Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Welk bedrag kunt u maximaal afhalen aan de automaat of in uw bankkantoor?

Toen de banken vorige week eindelijk weer opengingen, konden de Cyprioten maximaal 300 euro per dag afhalen. Wist u dat ook in België beperkingen gelden? Elke bank hanteert haar eigen regels.
©BELGA

Van alle aankopen in Belgische winkels gebeurt 30 procent nog steeds cash, schat de betaalkaartorganisatie MasterCard. De man in de straat betaalt ook liever cash wanneer hij een tweedehands wagen koopt, een voorschot moet geven bij de aankoop van een onroerend goed, renovatiewerken laat uitvoeren of een huwelijksfeest moet betalen. Maar let op: er zijn wettelijke limieten. Zowel voor het maximale bedrag dat u van uw rekening kunt afhalen via een bankautomaat of aan het loket als voor het bedrag dat u cash mag betalen.

Vorig jaar werd de limiet voor cashbetalingen verlaagd van 15.000 euro naar 5.000 euro. De bedoeling is het witwassen van geld tegen te gaan en fiscale fraude aan te pakken. Op 1 januari 2014 wordt de limiet nogmaals verlaagd tot 3.000 euro. Er komt ook een totaal verbod op cashbetalingen bij de aankoop van vastgoed. Enkel overschrijvingen en cheques worden nog aanvaard.

Wees op uw hoede bij betalingen met cash geld

Betalingen met cash geld laten in principe geen sporen na. Daarom geven sommige dienstverleners daaraan de voorkeur. 'Maar wees voorzichtig als een aannemer een betaling in baar geld verlangt', waarschuwt de federale overheidsdienst Economie. 'Laat u nooit onder druk zetten. U kunt niet verplicht worden om cash te betalen. Doet men u allerlei beloftes in geval van een onmiddellijke, contante betaling (korting op de materialen, snellere uitvoering van de werken, enzovoort), wees dan extra op uw hoede.' Want de aannemer doet dat niet altijd om belastingen te ontduiken. Misschien heeft de onderneming wel betalingsproblemen of schulden bij de overheid.

Gaat u er toch mee akkoord om contant te betalen, vraag dan steeds een betalingsbewijs. 'Want ook u riskeert een boete als de fiscus ontdekt dat u instemde met contante betalingen om zo bijvoorbeeld de verschuldigde btw-bijdrage te omzeilen.'

Wilt u een aanzienlijk bedrag cash betalen - maximum 5.000 euro dus - dan moet u een paar keer naar de geldautomaat. Bij ING en KBC kunnen goede klanten bijvoorbeeld maximaal 650 euro per dag afhalen, met een limiet van 2.500 euro in zeven dagen.

‘Naargelang de klant en zijn behoeften kunnen die limieten worden aangepast’, nuanceert Chantal Gelders, woordvoerster van ING. ‘Als de cliënt het geld spoedig nodig heeft, kan de limiet tijdelijk opgetrokken worden tot 10.000 euro, maar dat gedurende maximaal een week. In dat geval spelen de dag- en weeklimieten niet’, benadrukt Gelders.

Maar dat is af te raden. ‘Om veiligheidsredenen zijn geldafhalingen beperkt’, zegt Valéry Halloy, woordvoerster van BNP Paribas Fortis. ‘Hoe hoger de limiet, hoe groter het risico bij afpersing of bij verlies of diefstal van uw kaart.’

U kunt ook altijd geld afhalen aan het loket van uw bank. Maar als u de bank niet vooraf verwittigt, is ook dan het bedrag beperkt: bijvoorbeeld 1.250 euro in sommige kantoren van BNP Paribas Fortis, en 2.500 euro bij KBC, Key trade Bank en de andere kantoren van BNP Paribas Fortis. Wilt u een groter bedrag aan het loket afhalen, dan moet u dat minstens drie tot vijf werkdagen op voorhand aan de bank melden.

Een uitzondering op de regel is Belfius. Daar kunt u helemaal geen cash geld meer afhalen aan de loketten. Daartegenover staat wel dat het maximumbedrag dat u kunt afhalen aan de automaat hoger ligt dan bij de andere banken (5.000 euro in zeven dagen). ‘Wil een klant toch meer cash afhalen, dan kan hij het bedrag van die limiet aanpassen via Belfius Direct Net of via om het even welk kantoor’, benadrukt woordvoerster Ulrike Pommée.

Houd er wel rekening mee dat u aan het loket of de automaat meestal geen geld kunt afhalen van een online spaarrekening. Bij de meeste banken moet dat geld eerst naar een zichtrekening worden overgeschreven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud