Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat verandert op 1 juni voor uw geld?

Een nieuwe maand staat traditiegetrouw synoniem voor een aantal veranderingen. Deze maand gaat het voornamelijk om prijsstijgingen. Verder zal een nieuw type nummerplaat in het straatbeeld verschijnen.
Advertentie
©Photo News

Op 1 juni worden een aantal prijsstijgingen doorgevoerd. U zult dieper in de buidel moeten tasten voor tram en bus, elektriciteit en een bodemattest.

Bodemattest kost 50 euro

De prijs van het bodemattest wordt opgetrokken van 34 naar 50 euro voor een kadastraal perceel. Vraagt u een attest voor een deel van een kadastraal perceel aan, dan betaalt u voortaan 200 euro. Voor 1 juni was dat nog 135 euro. Het bodemattest is verplicht bij de verkoop van gronden en bevat informatie over de bodemkwaliteit. Het vermeldt alle gegevens die de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) over de grond kent. U vraagt het aan bij Ovam.

Tram en bus duurder

Een rit met de bus of tram van De Lijn wordt gemiddeld 1,91 procent duurder. De prijzen van de  abonnementen worden gemiddeld met 2,04 procent opgetrokken. Het jongerenabonnement, de Buzzy Pazz, zal voor een heel jaar 182 euro kosten. Voor een Omnipas, voor de leeftijd tussen 24 en 64 jaar komt de prijs op 237 euro. Voor de sociale abonnementen Omnio-WIGW en Vervoersgarantie betaalt de reiziger 36 euro per jaar.

Brusselse en Waalse 65-plusser moeten voortaan 36 euro betalen voor een jaarabonnement. Waalse senioren rijden nog tot en met 30 juni gratis bij De Lijn. Vlaamse senioren blijven gratis met De Lijn rijden, maar moeten wel betalen voor de MIVB in Brussel en TEC in Wallonië. Een jaarabonnement bij de MIVB kost 60 euro, bij de TEC 36 euro.

Een rit van 1 of 2 zones met een Lijnkaart zal 1 euro kosten, met de Lijnkaart % is dat 80 cent. De prijs van een sms-ticket gaat met 10 cent omhoog. Een sms-ticket voor 60 minuten zal 1,40 euro kosten, een voor 120 minuten 2,2 euro. Daarbovenop betaalt u nog de telecomkost van 0,15 euro.

Duurdere elektriciteit

De elektriciteitsfactuur stijgt door hogere transmissietarieven. Dat zijn de tarieven die hoogspanningsnetbeheerder Elia aanrekent voor het transport van stroom over het hoogspanningsnet. Een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh zal voortaan voor de elektriciteitstransmissie 35 euro per jaar betalen, een stijging met 3 euro. Vanaf 1 januari 2014 stijgt dat tarief voor zo’n huishouden naar 39 euro.

Rode nummerplaat voor landbouwvoertuigen

Bent u gebruiker van een land- of bosbouwvoertuig dat met rode diesel mag rijden en dus vrijgesteld is van accijnzen? Dan kunt u vanaf 1 juni een speciale rode ‘G’-kentekenplaat aanvragen. Die nummerplaat is nieuw en zal beginnen met de letter ‘G’ gevolgd door ‘L’ en een combinatie van twee letters en daarna drie cijfers. De nummerplaat is verplicht om te genieten van de vrijstelling. De rode nummerplaat wordt ingevoerd om het onderscheid te kunnen maken tussen de tractoren die ingezet worden in de transportsector en die van de land- en tuinbouwbedrijven. Enkel die laatste vallen onder de soepeler regeling.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud