Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Welke bankenapp past bij u?

Een busticket kopen, betalen voor parkeren op straat, binnenkort zelfs samenvattingen van voetbalwedstrijden bekijken. Bankenapps bieden ons almaar meer mogelijkheden. Netto legde er zeven op de testbank.
©Filip Ysenbaert

De kleren maken de man. Of in dit geval: de bankenapp. We selecteerden zeven apps: van KBC, BNP Paribas Fortis, ING, Argenta, Belfius, Keytrade Bank en de neobank Revolut. Bij Belfius openden we speciaal voor dit artikel een gratis rekening - een procedure die volledig digitaal verliep en in enkele dagen gepiept was. We deden dat ook bij Deutsche Bank, maar omdat we nog papieren per post moesten versturen en hun bevestiging ons niet meer voor de deadline bereikte, viel hun app uit de boot.

De overachievers

De grootbanken KBC en Belfius zien zichzelf graag in de spits van de digitale disruptie en hun apps zijn daar een treffende exponent van. Bij beide banken zijn het zeer uitgebreide stukjes software met veel mogelijkheden. Voor het design kiezen ze wel voor een verschillende aanpak. KBC plaatst graag de delen van de app in aparte secties, waardoor sommige wat verborgen zitten. Belfius zet meer zaken op het homescherm, waardoor de app aanvankelijk rommeliger overkomt.

In het overzichtsscherm bij KBC vindt u al uw zicht- en spaarrekeningen terug met hun saldi en een kort overzicht van de recentste uitgaven. U kunt er rekeningen van andere banken toevoegen, zelfs uw Paypal-rekening. Hier kunt u meteen een analyse maken van uw uitgaven. De app vertelt dan of u deze maand meer of minder hebt uitgegeven dan gewoonlijk en lijst op welke bedragen gingen naar categorieën als ‘Huishouden en inkopen’, ‘Horeca’, ‘Transport’ of ‘Vrije Tijd’. Onder transport vallen bus- en treintickets, onder huishouden en inkopen uw betalingen in supermarkten.

Al die uitgaven worden ook per maand gebundeld, zodat de app een soort elektronisch huishoudboekje wordt. Ook Belfius zet het consulteren van rekeningen (ook van andere banken) en het nagaan van betalingen bovenaan, al worden de uitgaven hier niet zo scrupuleus geanalyseerd.

De grootbanken KBC en Belfius zien zichzelf graag in de spits van de digitale disruptie en hun apps zijn daar een treffende exponent van.

Zowel KBC als Belfius biedt in zijn app de rechtstreekse aankoop van diensten aan, vooral KBC. U kunt via uw telefoon tickets kopen van De Lijn, de NMBS en de MIVB of een deelfiets huren bij BlueBike, Mobit of Velo Antwerpen. Nog in de KBC-app kunt u een Proximus Pay&Go-kaart aanvullen, een Kinepolis-ticket kopen en uw tankbeurt bij Q8 betalen. Vanaf eind augustus toont de bank ook samenvattingen van voetbalwedstrijden. Ook Sodexo-dienstencheques kunt u via de app bestellen, dat gaat zelfs vlotter dan via de site van Sodexo.

Daarnaast biedt KBC cashbacks aan van een zestigtal (online)winkels en retailers als Farmaline, Omnia Travel en Game Mania, maar ook bij lokale handelaars. U moet de deal wel vooraf ‘activeren’ en dat deel van de app zit nogal verborgen. Velen zullen dat bij impulsaankopen wellicht vergeten.

Bij Belfius vonden we onder meer betalingsmogelijkheden voor Sodexo-dienstencheques, Monnize-maaltijdcheques, tickets voor De Lijn, de online klusjesdienst Jaimy en kaartloos tanken bij Lukoil, maar geen cashbackdeals van handelaars.

Met beide apps kunt u betalingen doen of geld ontvangen via QR-codes. Die codes kunnen ook via sms en WhatsApp doorgestuurd worden. Bij KBC is het zelfs mogelijk via de app contactloos een KBC-geldautomaat te bedienen. U scant een QR-code op het scherm van de automaat geeft in de app in hoeveel cash u wenst af te halen. U hoeft de toetsen van de automaat niet aan te raken, handig in deze coronatijden.

Belfius heeft ook zijn Yume-platform in de app verwerkt. De rekentool Yume geeft een overzicht van waar iemand financieel staat en hoeveel geld hij opzij moet zetten om tijdens zijn pensioen een comfortabele levensstandaard te behouden. Yume houdt automatisch rekening met spaartegoeden, lopende leningen, de familiale situatie en dies meer. De pensioenspaarformules van Belfius zijn ook meteen op te roepen. Ook beleggen in fondsen is mogelijk in de app, net als het aanvragen van kredietkaarten en het simuleren van leningen (voor de auto, het huis, de woning...). Ook bij KBC is dat allemaal voorzien.

De sobere

De apps van Argenta, ING en BNP Paribas Fortis kiezen voor een veel eenvoudigere aanpak. Bij alle drie vormen de rekeningoverzichten en de bijbehorende betaalgeschiedenis het hart van de app. ING geeft verder Payconiq, mobiel betalen met Bancontact, de documentendienst Zoomit en een overzicht van ‘geplande betalingen’ een aparte sectie in de app. De app kan genereus met ruimte omspringen omdat er voor de rest niet zo veel te beleven valt.

Een derde sectie is volledig gewijd aan ING-producten en -diensten. U kunt er bijkomende rekeningen openen, verzekeringen, pensioensparen en leningen simuleren of in een ING-beleggingsplan stappen. Maar al die zaken gebeuren niet in de app zelf. Als u erop klikt, wordt u naar de website geleid. De laatste sectie van de ING-app werd ‘Diensten’ gedoopt. Hier kunt u ING-verzekeringen opzeggen, munten bestellen voor levering in uw kantoor of limieten van kaarten wijzigen. Ook daar wordt u vaak naar de ING-website doorgestuurd.

Easy Banking, zo heeft BNP zijn app gedoopt en daar is geen woord van gelogen. Niet omdat de app geweldig goed ontworpen is, maar omdat die zeer basic is.

De app van Argenta is een beetje zoals de bank zelf: goed werkend, maar zonder veel snufjes. Of dat een bewuste keuze is, laten we in het midden. In de app komt u meteen bij de rekeningoverzichten en de bijbehorende uitgavenstaten. Een rekening van een andere bank toevoegen, is niet mogelijk, een kredietkaart aanvragen wel. Een volgende sectie van de app lijst alle manieren op om met de klantendienst of uw kantoor in contact te komen en geeft een overzicht van de digitale documenten die u van de bank kreeg (vooral gebruiksvoorwaarden en waarschuwingen voor phishing).

Voor de rest is de app vooral een digitaal uitstalraam van de Argenta-producten, al krijgen die niet allemaal evenveel aandacht. Bij leningen kunt u simulaties doen, voor pensioensparen niet. Voor het afsluiten van die diensten wordt u in regel naar het kantoor doorverwezen.

BNPP Fortis wijdt een complete sectie aan het aanvragen van een debet- of kredietkaart en een aan het ingeven van overschrijvingen. U vindt in de app alle nuttige telefoonnummers (bijvoorbeeld van Card Stop of van de klantendienst van de bank) en is er een sectie waar u doorlopende betalingsopdrachten, begunstigden en domiciliëringen kunt ingeven. Er is ook een knop om verzekeringen en beleggingen aan te vragen, maar die brengt u gewoon terug naar de sectie met contactgegevens. En gelukkig maar, want de simulatietools voor leningen en verzekeringen werkten niet bij ons.

Easy Banking, zo heeft BNP zijn app gedoopt en daar is geen woord van gelogen. Niet omdat de app geweldig goed ontworpen is, maar omdat die zeer basic is.

De beleggingsspecialist

Keytrade Bank heeft in zijn app wel bankmogelijkheden, maar die zijn zeer beperkt. Veel meer dan uw rekeningen consulteren, een kredietkaart aanvragen en facturen via Zoomit betalen, kunt u er eigenlijk niet mee. De echte raison d’être van de app is de sectie beleggingen, die een soort app in de app vormt.

De app is zo een vrij getrouwe afspiegeling van de Keytrade-website. U kunt er alle mogelijke beleggingsproducten (aandelen, opties, trackers...) kopen en verkopen op de belangrijkste markten (van Brussel over Amsterdam tot Wall Street). Via de app kunt u koersgrafieken raadplegen, bedrijfsnieuws consulteren en nagaan wat analisten van een aandeel vinden. Het is mogelijk lijstjes aan te maken, zodat u aandelen waarin u geïnteresseerd bent, snel kunt oproepen en volgen.

Voor het puur bancaire stelt de app van Keytrade niet veel voor, maar we vermoeden dat dat voor de meeste klanten niet zo belangrijk is. Beleggers vinden in de software een speeltuin die een prima alternatief is voor de reguliere Keytrade-website.

De nieuweling

Als een van de neobanken (banken die puur online werken en zelfs geen fysieke kantoren hebben) hadden we hoge verwachtingen van de Revolut-app, maar de app lijkt vooral op een specifiek soort klant te mikken. De software ziet er gelikt en overzichtelijk uit, daar is duidelijk aandacht aan besteed. In het rekeningoverzicht is, zoals bij KBC, een soort analysetool ingebouwd waarin uitgaven opgedeeld worden naar soort (boodschappen, gezondheid, sport...), handelaar en zelfs land. In die tool kunt u een uitgavenlimiet instellen zodat de app u waarschuwt als u over uw budget gaat. U kunt ook een Revolut-kredietkaart aanvragen.

De app lijkt (net zoals Revolut zelf) te mikken op expats, globetrotters en mensen die vaak met buitenlandse valuta werken. Er zijn veel mogelijkheden om geld te wisselen of naar het buitenland te sturen, tegen zeer lage kosten, als een soort Western Union. De app kan ook zelf valuta wisselen als ze een bepaald bedrag bereikt hebben of de gebruiker daarover waarschuwen.

Een complete sectie is gewijd aan het kopen van goud, zilver, aandelen en zelfs bitcoins. In de app zijn 750 aandelen beschikbaar om te verhandelen, alweer tegen lage kosten. Die sectie wordt ook gelardeerd met grafieken en nieuws.

Conclusie

KBC en Belfius hebben er duidelijk voor gekozen hun apps zo veel mogelijk functies en toeters en bellen mee te geven. Wie geregeld bus-, trein- of bioscooptickets koopt, zal aan hun apps een goede vriend hebben. Maar verwacht u dat van uw bank? Wie enkel rekeningen wil consulteren of overschrijvingen wil doen, is evengoed af met de apps van Argenta, ING en BNPP Fortis. Beleggers kunnen hun hart ophalen aan de app van Keytrade, die van het kopen van aandelen en dergelijke zijn corebusiness heeft gemaakt. Revolut is een handige app voor wie geregeld geld naar het buitenland stuurt of buitenlandse valuta op zijn rekening krijgt.

Nog dit: om te bankieren, hebt u uiteraard een zichtrekening nodig. Op de website van de toezichthouder FSMA vindt u een handige vergelijkingstool, waarmee u de zichtrekening kan kiezen die het best aansluit bij uw manier van bankieren.

Kies zelf hoe u contactloos betaalt

Door de coronacrisis is contactloos betalen stevig in opmars. Het is een ‘hygiënischer’ alternatief voor wie geen cash door zijn vingers wil laten gaan of de toetsen van de betaalterminal niet wil aanraken. Dit zijn de mogelijkheden:

Met debetkaart

Contactloze betalingen met een bankkaart hebben een extra duw in de rug gekregen, nadat de Belgische banken tijdens de coronacrisis de limiet voor dergelijke betalingen verhoogd hebben van 25 naar 50 euro. Het aandeel van contactloze verrichtingen in het totale aantal transacties is verdubbeld, van 16 procent in februari naar 35 procent in juni. Om contactloos te kunnen betalen, moet uw bankkaart voorzien zijn van een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communication, een draadloze manier om in een straal van 10 centimeter kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen. Kaarten die vandaag worden uitgegeven, zijn standaard voorzien van zo’n chip. Of uw met uw kaart contactloos kan betalen, is te herkennen aan het wifilogo.

Met smartphone

U kunt van uw smartphone ook een betaalmiddel maken. Hebt u een Androidtoestel, dan kunt u diverse apps downloaden om contactloos te betalen. De meeste banken bieden die mogelijkheid. Wilt u hetzelfde doen met een iPhone, dan gebeuren de betalingen via Apple Pay. Niet alle Belgische banken bieden die mogelijkheid al aan.

In principe werkt betalen met een smartphone op dezelfde manier als contactloos betalen met een bankkaart. De smartphone heeft ook een ingebouwde NFC-chip die u in de buurt van de betaalterminal moet houden.

Met sporthorloge

Hebt u een Apple Watch of een activity tracker van Fitbit of Garmin om de pols, dan kunt u daar als cliënt van verschillende banken contactloos mee betalen. Ook hier is de gebruikte technologie NFC.

Om het sporthorloge betaalklaar te maken moet u op uw smartphone de app installeren die bij het polstoestel hoort. Daar kunt u de gewenste betaalkaarten toevoegen.

Telkens als u uw horloge uitdoet en weer aandoet, moet u de pincode ingeven die u in de app gekozen hebt. Pas dan kunt u contactloos betalen. Voor de Apple Watch doet u dat via de iPhone, voor Fitbit en Garmin doet u dat op het polstoestel zelf.

Met wearables

KBC gaat nog verder. Klanten kunnen zich sinds kort een ‘wearable’ met ingebouwde NFC-chip aanschaffen waarmee ze op dezelfde manier als met een bankkaart of een smartphone contactloos kunnen betalen. Denk aan ringen, armbanden, horloges en sleutelhangers. Bij aankoop is de chip nog niet geactiveerd. U moet de wearable via de mobiele bankapp zelf koppelen aan een bepaalde rekening.

Met Payconiq by Bancontact

Met de app Payconiq by Bancontact kunt u op twee manieren betalen. De bekendste is een QR-code scannen met een smartphone en het te betalen bedrag valideren met een pincode. Dat kan in winkels of restaurants, maar ook veel huisartsen werken er al mee. U kunt er tot 500 euro mee betalen.

Hebt u een Android- smartphone dan kunt u ook contactloos betalen door het toestel dicht bij de betaalterminal te houden. De limieten zijn beperkt tot de bedragen die ook gelden voor andere manieren van contactloos betalen zonder het ingeven van een pincode. DS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud