Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Welke zijn de duurste ziekenhuizen?

Wie een medische ingreep moet ondergaan, doet er niet slecht aan vooraf de tarieven van verschillende ziekenhuizen te vergelijken. Want het prijsverschil kan soms hoog oplopen. Nochthans kan een patiënt die op zijn hoede is heel wat besparen.

(netto) – Een ziekenhuisopname met overnachting(en) kostte vorig jaar gemiddeld 508 euro. Dat is 2 procent meer dan in 2006, zo blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit. Vooral patiënten die kiezen voor een eenpersoonskamer zien hun factuur fors stijgen. Artsen rekenen daarvoor immers meer ereloon aan waardoor de gemiddelde factuur voor een individuele kamer oploopt tot 1.234 euro. Dat is bijna 100 euro meer dan in 2006. De gemiddelde prijs van een meerpersoonskamer blijft daarentegen stabiel op 312 euro.

Daarnaast kunnen ook de verschillen voor eenzelfde behandeling fors oplopen. De goedkoopste materniteit rekent 123 euro aan, de duurste 2.643 euro. In de heelkunde zijn de verschillen nog forser: tussen 106 en 4.283 euro voor eenzelfde behandeling.

Waar zit het verschil?

Vooral de honorariumsupplementen die artsen doorrekenen, jagen de kostprijs van een individuele kamer de hoogte in. Die stegen vorig jaar van 531 naar 598 euro. Daarnaast worden ook kamer- en materiaalsupplementen aangerekend. Zo betaal je extra omdat je in een individuele kamer wil liggen en is er ook een extra kost (bovenop het terugbetaalde tarief) voor zaken als implantaten of prothesen. Al die supplementen zijn goed voor 84 procent van de totale ziekenhuisfactuur.

Bij meerpersoonskamers worden meestal geen ereloonsupplementen aangerekend en ook het kamersupplement ligt een pak lager: 20 euro tegenover 245 euro. Daarmee zij de supplementen goed voor 44 procent van de totale ziekenhuisfactuur.

Tips om de factuur betaalbaar te houden

Om je niet te laten verrassen door de ziekenhuisfactuur kan je maar best goed je huiswerk maken. Enkele tips:

  • Informeer je vooraf over de kamer- en ereloonsupplementen. En vraag daarbij ook uitdrukkelijk naar de kostprijs van het materiaal (zoals implantaten en prothesen) en ook van de diensten (zoals telefoon en televisie op de kamer) die niet op het opnamedocument vermeld staan of die sowieso voor jouw rekening zijn. Niet-medische diensten, zoals telefoon of televisie op de kamer, mogen enkel worden aangerekend als je ze uitdrukkelijk vroeg.
  • Het opnamedocument bevat heel concrete informatie over de kamer- en ereloonsupplementen. Het document is bindend en dus onderteken je het best niet achteloos.
  • Je kan altijd verzorging tegen verbintenistarieven vragen. In dat geval moeten de behandelende artsen de officiële tarieven respecteren. Je verliest dan wel de vrije keuze van geneesheer. Je kan op die eis wel enkel een beroep doen als je kiest voor een meerpersoonskamer en als er een akkoord is tussen de artsen en de ziekenfondsen.
  • Controleer de ziekenhuisfactuur heel grondig en wacht met betalen als er onduidelijkheden zijn of de bedragen te hoog lijken. Voor raad kan je terecht bij je mutualiteit

Waar vind je de duurste kamers?

De duurste ziekenhuisopnames in een gemeenschappelijke kamer in Vlaanderen vind in het AZ Monica in Antwerpen en Maria Middelares in Gent (allebei 467 euro). De tien duurste eenpersoonskamers liggen in Brussel of Wallonië, waarbij vooral de ereloonsupplementen de kosten opdrijven:

2.134€
1.986€
1.802€
1.510€
1.490€
1.439€
1.348€
1.290€
1.282€
1.199€
Maak zelf de vergelijking

Als je een prijsvergelijking wil maken van de ziekenhuizen in je buurt kan je terecht op de vergelijkingsmodule op de website van CM. Je kan er de tarieven vergelijken per ziekenhuis, kamertype en afdeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud