Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat verandert in februari voor uw geld?

In februari zal u dieper in de buidel moeten tasten voor de bus, tram en trein. Maar er is ook goed nieuws: u zal uw vakantie kunnen opsparen en makkelijker van bank kunnen overstappen.
Advertentie
Naar jaarlijkse gewoonte worden de tarieven voor de trein geïndexeerd. ©Photo News

Vakantiedagen opsparen

Bedrijven kunnen hun werknemers de mogelijkheid geven om vakantiedagen over de jaren heen op te potten. Met het vakantiesparen kan u overuren, compensatiedagen (arbeidsduurvermindering) of sectorspecifieke verlofdagen overdragen om ze later, op een  gunstig moment in uw loopbaan op te nemen. Bijvoorbeeld om het even wat rustiger aan te doen of een wereldreis te maken.

©BELGA

Een overdracht van de wettelijke vakantiedagen kan dat niet: die moet u in het jaar zelf opnemen.

Vooraleer u aan vakantiesparen kan doen, moet er op sectorniveau een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn. Daarin wordt vastgelegd welke overuren en verlofdagen overgedragen kunnen worden en voor hoelang. Is er na zes maanden nog geen sectorregeling, dan kan uw werkgever op ondernemingsniveau een cao afsluiten. Vakantiesparen is altijd vrijwillig: het staat zowel de werkgever als werknemer vrij om in het systeem te stappen.

Als u verandert van job, dan zullen de resterende vakantiedagen uitbetaald worden. Bij de overstap naar een andere baan binnen dezelfde sector, zal het soms mogelijk zijn om de verlofrugzak mee te nemen naar uw nieuwe werkgever.

Nog vlotter van bank veranderen

Dankzij de bankoverstapdienst Bankswitching wordt makkelijker om van bank te wisselen. Het zal niet langer nodig zijn om aan terugkerende betalers (bijvoorbeeld uw werkgever, ziekenfonds, …) uw nieuwe rekeningnummer door te geven. Ook leveranciers die met een domiciliëring werken (bijvoorbeeld elektriciteitsleverancier, telecomprovider, …) kunnen automatisch een melding van uw nieuwe bank krijgen.

Het blijft ook perfect mogelijk om zelf uw schuldeisers en betalers op de hoogte te brengen. De nieuwe bank zal u dan een lijst van de schuldeisers en betalers bezorgen, samen met een voorbeeldbrief.

Om over te stappen naar een andere bank, volstaat het een zichtrekening te openen bij uw nieuwe bank en de bankoverstapdienst te vragen. Die zal er ook voor zorgen dat automatisch uw doorlopende en memo overschrijvingen overgezet naar de nieuwe bank en uw betaalkaarten bij de vorige bank geschrapt. Uw vorige zichtrekening wordt vereffend en het saldo wordt overgezet op een zichtrekening bij uw nieuwe bank.  

Trein wordt duurder

Door een jaarlijkse indexering wordt reizen met de trein duurder. Voor woon-werk- en schoolabonnementen is er een prijsstijging met 2,49 procent, voor andere vervoersproducenten gemiddeld met 1,49 procent.

Een standaardbiljet wordt gemiddeld 0,94 procent duurder. Het seniorenbiljet (heen- en terugreis voor senioren in tweede klasse) gaat van 6,2 naar 6,5 euro. De Go Unlimted voor een week (een pas voor jongeren om onbeperkt te reizen tijdens de schoolvakanties) wordt een kwart duurder en stijgt tot 15 euro.

Toch blijft het tarief van een aantal vervoersbewijzen ongewijzigd. Het gaat om de Go Pass 10 (tien enkele ritten in tweede klas voor jongeren tot 26 jaar), de Rail Pass (tien enkele ritten aan een forfaitair tarief) en de fietsdagkaart.

Ook bussen en trams van De Lijn duurder

Bij de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn betaalt u vanaf 1 februari meer voor kartonnen Lijnkaarten, groepsbiljetten en abonnementen de hoogte in. Een rit met een Lijnkaart wordt 10 cent duurder tot 1,60 euro en een groepsbiljet 5 cent tot 1,30 euro per persoon.

Voor een Buzzy Pazz (6 tot 11 jaar), een Omnipas 65+ en een Abonnement met Verhoogde Tegemoetkoming betaalt u voortaan één euro meer of 53 euro. Dezelfde prijsverhoging is er voor een Abonnement met Vervoersgarantie, wat voortaan 43 euro zal kosten. Een jaarabonnement Buzzy Pazz voor jongeren tot 24 jaar wordt 5 euro duurder tot 209 euro. Een abonnement voor 3 maanden kost voortaan 79 euro (+ 2 euro) en een maandabonnement 32 euro (+ 1 euro).

Ook de Omnipas voor mensen tussen 23 en 65 jaar wordt enkele euro’s duurder en kost voortaan 314 euro (+ 8 euro) voor een jaar, 120 euro (+ 3 euro) voor drie maanden en 48 euro (+ 1 euro) voor een maand.

Nieuw in het gamma vervoersbewijzen is de m-card, een digitale tienrittenkaart. Die kost 15 euro en kan vanaf februari via de app gekocht worden. 

Meer tol op Franse snelwegen 

De tol op de Franse autosnelwegen – de péage – stijgt vanaf februari. De exacte prijsverhoging verschilt naargelang de wegbeheerder en ligt tussen 1,03 en 2,04 procent.

©Photonews

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud