Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat verandert op 1 september voor uw geld?

Ook bij de start van het nieuwe schooljaar veranderen enkele zaken voor uw geld. We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij.
©SISKA VANDECASTEELE

Mantelzorgverlof

Vanaf 1 september kunt u het mantelzorgverlof aanvragen. Dat laat u toe een maand niet of twee maanden minder te werken om voor een familielid, vriend of buur te zorgen. U hebt dan recht op een uitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). De hulp moet gedurende minstens 50 uur per maand of 600 uur per jaar verleend worden.

Wie voltijds aan de slag is, kan een maand stoppen met werken of twee maanden de helft of een vijfde minder werken. Als u deeltijds werkt, kunt u uw arbeidsovereenkomst alleen gedurende een maand volledig schorsen. Het maximum geldt per zorgbehoevende.

U mag over uw volledige loopbaan maximaal zes maanden gebruikmaken van voltijds mantelzorgverlof. Als u uw prestaties met de helft of een vijfde vermindert, kan dat gedurende twaalf maanden over de hele loopbaan.

Let wel: u kunt alleen genieten van het themaverlof als u een erkende mantelzorger bent. Die erkenning kan vanaf 1 september met een formulier bij het ziekenfonds aangevraagd worden.

Maaltijdcheques

Een hele winkelkar betalen met maaltijdcheques, ook de niet-voedingsproducten die u koopt, is vanaf september niet meer mogelijk in de supermarkten. Volgens de wet mag u met maaltijdcheques alleen voedingsproducten betalen, maar veel supermarkten pasten dat niet strikt toe. Vanaf 1 september worden de kassasystemen aangepast, zodat het niet meer mogelijk is om maaltijdcheques te aanvaarden voor non-foodproducten, zoals toiletpapier, tandpasta of wasproducten.

Wat met ecocheques? Delhaize laat weten dat zijn kassasysteem al registreert wat met ecocheques betaald kan worden. Denk bijvoorbeeld aan ecologisch wasmiddel. In de voedingswinkels van Colruyt Group kunnen klanten niet met ecocheques betalen.

Sport- en cultuurcheques

De regering besliste in het voorjaar de geldigheid van sport- en cultuurcheques te verlengen wegens de coronacrisis. De cheques die 30 september als vaste vervaldatum hebben, kunnen nog gebruikt worden tot 31 december 2020.

Gratis Railpass

Elke Belg kan vanaf 5 oktober een gratis Railpass krijgen. Dat is een van de coronasteunmaatregelen van de federale regering. De Railpass is goed voor twaalf gratis treinritten. De treinkaart aanvragen kan vanaf 1 september, meldt de website van de NMBS. De aanvraag kan via een online formulier en per telefoon.

Tijdelijke werkloosheid

Tijdelijke werkloosheid wegens corona staat vanaf 1 september onder striktere voorwaarden. Uitzonderlijk hard getroffen bedrijven komen nog in aanmerking. Dat zijn bedrijven die in het tweede kwartaal van 2020 minstens 20 procent van de werkuren moesten opvangen met tijdelijke werkloosheid. Ook de sectoren die hun activiteiten beperkt zien door een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad komen in aanmerking.

Bedrijven die daaraan voldoen, kunnen een verlenging tot 31 december krijgen. Bedrijven die niet aan de voorwaarden voldoen, moeten vanaf september opnieuw overstappen op de regels van economische werkloosheid.

Ouderschapsverlof

Werknemers uit de privésector die ouderschapsverlof nemen, krijgen een onderbrekingsuitkering van de RVA. Wie werkt voor een bedrijf in het Vlaams Gewest of in de Vlaamse socialprofitsector kan daarbovenop - zij het tegen voorwaarden - een aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid ontvangen. Die is er zowel bij een voltijdse onderbreking als voor wie halftijds of een vijfde minder gaat werken.

34,32
Euro
Werknemers uit de privésector die een tiende ouderschapsverlof nemen, krijgen vanaf september een aanmoedigingspremie van 34,32 euro bruto per maand.

Vanaf 1 september wordt die aanmoedigingspremie ook toegekend voor wie kiest voor het regime van een tiende ouderschapsverlof, dat sinds vorig jaar mogelijk is. In dat regime kunt u als werknemer gedurende 40 maanden elke week een halve dag of een dag om de twee weken opnemen. Alleen wie voltijds werkt, kan die beperkte vorm van ouderschapsverlof aanvragen. Het is in tegenstelling tot andere vormen van ouderschapsverlof ook geen recht van de werknemer. De werkgever moet ermee akkoord gaan.

De aanmoedigingspremie komt boven op de onderbrekingsuitkering van de RVA en bedraagt 34,32 euro bruto per maand voor werknemers uit de privésector en 85,80 euro voor werknemers uit de socialprofitsector. De werknemer moet de premie aanvragen bij de Vlaamse overheid.

Testament

Een erflater die een testament wil opstellen, hoeft dat voortaan niet meer letterlijk te dicteren aan de notaris. Een authentiek testament wordt vanaf nu op papier opgemaakt volgens de door de testamentopsteller uitgedrukte wil. De notaris leest het testament voor aan de erflater en die bevestigt met zijn handtekening dat dat zijn laatste wil is.

Dat betekent bijvoorbeeld dat een notaris vanaf nu een authentiek testament kan opstellen in het Nederlands, ook al werd de wil van de erflater in een andere taal uitgedrukt.

Opleidingsverlof

Het Vlaams Opleidingsverlof, dat vorig jaar in september gelanceerd werd als de opvolger van het betaald educatief verlof, is vanaf 1 september ook mogelijk in de vorm van ‘blended leren’. Bij die vorm worden lessen aangeboden die bestaan uit een combinatie van fysieke lessen in een klaslokaal en een online gedeelte. De versoepeling geldt wel alleen voor het schooljaar 2020-2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud