Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat verandert in maart voor uw geld?

Met een nieuwe maand voor de deur zijn er enkele veranderingen op til die een invloed hebben op uw portemonnee. Wat kan u deze maand verwachten?

(netto/belga) – Een overzicht van de geldzaken die veranderen op 1 maart 2009.

Meer bedrijfsvoorheffing bij loopbaanonderbreking

Werknemers die na 1 januari 2008 halftijds tijdskrediet of halftijdse loopbaanonderbreking opgenomen hebben, moeten voortaan meer afgeven aan de fiscus. Vanaf 1 maart 2009 wordt er bij hen meer bedrijfsvoorheffing ingehouden.

Voor diegenen die jonger zijn dan 50, wordt 30 procent afgehouden in plaats van 17,15 procent. Voor wie 50 is of ouder, stijgt het afgehouden percentage van 17,15 procent naar 35 procent.

De maatregel is niet van toepassing op uitkeringen voor alleenstaanden of als ze toegekend worden in het kader van thematisch verlof (ouderschapsverlof, medische bijstand, palliatief verlof).

Controle stookolietanks versoepeld

De controle van stookolietanks wordt vanaf 1 maart versoepeld in Vlaanderen. Zo wordt het aantal herhalingscontroles teruggeschroefd op stookolietanks kleiner dan 5.000 liter, voor de verwarming van gebouwen die hoofdzakelijk als woongelegenheden worden gebruikt. Dat bevestigt Johan Mattart van Brafco, de federatie van brandstoffenhandelaars.

Bovengrondse tanks moeten niet meer periodiek worden gecontroleerd. Tot nu toe moest dat eens om de 5 jaar gebeuren. Ondergrondse tanks die nu om de 3 of 4 jaar (afhankelijk van het materiaal waaruit de tank is gemaakt) een visuele controle moeten ondergaan, moeten voortaan maar eens om de 5 jaar gecontroleerd worden.

Vaste telefonie Telenet wordt duurder

Vaste telefonie wordt bij Telenet duurder vanaf maart. De tarieven stijgen met maximaal 5,4 procent door de stijgende levensduurte. De aanpassing geldt niet voor de formule FreePhone Europe, mobiele telefonie (Telenet Mobile) of voor telefonie in combipaketten (de 'shakes') met internet en/of digitale televisie.

Televisie werd in februari al duurder. Die prijsstijging varieerde per regio. De internetprijs wijzigt niet.

Nieuwe samenstelling Bel20

Begin maart verdwijnen beeldvormingsspecialist Agfa-Gevaert en zinkverwerker Nyrstar uit de Bel20. Ze worden vervangen door vastgoedbevak Befimmo en telecomoperator Telenet Group.

Ook het gewicht van de Bel20'ers verandert. Het aandeel van de zwaargewichten GDF Suez en AB Inbev binnen de Bel20 wordt begrensd op 12 procent. Dan volgen GBL en Delhaize met elk meer dan 9 procent. Onderaan sluit Omega Pharma de rij. Het aandeel heeft een gewicht van 0,94 procent van de Bel20.

De wijzigingen worden doorgevoerd op 2 maart (de eerste weekdag van maart), na sluiting van de beurs. De eerste handelsdag met de nieuw samengestelde Bel20 is dus 3 maart.

Identificatie bij schroothandel tegen metaaldiefstallen

Vanaf 1 maart 2009 zijn de schroothandelaars verplicht om elke aankoop van metaal voor meer dan 1.000 euro aan de verkoper te betalen met overschrijving of met cheque. Een aankoop met een kleiner bedrag mag cash betaald worden, maar dan moet de verkoper geïdentificeerd worden.

Met de maatregel willen de federale ministers Vincent Van Quickenborne en Guido De Padt het aantal metaaldiefstallen terugdringen. Dieven verkopen de gestolen metalen dikwijls aan schroothandelaars. Die staan machteloos tegenover verdenking van heling, want op oude metalen staat geen afkomst af te lezen. Na overleg met alle betrokkenen is de identificatieplicht nu uitgewerkt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.