Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Welke opleidingen garanderen een job?

U bent net uw werk kwijt? Hebt u dan al gedacht aan een professionele heroriëntering? Of weet u nog niet in welke sector u zich wilt lanceren? De bureaus voor arbeidsbemiddeling kunnen u helpen.
Dossier: je
eerste job
Lees meer

(netto/la dernière heure) – Elke dag verliezen werknemers over het hele land hun job. Tegelijkertijd vinden talrijke jongeren geen werk of weten ze nog niet welke opleiding ze moeten volgen om zeker te zijn van werk. In die gevallen kijkt u het best eerst naar de opleidingen die de hoogste integratiegraad op de arbeidsmarkt vertonen. Anders gezegd, hoe groot is de kans dat u met een bepaald beroep aan een job raakt? Die informatie is beschikbaar bij de VDAB voor het Vlaams Gewest. Op dit moment is de top 5 de volgende:

  • Met 100 procent integratie: administratief bediende in verzekeringen, hulparbeider ruwbouw, keukenhulp, galvanoplastiek, pakhuisbeheerder, productiearbeider, chemische industrie en brugwachter;
  • Met 91 procent: medisch afgevaardigde;
  • Met 90 procent: logistiek planner;
  • Met 89 procent: pakhuisoperator;
  • Met 87,50 procent: elektromonteur, bekabelaar

Alle vormingen die de VDAB aanbiedt, vindt u via deze link.

Overal in België

Natuurlijk zijn er ook heel wat andere opleidingen beschikbaar elders in België. Voor Brussel vindt u die via Bruxelles Formation en voor het Waals Gewest via Forem. Al die organisaties willen werkzoekenden en arbeiders helpen om zich te kwalificeren voor een vak, zich te vervolmaken in een functie of zich om te scholen in een ander beroep. Dat zegt de portaalsite van Bruxelles Formation. Ze helpen u ook om minder bekende of vergeten beroepen te ontdekken waarvan de integratiegraad opmerkelijk is. Bijvoorbeeld: houthakker (100 procent), glazenwasser (100 procent), koeltechnieker (83 procent), wegenlegger (76 procent), fineerder (75 procent) en autoverkoper (75 procent).

Aangekondigde schaarste

Ondanks de crisis hebben talrijke sectoren te kampen met voortdurende schaarste. Bovendien kondigen bepaalde sectoren ook toekomstige schaarste aan, zoals in de chemie. In een interview met La Libre Belgique doet Yves Verschueren, afgevaardigd bestuurder van Essenscia, de federatie van de chemische industrie en ‘life sciences’, de volgende vaststelling: "Om de vloed aan werknemers die op pensioen gaan te compenseren, zullen onze bedrijven, die in België werk geven aan 95.000 mensen, 10.000 jonge talenten moeten aannemen de komende 5 jaar." De nieuwe voorzitter van Essenscia, Wouter de Geest, voegt er het volgende aan toe: "De sector haalt zijn legitimiteit uit de antwoorden die ze aanbrengt voor grote uitdagingen als voedselbevoorrading, water, gezondheid, klimaatveranderingen, energiebesparingen en ontginning van alternatieve natuurlijke bronnen." Woorden die een nieuwe tendens bevestigen. De beroepen in de sector van duurzame ontwikkeling en energiebesparingen zullen in de loop van de jaren steeds meer aan belang winnen. Neem een kijkje op '10 groene jobs met toekomst'.

Zaterdag 25/04 in Netto, gratis bij De Tijd

Niet alleen in de chemiesector dreigt schaarste. Netto zocht het uit in het uitgebreide dossier 'Loods uw job door de crisis'. Daarnaast gingen we op zoek naar de diploma's die de crisis weerstaan, alle beroepen waar traditioneel een gebrek aan is en de veelbelovende sectoren op het vlak van werk.

En verder:

  • Tax-on-web: 10 voordelen op een rij
  • Budget: Aankopen doen in groep loont
  • Vastgoed: Wonen onder een groendak

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud