Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat verandert voor uw geld in oktober?

In oktober krijgen we te horen wat de impact wordt van de begrotingsonderhandelingen op uw portefeuille. Van welke veranderingen zijn we nu al zeker? Een overzicht.

(netto/belga) - Een nieuwe maand gaat vaak gepaard met enkele wijzigingen voor uw geld. Hierbij een overzicht voor oktober.

Stoppen met roken is gratis

Wie wil stoppen met roken, kan zich daarvoor vanaf 1 oktober gratis laten begeleiden. De ziekenfondsen betalen acht consultaties bij een tabacoloog terug. "Voor de eerste sessie wordt 30 euro terugbetaald en voor de zeven volgende telkens 20 euro", zegt Ludwig Moens van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). "Zwangere vrouwen krijgen zelfs acht keer 30 euro terug."
Volgens een onderzoek van het RIZIV komen 30.000 mensen in aanmerking voor de maatregel. Daarom wordt jaarlijks 3 miljoen euro voorzien in de begroting. In 2005 werd al een dergelijke campagne gevoerd voor zwangere vrouwen, maar die draaide uit op een flop.

Bagage meenemen bij Ryanair helft duurder

Wie vanaf 1 oktober bagage wil meenemen op een vlucht van de Ierse lowcostmaatschappij Ryanair, betaalt daar 50 procent meer voor. De maatschappij wil passagiers zo aanzetten om alleen nog handbagage mee te nemen. De taks per koffer wordt opgetrokken van 20 naar 30 euro. Bij online inchecken wordt de taks verhoogd van 10 naar 15 euro. Passagiers zullen ook voor het eerst twee stukken bagage kunnen inchecken. Handbagage blijft gratis, benadrukt Ryanair.

Eveneens op 1 oktober stopt Ryanair met negen van de tien routes die het aanbiedt op Manchester Airport. Daarbij is ook de verbinding met Brussels South Charleroi Airport. De oorzaak van de stopzetting is de weigering van de Britse luchthaven om de luchthaventaksen te verlagen, zo meldt Ryanair. De wijzigingen resulteren voor Manchester in het verlies van 44 vluchten per week en tot 660 lokale jobs, zegt de Ierse maatschappij.

Nieuwe rentes?

Het begin van een nieuwe maand is vaak ook de aanleiding voor banken om hun rentetarieven aan te passen. Voor de meest recente tarieven, surf naar www.rentegids.be.

Identiteitskaart verplicht bij Ryanair

Ryanair was een van de enige maatschappijen die passagiers toeliet zich met een rijbewijs te identificeren. De passagiers moeten vanaf 1 oktober in het bezit zijn van een identiteitskaart of paspoort. Wie dat niet bij zich heeft, wordt onder geen beding meer op het vliegtuig gelaten. Bij andere luchtvaartmaatschappijen is het al langer verplicht om een geldig identiteitsbewijs mee te brengen. "Wie binnen de Schengen-landen reist, heeft in principe geen identiteitskaart nodig bij de grenscontrole", zegt Geert Sciot van Brussels Airlines, "maar bij ons is een paspoort of identiteitskaart toch verplicht om de naam op het ticket te controleren."

TELE2 wordt BASE

De merknaam TELE2 verdwijnt vanaf 1 oktober van de Belgische markt. De diensten voor mobiele en vaste telefonie en internet worden vanaf dan aangeboden onder het merk BASE.
In oktober 2007 nam KPN, het moederhuis van BASE, TELE2 Belgium over om ook vaste lijnen aan te bieden op de Belgische markt. Vanaf 1 oktober wordt alles aangeboden onder het merk BASE. "Dat zal de convergentie tussen de productenportfolio's van beide firma's versterken", klinkt het. "De nieuwe naam biedt ook mogelijkheden om het bestaande aanbod te vernieuwen."
In de voorwaarden van de overname in oktober 2007 zat vervat dat de merknaam TELE2 ten laatste voor oktober 2010 van de Belgische markt moest verdwijnen. Eind 2008 had KPN Group Belgium 732 mensen in dienst (BASE + ALLO telecom). De groep haalde vorig jaar een omzet van 647 miljoen euro.

Drie nieuwe zenders op Telenet-kabel

Telenet lanceert op 1 oktober drie nieuwe Nederlandstalige televisiekanalen op het analoge kabelnetwerk. Het gaat om EXQI Plus, vtmKZOE en Discovery Channel. Het digitale aanbod wordt uitgebreid met meer buitenlandse zenders in het basispakket.
EXQI Plus is een initiatief van het mediabedrijf Alfacam uit Lint. De zender richt zich op een brede doelgroep en de meeste programma's worden in eigen beheer gemaakt. "Vanaf 1 oktober verschijnen we op de kabel met EXQI Intro. Die moet dienen als opwarmer voor onze eigenlijke lancering tussen 15 en 30 november", aldus Gabriel Fehervari van Alfacam.
De tweede nieuwe zender is vtmKZOE. "De nieuwe kinderzender van de Vlaamse Mediamaatschappij leunt op sterke bekende merken", zegt directeur-generaal Peter Quaghebeur. De programmatie op vtmKZOE bestaat uit een mix van eigen producties, zoals Plop en Schuif Af, naast buitenlandse producties als Pippi Langkous en Lassie.
Als derde nieuwe zender biedt Telenet vanaf 1 oktober een Vlaamse versie aan van Discovery Channel. "De programma's worden afgestemd op de Vlaamse kijker", aldus programmadirecteur Alco De Jong. "Op termijn willen we ook Vlaamse inhoud brengen."
De digitale kijkers kunnen voortaan genieten van de drie nieuwe Duitstalige zenders RTL, Sat.1 en ProSieben, het Italiaanse Mediaset en de Turkse zender TRT.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud