Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat verandert in november voor uw geld?

Een nieuwe maand, nieuwe regels. Of nieuwe deadlines om in het oog te houden.
©REUTERS

Pensioen

Nog een maand om uw studiejaren gunstig af te kopen

Als u uw pensioen wilt opkrikken door nog studiejaren tegen een gunstig tarief af te kopen, moet u snel zijn. De deadline van 1 december 2020 nadert. U moet uw aanvraag ten laatste op 30 november indienen bij de Federale Pensioendienst.

Door studiejaren af te kopen kunt u niet vroeger met pensioen, wel uw wettelijk pensioen opkrikken. Door de afkoop gelden uw studiejaren als gewerkte jaren, waardoor uw pensioenbedrag stijgt. Hoeveel het afkopen van studiejaren precies opbrengt, hangt af van uw statuut (zelfstandige, werknemer, ambtenaar). Een studiejaar afkopen kost 1.560 euro. Dat bedrag is fiscaal aftrekbaar.

Ook na 1 december kunt u nog studiejaren afkopen, maar dat zal duurder zijn dan nu. Dat komt omdat vanaf december 2020 alle studiejaren die u meer dan tien jaar na het behalen van uw diploma afkoopt, actuarieel berekend zullen worden. Dat betekent dat u meer zult betalen als de periode verder terug in de tijd ligt. Anders gezegd: hoe langer u wacht met afkopen, hoe duurder. VES

Zelfstandigen

Relance- overbruggingsrecht verlengd

Zelfstandigen die hun zaak na een gedwongen sluiting weer heropstarten, kunnen sinds juni gebruikmaken van het overbruggingsrecht bij heropstart. Dat relanceoverbruggingsrecht liep af op 31 oktober, maar door de nieuwe verplichte sluiting van restaurants en cafés werd het tot 31 december 2020 verlengd.

De maatregel voorziet in een minimuminkomen voor zelfstandigen die hun activiteit kunnen hervatten maar een omzetverlies hebben geleden, door bijvoorbeeld beperkte openingstijden of een beperkt aantal klanten.

De voorwaarden voor het overbruggingsrecht veranderen niet. Zelfstandigen moeten actief zijn in een van de sectoren die minstens een maand geheel of gedeeltelijk gesloten zijn door de coronamaatregelen en die bij heropening onder druk blijven staan. Ze moeten een omzetdaling of vermindering van bestellingen van minstens 10 procent aantonen. Een alleenstaande kan een tegemoetkoming krijgen van 1.291,69 euro, een zelfstandige met gezinslast van 1.614,10 euro.

Eerder besliste de federale regering ook al om het coronaoverbruggingsrecht (voor zelfstandigen die hun zaak geheel of gedeeltelijk moeten stopzetten) te verdubbelen in oktober en november, tot 2.583,38 euro voor een alleenstaande zelfstandige en 3.228,20 euro voor een zelfstandige met gezinslast. VES

Fiscus

Meer tijd voor belastingaangifte via mandataris

De deadline voor de laatste belastingaangiftes is opgeschoven naar 16 november 2020. Particulieren, zelfstandigen en ondernemers die hun aangifte door een gespecialiseerd boekhoudkantoor laten uitvoeren, hadden daarvoor normaal tot eind oktober de tijd, maar krijgen nog wat respijt. De coronacrisis heeft de sector van belastingadviseurs en accountants met zo veel extra werk opgezadeld dat vooral de aangiftes van de vennootschapsbelasting vertraging hebben opgelopen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) geeft hen daarom meer tijd. VES

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud