Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wie wint 'for life'?

'Win for life'! Het klinkt fantastisch, elke maand een extraatje dat het leven veel comfortabeler maakt. Het is dan ook het populairste kraslot van de Nationale Loterij, en scoort onder meer als kleine attentie voor pasgehuwden. Maar kent u iemand die ooit iets won met 'Win for Life'? Hoe groot is de kans dat u wint?
©RV

Af en toe circuleren verhalen à la 'een vriend van een kennis van een collega die een jonggehuwd paar kent dat zijn huwelijksnacht al loten krassend doorbracht en allebei een winnend lot vond: elk 2.000 euro per maand voor de rest van hun leven'. De Nationale Loterij houdt de lippen stijf op elkaar over de identiteit van winnaars, maar zulk verhaal ruikt sterk naar een stadslegende.

Maar de Nationale Loterij wil wel in het algemeen wat cijfers toelichten over het populaire krasbiljet in België. Zoals hoeveel kans u hebt om om met ‘Win for Life’ te winnen. ‘Elk jaar zijn er circa 30 winnaars’, antwoordt Stéphane Lefebvre, directeur Research & Product. De Nationale Loterij geeft 30 keer per jaar Win for Life biljetten uit. Iedere uitgifte bestaat uit een miljoen krasbiljetten verspreid over heel België.

Advertentie

Een kans op vier 

Er is één winnend biljet per uitgifte. U hebt dus één kans op een miljoen om het groot lot te winnen. Maar met Win for Life kunt u ook (eenmalige) bedragen van 3 tot 2.500 euro winnen. Op een totaal van 249.841 biljetten hebt u één kans op vier om iets te winnen, één kans op tien om 6 euro te winnen en één kans op acht om 3 euro te winnen.

De kans om grotere bedragen te winnen is uiteraard een pak kleiner. En toch kent het spel een groot succes. Sinds de lancering in december 1998 gingen circa 500 miljoen biljetten over de toonbank. ‘En dat aantal blijft jaar na jaar stijgen’, zegt Stéphane Lefebvre.

Door de jaren heen is het Win for Life-biljet wel sterk geëvolueerd. Aanvankelijk kostte het 100 Belgische frank en leverde het groot lot een levenslange maandelijkse rente van 40.000 Belgische frank op.

Weetjes * Win for Life is geen Belgische uitvinding. Het concept komt van de New Yorkse loterij. * Het concept is in meer landen overgenomen, maar enkel in België blijft de maandelijkse uitkering lopen tot het einde van het leven van de winnaar. Elders zijn ze beperkt tot 20 of 25 jaar. * Sinds de lancering wonnen ongeveer 470 mensen het groot lot. De winnaars zijn gemiddeld 42 jaar oud. * Ook al is hun levensverwachting korter en genieten ze dus minder lang van hun eventuele winst, toch is het Win for Life-kraslot ook bij 65+'ers nog populair: ongeveer 8 procent van de verkochte loten gaat naar deze groep. Van 1.000 naar 2.000 euro

Weetjes

* Win for Life is geen Belgische uitvinding. Het concept komt van de New Yorkse loterij.

* Het concept is in meer landen overgenomen, maar enkel in België blijft de maandelijkse uitkering lopen tot het einde van het leven van de winnaar. Elders zijn ze beperkt tot 20 of 25 jaar.

* Sinds de lancering wonnen ongeveer 470 mensen het groot lot. De winnaars zijn gemiddeld 42 jaar oud.

* Ook al is hun levensverwachting korter en genieten ze dus minder lang van hun eventuele winst, toch is het Win for Life-kraslot ook bij 65+'ers nog populair: ongeveer 8 procent van de verkochte loten gaat naar deze groep.

Advertentie

Van 1.000 naar 2.000 euro

Bij de invoering van de Europese eenheidsmunt steeg de prijs van een biljet naar 3 euro en verdubbelde het groot lot tot 2.000 euro. Er bestaat trouwens ook een biljet van 1 euro (met een levenslange maandelijkse rente van 500 euro) en een biljet van 5 euro (met een rente van 3.000 euro). Af en toe wordt ook een ‘5.000 for Life’-biljet uitgegeven voor de prijs van 10 euro. Hebt u geluk bij het krassen, dan mag u deelnemen aan een extra trekking. De winnaar daarvan wint dan een maandelijkse rente van 5.000 euro.

‘Het grote succes is te danken aan het feit dat men een levenslange maandelijkse rente van 2.000, 3.000 of zelfs 5.000 euro kan winnen. De winnaar hoeft zich dus geen zorgen meer te maken over het afbetalen van zijn lening of het betalen van zijn facturen. Het wordt een soort levensverzekering.’ 

Win for Life-winnaars gedragen zich dan ook helemaal anders dan mensen die de Lotto of Euro Millions-jackpot winnen. ‘Zij veranderen hun levensstijl niet drastisch. Zij blijven bijna allemaal aan het werk.’ Ze doen in de eerste plaats een aantal rationele en verstandige uitgaven, zoals de renovatie van het dak van hun huis. ‘Met 2.000 euro extra per maand gaan ze zich zeker geen Ferrari aanschaffen. Maar ze kunnen wel vaker met vakantie gaan en met groter gemak de universitaire studies van hun kinderen betalen.’

Levensverzekering

Die ‘verzekering’ kan niet door de Nationale Loterij zelf aangeboden worden. Want alleen verzekeraars mogen levensverzekeringen beheren. Bij de laatste openbare aanbesteding voor Win for Life (de Nationale Loterij is immers een overheidsbedrijf), kwam Allianz als winnaar uit de bus. In de praktijk betaalt de Nationale Loterij Allianz een bedrag van ruim 500.000 euro onder de vorm van een eenmalige koopsom. Zodra zich een winnaar bij de Nationale Loterij aanbiedt, wordt het contract overgedragen. Het is dus de verzekeraar, en niet de Nationale Loterij, die de levenslange maandelijkse rente uitkeert. (Wat de Nationale Loterij plaatst bij de verzekeraar maakt ruim 21 procent uit van de recette uit de verkoop, vandaar dit 'herverdelingspercentage' in onderstaande tabel.)

Belangrijk is nog dat de drager van het biljet de begunstigde van de rente is. Een winnaar van 50 jaar kan zijn winnend biljet dus zonder enig probleem aan zijn zoon of dochter geven op voorwaarde dat die meerderjarig is.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud