Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat verandert in november?

Minder tijd om naar de apotheek te gaan en een lagere opbrengst op de spaarrekening. Dat zijn de belangrijkste twee veranderingen voor uw portemonnee in november.
Een voorschrift voor geneesmiddelen blijft voortaan maar drie maanden geldig. ©Photo News

Voorschrift voor geneesmiddelen maar 3 maanden geldig

Vanaf 1 november blijft een geneesmiddelenvoorschrift standaard maar 3 maanden geldig. Dat betekent dat u binnen de drie maanden naar de apotheek moet om de geneesmiddelen op te halen. Als de geldigheidsperiode verstreken is, kan uw apotheker de medicijnen niet meer afleveren.

Daarmee wordt de geldigheidsduur van een geneesmiddelenvoorschrift afgestemd op de termijn dat de medicijnen terugbetaald worden door de ziekteverzekering. Tot nu toe kon een apotheker een voorgeschreven medicijn onbeperkt in de tijd afleveren, maar de ziekteverzekering betaalde dat maar terug tot het einde van de derde maand na de voorschrijfdatum.

De nieuwe regels gelden zowel voor elektronische als voor papieren voorschriften. Wel krijgt een arts de mogelijkheid een langere geldigheidsduur dan de voorziene drie maanden op te geven als hij dat nodig acht voor de gezondheid van zijn patiënt. De terugbetaling door de ziekteverzekering is er dan ook gedurende de langere periode. De geldigheidsduur kan evenwel nooit langer zijn dan een jaar.

Er wordt een overgangsperiode voorzien, tot 31 januari 2020, waarbinnen de 'oude' voorschriften nog geldig blijven.

Verkoop van tabaksproducten aan minderjarigen verboden

Voortaan is het verboden tabaksproducten aan minderjarigen te verkopen. Het verbod slaat op sigaretten en roltabak, maar ook op de e-sigaret. Tot nu toe lag de leeftijdsgrens op 16 jaar.

Meest performante spaarrekening brengt minder op

Op 1 november verlaagt de bank Santander Consumer de intrest op haar spaarrekening Vision+. Dat is hoogst rentende spaarrekening in België.

De basisrente zakt van 0,15 naar 0,05 procent, de getrouwheidspremie van 0,65 naar 0,55 procent. Dat brengt het globale rendement op 0,60 procent, in plaats van 0,80 procent.

Ook na deze renteverlaging blijft de spaarrekening de meest voordelige van België. De tweede plaats in het klassement is een ex-aequo van de spaarrekening Cocoon van Bpost Bank en Fidelity van Medirect. Ze bieden beide een globaal rendement van 0,55 procent, al zijn de basisrente en de getrouwheidspremie heel verschillend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud