Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat verandert voor uw geld in maart?

Hogere pensioenen en een duurdere tandarts. Dat zijn maar twee van de wijzigingen die u volgende maand in uw portefeuille zult voelen. Een overzicht.
Advertentie
Een bezoek aan de tandarts kan vanaf maart duurder uitvallen. ©ANP XTRA

Uitkeringen stijgen met 2 procent

Wie een pensioen, een ziekte-uitkering of kinderbijslag ontvangt, ziet die uitkering in maart met 2 procent stijgen. Ambtenaren krijgen in april 2 procent opslag.

De sociale uitkeringen en ambtenarenlonen worden geïndexeerd omdat de afgevlakte gezondheidsindex de spilindex heeft overschreden. De vorige overschrijding van de spilindex dateert van augustus 2018.

In de privésector verschilt de loonindexering van sector tot sector.

Tandarts wordt duurder

Geconventioneerde tandartsen rekenen de officiële tarieven aan en mogen geen ereloonsupplementen vragen. Maar vanaf maart mogen ze voor sommige prestaties zoals het trekken van tanden, sommige vullingen, radiografieën en sommige prothesen meer aanrekenen.

Dat is het gevolg van een akkoord dat de tandartsen en de ziekenfondsen eind januari hebben bereikt. Het gaat om zowat 20 procent van alle behandelingen. Voor 80 procent blijven dus de geconventioneerde tarieven gelden. Voor de uitzonderingen zijn maximumtarieven vastgelegd.

De patiënt betaalt voor sommige prestaties dus iets meer zelf. Wel zijn er uitzonderingen voor sociale categorieën en voor wie jonger is dan 18. De tandarts moet u ook vooraf verwittigen.

Folders maar twee keer per week in brievenbus

Vanaf maart stopt de postbode nog maar twee keer per week niet-dringende brievenpost in uw bus: ofwel op maandag en woensdag, ofwel op dinsdag en donderdag. Eerst is de publicitaire post, zoals warenhuisfolders, aan de beurt. Vanaf midden maart gebeurt dat met alle niet-prioritaire post. Kranten, magazines, brieven met priorzegel en rouwbrieven worden wel nog dagelijks bezorgd.

Museumpas wordt 9 euro duurder

Met de Museumpas hebt u een jaar toegang tot meer dan 165 musea, wanneer en zo vaak als u wilt. U kunt zowel de vaste museumcollecties als de tijdelijke expo’s bezoeken. De Museumpas wordt vanaf 1 maart duurder, omdat de ticketprijzen van musea stijgen. De prijs stijgt van 50 naar 59 euro.

Gratis openbaar vervoer in het Groothertogdom Luxemburg

Luxemburg wordt het eerste land ter wereld met gratis openbaar vervoer. Vanaf 1 maart volstaat een identiteitsbewijs om de bus, de tram of de trein te nemen. Bij de trein wordt alleen de tweede klasse gratis, voor een rit in de eerste klasse moet wel betaald worden.

De tarieven dalen ook voor reizen vanuit België naar het Groothertogdom. Voor wie in Luxemburg werkt, wordt een treinabonnement goedkoper: 29 euro voor een maand- en 290 euro voor een jaarabonnement. Ook de prijs van een enkel of een retourticket naar Luxemburg daalt. Hoe groot het verschil is, hangt af van het traject.

Er is één Belgisch station vanwaaruit u vanaf maart gratis naar Luxemburg kunt sporen. Het grenssation Athus wordt zowel als een Belgisch als een Luxemburgs station beschouwd.

Brussels verbod op plastic zakjes

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verbiedt op zijn hele grondgebied het gebruik van plastic bulkzakjes. Het verbod geldt voor alle winkels, ongeacht de grootte of het type activiteit. Het gaat om kruideniers en supermarkten, maar ook marktkramers. Ook zakjes in composteerbaar bioplastic zijn verboden.

Nieuwe meldingsplicht om werknemers naar Nederland te detacheren

Werkgevers die medewerkers tijdelijk tewerkstellen in Nederland, moeten dat vooraf online melden via postedworkers.nl. Als die melding niet (juist) gebeurt, riskeren ze een sanctie. Het basisbedrag bedraagt 12.000 euro per overtreding. Tijdelijke opdrachten die voor 1 maart zijn gestart, moeten niet geregistreerd worden.

De vrijstellingen op de meldingsplicht zijn beperkt. Er moet geen melding gedaan worden voor werknemers die machines in Nederland installeren of herstellen of die naar wetenschappelijke congressen of zakelijke besprekingen gaan.

NMBS doopt 'Go Pass' om tot 'Youth Combi'

De NMBS wijzigt in de loop van maart de namen van de meeste biljetten. Het combiticket B-Dagtrip, de combinatie van een treinticket en het toegangsbiljet voor een evenement, wordt omgedoopt in Discovery Combi. De Diabolo-toeslag voor een treinrit naar Brussels Airport wordt Supplement Brussels Airport.

De invulpassen krijgen de basisbenaming Multi, een verwijzing naar meerdere ritten. In functie van de doelgroep komt er een extra verduidelijking. De tienrittenkaart Rail Pass wordt Standard Multi, de tienrittenkaart Go Pass 10 (voor jongeren onder 26 jaar) wordt Youth Multi.

De  Key Card, een rittenkaart voor tien korte afstanden, wordt Local Multi. De Campus-invulkaart voor studenten krijgt Student Multi als benaming. De Go Pass 1 (een biljet voor één traject voor jongeren onder 26 jaar) en Go Unlimited (een pas voor onbeperkt gebruik van het hele net tijdens de schoolvakanties voor jongeren onder 26 jaar) worden omgedoopt tot Youth ticket en Youth Holidays.

De oude en de nieuwe naam zullen zeker zes maanden naast elkaar bestaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud