

Uitzendarbeid is niet toegelaten bij staking of lock-out.

Rookstopmedicatie beter terugbetaald

'Rookstopmedicatie kan mensen helpen van hun verslaving af te geraken, maar de prijs schrikt sommigen af. Door de terugbetaling te verbeteren, willen we die drempel zo veel mogelijk wegnemen. Voor wie zich heeft voorgenomen in het nieuwe jaar met roken te stoppen, kan dit het beslissende duwtje in de rug zijn', zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld)

©BELGAIMAGE

Vooraleer mensen toegang krijgen tot een volledige behandeling met rookstopmedicatie moeten ze een starterspakket kopen dat ze twee weken moeten testen. Het pakket van 49,95 euro betalen ze vandaag volledig uit eigen zak. Vanaf 1 februari betalen mensen met een voorkeursregeling nog slechts 9,80 euro en mensen zonder voorkeursregeling 14,80 euro.

Bovendien krijgen rokers voortaan om de vijf jaar drie volledige behandelingen terugbetaald, tegenover twee in totaal in het verleden. ‘Wie na drie pogingen in vijf jaar nog niet is kunnen stoppen, heeft met andere woorden opnieuw recht op drie terugbetaalde behandelingen’, benadrukt de minister. ‘Sommige mensen raken makkelijker af van hun tabaksverslaving dan anderen. Maar een ding is zeker: de slaagkans neemt met elke poging gevoelig toe’, voegt ze eraan toe.

In 2017 kregen 14.761 rokers rookstopmedicatie voorgeschreven. In 2016 waren dat er 20.051.

Medische producten makkelijker verkrijgbaar

Vanaf 7 februari mogen grootwarenhuizen een aantal medische producten, zoals steriele verbanden en warmtezalven, verkopen. De apothekers zijn niet blij met die beslissing van De Block.

‘We kwamen echter overeen dat de verkoop van 'drug-a-like'-producten, dat zijn producten die op een geneesmiddel lijken, het alleenrecht van de apothekers zou blijven', zegt Alain Chaspierre, de woordvoerder van de Belgische Pharmaceutische Bond (APB). Maar ook die producten mogen nu vrij verkocht worden. Dat kan problemen geven, niet omdat ze gevaarlijk zijn, maar omdat er geen medisch advies gegeven wordt. ‘Er bestaat bijvoorbeeld een 'drug-a-like'-middel tegen diarree. Als het om een baby gaat, is vooral rehydrateren van belang. Ik betwijfel of de kassierster in de supermarkt eraan gaat denken dat advies aan ouders mee te geven’, zegt Chaspierre.

‘Bovendien worden producten die u in de apotheek koopt, ingeschreven in uw medisch dossier. Dat geldt niet voor de producten die u in de supermarkt koopt’, vervolgt de woordvoerder.

Trein- en busrit worden duurder 

Eind december keurde de raad van bestuur van de NMBS de tarieven goed die vanaf 1 februari van toepassing zijn. De gemiddelde jaarlijkse aanpassing van alle tarieven bedraagt 0,69 procent, 1 procentpunt minder dan de gezondheidsindex’, benadrukt de NMBS.

De prijs van woon-werkabonnementen en schoolabonnementen stijgt met 1,18 procent, terwijl alle andere producten gemiddeld met 0,29 procent stijgen.

De prijs van standaard- en weekendbiljetten (zowel in eerste als in tweede klas) daalt in februari dan weer gemiddeld met 1,89 procent. ‘Dit past in de commerciële strategie van de NMBS om de trein, vooral bij occasionele reizigers, actief te promoten’, voegt de spoorwegmaatschappij eraan toe.

Ook de Lijn past vanaf 1 februari een aantal tarieven aan. ‘Net zoals in veel andere sectoren volgen we de stijging van de levensduurte’, laat de openbaarvervoermaatschappij weten. ‘De prijs van abonnementen, sms-tickets en dagpassen stijgt met gemiddeld 1,73 procent.’

Dat betekent dat een jaarlijks Buzzy Pazz-abonnement (bestemd voor 12- tot 24-jarigen) vanaf februari 212 euro kost tegenover 209 euro nu. Voor 25- tot 64-jarigen komt een jaarabonnement op 319 euro (tegenover 314). Bejaarden gaan dan weer 54 euro moeten betalen. Dat is een stijging van een euro om een jaar lang op het netwerk van De Lijn te mogen reizen.

Wie via sms een ticket van één uur koopt, zal 2,25 euro moeten betalen. Een verhoging van 10 eurocent. Ook sms-tickets die een dag geldig zijn, worden duurder en kosten voortaan 7,15 euro.

De andere tarieven blijven ongewijzigd. Ook digitale vervoerbewijzen (m-ticket, m-card10 en m-daypass) die u via de app van De Lijn koopt, worden niet duurder.

Drop-offzone Brussels Airport wordt betalend

Vanaf 6 februari moeten automobilisten die langer dan 10 minuten in de drop-offzone (dat is de beveiligde zone aan de uitrit van de luchthaven) blijven staan, daarvoor betalen. ‘U kunt ook slechts één keer per uur gebruikmaken van de gratis tien minuten in de drop-offzone’, staat te lezen in het persbericht van de luchthaven.

©BELGA

Om bestuurders de kans te geven passagiers in alle rust af te zetten of op te halen op de luchthaven, biedt Brussels Airport wel 30 minuten gratis parkeren aan in parkings P1, P2 en P3. Wie daarvan wil profiteren, moet wel over een gratis Pcard+ beschikken. Die kunt u gratis online aanvragen. ‘Wie (nog) geen Pcard+ heeft, kan in die parkings tegen 2 euro per half uur parkeren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect