Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Welke kosten genereert een tweedehandsauto?

Zijn tweedehandsauto’s nog interessant nu hun nieuwe tegenhangers zo fel afgeprijsd in de showroom op een nieuwe eigenaar staan te wachten? Om die vraag te beantwoorden volstaat het niet om louter de aankoopprijzen met elkaar te vergelijken.

(netto) -Doorslaggevend in de vergelijking tussen een nieuwe wagen en een tweedehandswagen is de ‘total cost of ownership’ (TCO). Dat is het totale kostenplaatje van een auto, gemeten over zijn volledige levensduur. Daarin is niet alleen de aankoopsom opgenomen, maar eveneens alle mogelijk denkbare kosten tijdens de periode waarin u eigenaar bent. Bij een nieuwe wagen ligt de aankoopsom beduidend hoger. Een tweedehandswagen genereert hogere onderhouds- en herstellingskosten.

Meer onderhoudskosten...

Een tweedehandswagen heeft meer onderhoud nodig. Een doorsnee-auto kan 90.000 kilometer rondmaken zonder noemenswaardige pannes en kosten. Daarna gaan de kosten de hoogte in en vanaf de grens van 150.000 kilometer wordt uw garagerekening een lopende rekening. Een nieuwe distributieriem na circa 90.000 kilometer en een nieuw stel banden op 50.000 kilometer zijn onvermijdelijke mijlpalen.

... en andere kosten...

Er zijn nog extra kosten die bij een tweedehandswagen zwaarder kunnen doorwegen zoals de jaarlijkse keuring terwijl de belasting op inverkeerstelling (BIV) dan weer iets lichter uitvalt dan bij een nieuwe wagen. Uiteraard geldt dat enkel zolang die BIV berekend wordt op basis van de fiscale pk’s, want voor de CO2-uitstoot zal geen degressieve schaal worden gehanteerd. De jaarlijkse rijtaks is identiek als die van een nieuwe wagen. Op verzekeringsvlak valt de omnium doorgaans weg, maar die kan vervangen worden door een bijstandsverzekering. Daarnaast blijft de kostprijs van een onderdeel voor een oude auto even hoog als voor die van een nieuwe wagen.

 ... maar minder garanties

Naast het kostenplaatje moet u ook de garanties in overweging nemen. Sommige merken doen nog een forse schep bovenop de wettelijke garantie van 2 jaar, terwijl tweedehandsauto’s bij een professionele verkoper alleen maar de deur uitgaan met een garantie van 1 jaar. Verlengingen tot 3 jaar zijn voor jongere tweedehandswagens trouwens evenzeer aan de orde bij de betere garages en bij gerenommeerde merken, die zelfs een volledig eigen concept met bijna nieuwe tweedehandswagens hebben opgezet. De belangrijkste hierbij zijn MyWay van de Volkswagen-groep en Topcar van Toyota. Nearly New Car van Mercedes-Benz biedt op zijn beurt enkel tweedehandswagens van ongeveer 1 jaar oud aan. DW

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud