Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat verandert op 1 september voor uw geld?

Na een deugddoende vakantie zwaaien de schoolpoorten weer open. Voor ouders staat dat synoniem voor extra kosten. Wat verandert er deze maand nog voor uw portemonnee?

(netto) - Belgische gezinnen schatten dat ze gemiddeld 773 euro moeten betalen voor alle aankopen die te maken hebben met het begin van het nieuwe schooljaar. Dat blijkt uit een onderzoek van consumentenorganisatie OIVO bij 229 huishoudens in juli. Maar de septembermaand brengt nog andere veranderingen als het gaat over uw geldzaken. Een overzicht.

Brandverzekering duurder

Door het toenemende aantal stormen en overstromingen zien verzekeraars zich genoodzaakt om de premies voor de brandverzekering te verhogen. Vanaf 1 september trekt verzekeraar AG Insurance, met een marktaandeel van 25 procent, de premie met 4 tot 5 procent op. Het ziet ernaar uit dat andere verzekeraars dat voorbeeld zullen volgen. Zo plant AXA ‘begin volgend jaar’ een tariefverhoging.

Nieuwe regels voor appartementen

De wet op de mede-eigendom treedt in werking. Die is van belang als u eigenaar bent van een appartement en regelt de gemeenschappelijke delen en bijkomende kosten. De nieuwe wet stelt een aantal regels aan de jaarlijkse algemene vergadering, de rol van de syndicus en de te voeren boekhouding. De beheerraad wordt omgedoopt tot de raad van mede-eigendom en wordt verplicht als er meer dan 20 eigendommen in een gebouw zijn. Er zijn ook enkele verplichtingen om nieuwe kopers te informeren over de gemeenschappelijke kosten, het kapitaal van de vereniging van mede-eigenaars en eventuele achterstallen van de verkoper.

Duurdere taxi's in Brussel

Ritten binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met een taxi worden duurder. Het tarief wordt verhoogd van 1,35 euro per kilometer tot 1,5 euro per kilometer. Het wachtgeld gaat van 25 naar 30 euro per uur. Het tarief voor ritten met een bestemming buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft onveranderd op 2,70 euro per kilometer. Andere nieuwigheid is de jaarlijkse indexering van de tarieven.

Gent helpt startende ondernemers

Het Gentse stadsbestuur en hoger onderwijs gaan advies verlenen en ondersteuning geven aan studenten en alumni die een eigen zaak willen op starten. Studenten en afgestudeerden (tot 3 jaar terug) kunnen nu advies, expertise en logistieke ondersteuning krijgen. In het Centrum voor Ondernemen van de Hogeschool Gent kunnen ze gebruikmaken van open desks, vergaderruimtes, parking, telefoon en internet. Er is ook hulp bij de uitwerking van een businessplan of prototype. Voor studenten is de dienstverlening gratis. Alumni betalen maandelijks 275 euro exclusief btw.

Bier duurder

Een pintje zal duurder worden. De prijsstijging is te wijten aan de hogere bierprijs op groothandelsniveau. AB Inbev, met merken zoals Stella, Jupiler en Hoegaarden, rekent 1,7 procent meer aan voor de grootdistributiekanalen en de bierhandelaars. Brouwer Alken Maes verhoogt de prijzen met 2 procent.

Gratis baarmoederhalsvaccin

Alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen krijgen vanaf dit schooljaar gratis het baarmoederhalsvaccin. Een volledige vaccinatie bestaat uit 3 inspuitingen en wordt toegediend door de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) of een arts naar keuze. Voor oudere meisjes bestaat al een gedeeltelijke terugbetaling van het vaccin via het ziekenfonds. Na de tussenkomst kost een vaccin nog 10,80 euro.

Hogere uitkeringen en pensioenen

Door het overschrijden van de spilindex in augustus zullen de uitkeringen en pensioenen in september met 2 procent stijgen. De vorige spilindexoverschrijding vond exact 2 jaar geleden plaats.

Gloeilampen verdwijnen

Gloeilampen worden geleidelijk afgeschaft. Vanaf 1 september wordt de productie van lampen van meer dan 75 Watt stopgezet. Sinds september 2009 was er al een verbod op de verkoop van gloeilampen van 100 Watt. Tegen 2012 moeten alle gloeilampen in de Europese Unie vervangen zijn door energiezuinigere exemplaren. Europa berekende dat het gebruik van energiezuiniger lampen een kostenbesparing van 25 tot 50 euro per jaar kan opleveren, afhankelijk van de grootte van het gezin en de keuze van alternatieve lampen.

Autodelen goedkoper

Autodelen met Cambio wordt goedkoper. Vanaf 1 september daalt de kilometerprijs in de verschillende tariefformules met 0,01 euro. Dat komt door de schommeling van de benzineprijzen. Door de aanpassing komen de tarieven opnieuw op het niveau van exact 5 jaar geleden.

Reizen naar Amerika duurder

Om als Belg naar de Verenigde Staten te reizen heeft u een goedgekeurde reistoestemming nodig. U kunt dat aanvragen via de website van het Elektronische Systeem voor Reistoestemming (ESTA – Electronic System for Travel Authorization). Tot nog toe kon dat kosteloos. Vanaf 8 september zal een vergoeding van 14 dollar gevraagd worden.

Sneller internet

Vanaf 1 september verhoogt Belgacom de verzendsnelheden (upstream) voor internet, zonder tariefverhogingen. Er waren al snelheidsaanpassingen op 1 maart en 1 juni.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud