Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Welke laptop moet u hebben?

De keuze aan laptops was nog nooit zo groot als vandaag. Hoe kiest u het perfecte toestel uit dat brede aanbod?

Het is crisis, ook voor de pc-sector. Terwijl de verkoop van computers daalt, zitten laptops nog steeds in de lift. Met als gevolg dat fabrikanten dezer dagen heel wat geld en onderzoek stoppen in de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve schootcomputers. Tegelijk zet de concurrentie de prijzen onder druk, zodat u anno 2010 voor een doorsnee laptop hooguit de helft betaalt van wat u 2 of 3 jaar terug had moeten neertellen. En niet alleen dat, dankzij de opmars van de netbooks zijn er ook een pak goedkope modellen op de markt gekomen.

Dat maakt dat u vandaag al een 'minilaptop' koopt voor minder dan 275 euro, weliswaar met de nodige beperkingen. De uiteindelijke prijs en het lijstje met mogelijkheden hangt sterk af van de categorie waarin u terechtkomt. We zetten ze voor u even op een rij.

De ultradunne krachtpatser: 2.000 euro

'Ultraportables' staan voor chic design zonder veel compromissen… voor wie het zich kan permitteren. De kopers zijn vooral zakelijke gebruikers die hun laptop voor een stuk als een statussymbool zien. U moet immers al snel 2.000 euro en meer neertellen voor een dunne en vederlichte laptop. Afhankelijk van hoe ver u in die miniaturisering wilt gaan, hebt u al dan niet recht op een dvd-lezer.

De prestaties zijn zonder meer goed te noemen en het feit dat het toestel in vele gevallen minder dan 2 kilogram weegt, is natuurlijk mooi meegenomen voor wie vaak op de baan is. Minder aangenaam is het feit dat ook de batterij gekrompen is, zodat dit soort laptops niet langer meegaan dan een uur of twee.

Gelukkig is deze categorie volop in beweging en mag u de komende maanden rekenen op goedkopere modellen met een batterij die het een uur of 5 volhoudt.

De allrounder: tussen 500 en 1.000 euro

Niet de meest sexy, maar nog steeds de best verkochte categorie. Het gaat om toestellen met een schermgrootte van rond 15 of 17 inch, die daardoor draagbaar zijn en een plaatsje kunnen krijgen op uw bureaublad. Onder de motorkap draait de meest courante laptoptechnologie die zorgt voor 'gemiddelde' prestaties. U mag ongeveer uitgaan van de rekenkracht van een desktop-pc van 2 of 3 jaar terug.

Toch zijn het perfecte allrounders voor wie liever in de zetel werkt dan op het kille zolderkamertje waar de pc staat. Het enige echt zwakke punt is vaak de batterij: omdat de toestellen veel van hun tijd aan het stroomnet doorbrengen, verslijt die soms erg snel. Check voor aankoop dus zeker hoeveel een vervangbatterij kost en volg vanaf dag één onze tips om uw batterij langer te laten meegaan.

Het zuinige werkpaard: minstens 700 euro

Ondertussen dient zich een nieuwe reeks middenmoters aan: toestellen met een scherm van 13 inch, behoorlijk wat rekenkracht en een batterij die het volgens de fabrikant tot 12 uur volhoudt. Dat laatste mag u zoals steeds gerust met een korrel zout nemen, maar het betekent wel dat u in realistische omstandigheden tot 8 uur aan een stuk kunt werken. Ook hier is – mede dankzij het kleine scherm – sprake van een gewicht onder de 2 kilo en ook hier moet u vaak niet rekenen op een dvd-lezer of –schrijver. Wel hebt u bijna steeds recht op een grote harddisk en voldoende geheugen om vlot te werken.

Die gulden middenweg tussen prestaties en mobiliteit kwam er dankzij de introductie van de zogenoemde CULV-chips, processoren van Intel die gebaseerd zijn op de exemplaren die vandaag in de meeste desktop pc’s terug te vinden zijn maar op een lager voltage draaien. Daardoor wordt de batterij minder belast. Hoewel bijna elke fabrikant vandaag al zo’n model met CULV-processor in zijn gamma heeft, is het aanbod voorlopig nog eerder schaars te noemen. Verwacht wordt echter dat de categorie snel zal groeien. Reken wel op prijzen van minstens 700 euro.

De spotgoedkope netbook: vanaf 275 euro

De opkomst van dit soort zuinige werkpaarden lijkt in eerste instantie slecht nieuws voor de markt van mini-laptops, de zogenaamde netbooks. De lage prijs en het gemak om een ‘echte’ laptop in uw handtas te kunnen stoppen, worden daar betaald door een lange lijst compromissen, onder meer een petieterig scherm en een puffende processor.

Toch blijven de toestelletjes perfect geschikt om op verplaatsing te mailen of te surfen. Wat fabrikanten u liever niet vertellen: op vlak van prestaties zijn de verschillen tussen de modellen gering, want ze gebruiken zo goed als allemaal dezelfde processor van Intel. De Amerikaanse chipsproducent brengt echter dit voorjaar vernieuwing in zijn gamma, zodat er voor het eerst ook snellere netbooks op de markt zullen komen en de minilaptops een tweede adem krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud