Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat verandert op 1 oktober?

Geen papieren maaltijdcheques meer en een goedkopere huisarts voor zo’n 1,9 miljoen Belgen. Dat zijn de twee belangrijkste wijzigingen voor uw portemonnee in oktober. Een overzicht.
Advertentie
©arie kievit/Hollandse Hoogte

1,9 miljoen Belgen kunnen goedkoper naar de huisarts

Vanaf 1 oktober kunnen 1,9 miljoen Belgen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming goedkoper naar de huisarts. Ze moeten bij een consultatie alleen het persoonlijk aandeel (het remgeld) betalen en niet het volledige ereloon of circa 25 euro. De huisartsen krijgen het saldo via de ziekenfondsen terugbetaald. Dat is goed nieuws voor eenoudergezinnen, weduwnaars, weduwen, personen met een handicap, werklozen en andere patiënten van wie het bruto belastbaar jaarinkomen niet hoger is dan 17.424,93 euro, vermeerderd met 3.225,83 euro per kind ten laste.

Sommige artsensyndicaten hebben zich lang verzet tegen die verplichte derdebetalersregeling. Ze vrezen dat die leidt tot overconsumptie en zijn op hun hoede voor een veralgemening van de regeling. Artsen bij wie de software nog niet op punt staat, krijgen nog even respijt. Ze mogen de patiënt voorlopig nog het volle pond aanrekenen.

Alleen nog elektronische maaltijdcheques

Bedrijven kunnen hun personeel vanaf 1 oktober alleen nog elektronische maaltijdcheques geven. Papieren maaltijdcheques die eerder werden overhandigd aan de werknemers kunnen wel nog gebruikt worden als betaalmiddel tot 31 december. Een en ander is het gevolg van een beslissing van de vorige federale regering om de administratieve lasten weg te werken. Werkgevers moeten de cheques niet langer verdelen en controleren, wat leidt tot minder fouten en verlies.

Maaltijdcheques zijn onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing. Ze vormen dus een extralegaal voordeel. Om dat voordeel te behouden, moeten de cheques vanaf 1 oktober elektronisch zijn.

Nieuwe regels voor prijsverhogingen in woonzorgcentra

Woonzorgcentra moeten zich vanaf 1 oktober aan nieuwe regels voor prijsverhogingen houden. Eén keer per jaar mogen de dagprijzen worden geïndexeerd. Een grotere prijsverhoging kan enkel na werken die het ‘zorg- en leefcomfort fundamenteel verhogen’, zoals een duidelijke vergroting van de kamers of het toevoegen van sanitair in de kamers. Andere verhogingen moeten worden aangevraagd en moeten beperkt blijven.

Nieuwe regeling voor zelfstandige mantelzorgers

Vanaf 1 oktober kunnen zelfstandigen genieten van een volledig hervormd statuut van ‘zelfstandige mantelzorger’. Het systeem is voortaan toegankelijk voor zelfstandigen die hun activiteit tijdelijk moeten stopzetten of terugschroeven om een zwaar ziek familielid tot de tweede graad of een zwaar ziek gezinslid te verzorgen of bij te staan. Het wordt ook uitgebreid naar zelfstandigen die bij een gehandicapt kind of jongere jonger dan 25 jaar moet zijn.

De zelfstandige heeft voortaan recht op een uitkering van 1.070,94 euro, wat overeenstemt met het maandelijkse bedrag van het minimumpensioen van een alleenstaande zelfstandige. Hij krijgt ook een vrijstelling van betaling van sociale bijdragen en een gelijkstelling voor alle sociale en pensioenrechten tijdens de betrokken periode. Per aanvraag is de regeling er gedurende maximaal 6 maanden en het aantal toekenningen is beperkt tot 12 maanden over de hele loopbaan.

Een andere mogelijkheid is de activiteit deeltijds stop te zetten en een halve uitkering te genieten (zonder vrijstelling).

Twee nieuwe tv-zenders van start

Telenet-klanten kunnen vanaf 1 oktober naar Fox Vlaanderen kijken. Die zender brengt de tv-reeksen van het Amerikaanse moederhuis binnen de 24 uur naar de Vlaamse markt. Op dezelfde dag start Spike, een kanaal dat mikt op 18- tot 44-jarigen, vooral mannen. Er komt geen apart kanaal: Spike gebruikt van 21.00 tot 02.00 uur het signaal van kinderzender Nickelodeon.

Het is voor het eerst dat de Amerikanen van Fox hun series en op termijn ook films rechtstreeks naar de Vlaamse markt brengen. Die series moeten maximaal een dag na de Amerikaanse première ook op de Vlaamse tv te zien zijn, zoals Telenet eerder al deed met HBO-reeksen als ‘True Detective’.

Spike is een nieuw merk van Viacom International Media Networks (VIMN), naast de al bestaande zenders Comedy Central, Nickelodeon en MTV. In de aankondiging klonk het dat de kijker zich mag verwachten aan ‘entertainment met een scherp randje voor volwassenen’.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud