Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat verandert in mei?

In mei gaan enkele nieuwe regels in die uw portemonnee kunnen beïnvloeden. Een overzicht.
©BELGAIMAGE

1. Lancering nieuwe biljetten

Vanaf 28 mei komen nieuwe biljetten van 100 en 200 euro in omloop. Die vervangen de oude biljetten, die al dateren van het begin van de eenheidsmunt in 2002. De biljetten van 200 euro zijn goed voor 4 procent van de totale waarde van de biljetten die in de eurozone in omloop zijn. Biljetten van 100 euro vertegenwoordigen 23 procent. In de nieuwe biljetten werden bijkomende elementen toegevoegd die het risico op vervalsing moeten inperken.

2. Vrijblijvend vaderschapsverlof voor zelfstandigen

Vanaf mei kunnen zelfstandigen vrijblijvend vaderschapsverlof opnemen. Ze hebben recht op tien dagen in de vier maanden die volgen op de geboorte van hun kind. Het verlof kan worden opgenomen in hele of halve dagen. Voor tien dagen krijgt u een toelage van 808,20 euro. Vaders die hun zaak geen tien dagen in de steek kunnen laten, kunnen kiezen voor acht dagen, aangevuld met 15 dienstencheques.

3. De nieuwe vennootschapswet gaat in

Op 1 mei wordt het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen van kracht. De belangrijkste vernieuwing is dat drastisch is gewied in het kluwen van 17 vennootschapsvormen. Voortaan zijn er nog vier. De besloten vennootschap (bv) wordt de basisvorm en maakt het mogelijk zonder maatschappelijk kapitaal een onderneming te beginnen. Ook de vzw’s, die voordien hun eigen wetgeving hadden, vallen voortaan onder de vennootschapswet. Lees meer over wat het nieuwe wetboek voor uw vennootschap betekent in de extra bijlage bij de krant.

4. Bellen van België naar ander Europees land goedkoper

Vanaf mei kunnen zelfstandigen vrijblijvend vaderschapsverlof opnemen.

Sinds 15 mei 2017 betalen we voor bellen, sms’en en surfen geen roamingkosten meer in de Europese Unie. Dat wil zeggen dat u voor het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland geen extra kosten boven op het normaal tarief meer betaalt.

Maar anders was het nog altijd als u vanuit België belde naar een ander Europees land. In dat geval betaalde u een internationaal tarief. Die paradoxale regeling wordt afgeschaft. Vanaf 15 mei moet u door een beslissing van de Europese Commissie niet langer extra betalen om van het ene naar het andere land van de Europese Unie te bellen. Als Belgische abonnee vanuit Frankrijk naar België of een andere Europese lidstaat bellen, zal evenveel kosten als vanuit België naar een ander EU-land telefoneren.

5. Meer mensen krijgen ambtenarenpensioen

Wie aanspraak wilde maken op een ambtenarenpensioen, moest tot op heden minstens vijf jaar in de publieke sector gewerkt hebben. Die minimumperiode verdwijnt op 1 mei.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud