Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat verandert op 1 juni?

In de laatste maand voor de zomervakantie staan een aantal wijzigingen voor uw geldzaken op stapel. Zo kunt u voor geschillen met een onderneming terecht bij de consumentenombudsdienst en kunt u meer producten kopen met uw ecocheques.

Traditiegetrouw zijn er elke maand nieuwigheden die van belang zijn voor uw portemonnee. Een overzicht van de wijzigingen in juni.

Start van de consumentenombudsdienst

Consumenten die een geschil hebben met een onderneming kunnen daar vanaf 1 juni voor terecht bij de eengemaakte consumentenombudsdienst. Bij die dienst zal u informatie kunnen inwinnen over uw rechten en plichten, maar daarnaast vormt de nieuwe dienst ‘een uniek loket waar de consument zich toe kan richten wanneer die een geschil op buitengerechtelijke wijze behandeld wil zien’, aldus het kabinet van minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V).

De consumentenombudsdienst zorgt ervoor dat de vraag tot bemiddeling bij de juiste dienst terechtkomt of anders zal de dienst de vraag zelf behandelen. ‘De consument heeft hiervoor geen advocaat nodig, de procedure is eenvoudig, en er volgt een snelle behandeling’, klinkt het bij Peeters.

Verbod op handenvrij bellen in Frankrijk

Wie deze zomer naar Frankrijk op vakantie gaat, moet er rekening mee houden dat het vanaf 30 juni verboden is om een kit voor handenvrij bellen te gebruiken. Hoofdtelefoons en oortjes achter het stuur zijn vanaf dan verboden op de Franse wegen. Alleen telefoneren met een ingebouwd Bluetooth-systeem via de luidsprekers (zonder draad of oortje) is nog toegelaten.

Ecocheques voortaan ook voor tweedehandsproducten

Vanaf 1 juni kunt u een ruimer assortiment aan producten met ecocheques betalen. Opvallende nieuwkomers zijn tweedehandskleding, -meubels en –boeken. Daarnaast doen onder meer deelfietsen en -auto's, verblijven in toeristische infrastructuur met het label 'Groene Sleutel', de aankoop van sodamachines en toebehoren, aankoop en plaatsing van grastegels en waterdoorlatende tegels hun intrede op de lijst.

Ook de lijst van elektrische apparaten wordt uitgebreid. Ze omvat vanaf juni onder meer (af)wasmachines, koelkasten, televisietoestellen, ovens, stofzuigers en verwarmingstoestellen. De uitbreiding gaat wel gepaard met een verstrenging: de toestellen moeten voldoen aan een vrij streng energielabel.

Lagere tarieven bij PSA bank

PSA Bank, de financiële poot van autogroep Peugeot, verlaagt voor het eerst haar rente. De Distingo Plus rekening brengt vanaf 1 juni nog slechts 1,50 procent op (0,20 procent basisrente + getrouwheidspremie van 1,30 procent). Dat was tot nu toe 2 procent rente op (0,50 procent + 1,50 procent).

Nieuwe openingsuren van postkantoren

Alle bpost-kantoren zullen vanaf 1 juni op dinsdag en donderdag open zijn tot 18 uur. Als gevolg daarvan zullen de meeste kantoren daarom iedere dag pas om 9.30 uur openen. Die uurwijziging moet volgens bpost de klant ten goede komen, zodat die duidelijk weet wanneer hij of zij in gelijk welk postkantoor terechtkan. De grootste kantoren blijven wel om 9 uur openen. Op zaterdagvoormiddag zijn ook nog drie kwart van de postkantoren geopend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud