Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zet eens de schaar in je kabel

Almaar meer (jonge) mensen worden ‘cable cutters’: ze schrappen hun traditioneel abonnement op kabel- televisie en consumeren al hun kijkvoer online.
Advertentie

Van Netflix over Amazon Prime en Streamz, tot Disney+, Mubi en Apple TV+. De jongste jaren zijn streamingdiensten als paddenstoelen uit de grond de geschoten. Tegelijk maken de ‘traditionele’ tv-omroepen zo goed als al hun programma’s online beschikbaar, via platformen als VRT.Nu en VTM.Go. Veel mensen vragen zich dan ook af of het nog zin heeft te betalen voor een traditioneel kabelabonnement als alles toch al op het internet staat.

Qua puur gebruiksgemak gaat er weinig boven tv-kijken via de klassieke digicorder.

Dat ondervinden ook de telecomoperatoren. Uit het kwartaalrapport van Telenet bleek deze week dat klanten almaar minder kiezen voor dure all-in-onebundels met telecom, televisie én internet, maar à la carte shoppen op basis van hun noden.

Qua puur gebruiksgemak gaat er weinig boven tv-kijken via de klassieke digicorder, waarmee u ook programma’s kunt opvragen en opnemen. Zeker dat laatste lukt met apps niet.

Als u via internet televisie wilt kijken, moet u aan de slag met uw smartphone of tablet, al is ook dat bepaald geen rocketscience. Kan het prijsverschil dan misschien een motivatie zijn? Daarvoor halen we onze rekenmachine even boven.

Puur abonnement

Het eerste wat u nodig hebt om kabelknipper te worden, is uiteraard een ‘puur’ internetabonnement - eentje dat niet in een pakket zit met een tv - en eventueel een gsm-abonnement. Alle grote providers bieden dat aan (zie tabel). De abonnementen die een limiet hanteren op de hoeveelheid data die u mag verstoken vallen wat ons betreft meteen af. Videostreaming is bij uitstek een online-activiteit die veel data opsoupeert.

Met een ‘ongelimiteerd’ abonnement hoeft u zich geen zorgen te maken dat u tegen de grens aanloopt, ook al is het volgens de kleine lettertjes niet echt ongelimiteerd. EDPNet is zowat de enige provider die geen enkele datalimiet hanteert, ook niet als u verschillende terabytes per maand opsoupeert.

Hoeveel bespaart u door te verzaken aan een traditioneel tv-abonnement bij uw internetlijn? Dat verschilt nogal bij de operatoren.

Bij Telenet is dat 27,87 euro per maand, als u wilt kijken via een digicorder. Het is echter ook mogelijk voor een speciale app te kiezen met de belangrijkste 14 zenders en die te streamen. Die werkwijze komt op 9,50 euro per maand. Met de app is het ook mogelijk al uitgezonden tv-programma’s weer op te roepen, tot een week in het verleden, en programma’s 60 dagen in de cloud te bewaren. Opnemen op een harde schijf, zoals met een digicorder, is er niet bij.

Bij Proximus kost televisie kijken 9 euro. Bij Orange is het een al bij al bescheiden 15 euro. Scarlet biedt tv enkel aan in combinatie met internet én telefonie, die speler laten we dus buiten beschouwing. Bij EDPNet is het niet mogelijk om een tv-abonnement af te sluiten, het bedrijf verwijst expliciet naar apps als VRT.Nu, VTM.Go en Go Play (het vroegere Vier).

Videostreaming soupeert veel data op. Met een ‘ongelimiteerd’ abonnement hoeft u zich geen zorgen te maken dat u tegen de grens aanloopt.

Een alternatief kan de app ‘App TV’ zijn van de satellietprovider TV Vlaanderen. Die app komt in drie smaken: voor 35 zenders per maand bent u 9,95 euro kwijt, voor 54 zenders is dat 14,95 euro. Er bestaat ook een Plus-versie met 71 zenders en dan kost het u 19,95 euro per maand.

Het nadeel van VRT.Nu en consorten is dat u voor elke zender een aparte app moet gebruiken, maar daar staat tegenover dat het gratis is. U kunt er niet alleen live-tv mee kijken, maar ook (oude) series en films opvragen. Er zijn bovendien programma’s die speciaal voor dit soort platformen werden gemaakt, al is dat aanbod nog niet bepaald overweldigend.

Overigens: bij de commerciële zenders krijgt u voor, tijdens en na de programma’s ook een portie reclame te verwerken, daar ontsnapt u via de apps niet aan. Ten slotte moet u weten dat programma’s opnemen of bewaren om later te bekijken niet mogelijk is met deze apps en dat niet alle content die online gezet wordt daar eeuwig blijft staan.

Casten

Een belangrijke vraag die openblijft, is hoe u uw geliefkoosde programma’s niet alleen op uw smartphone, tablet of pc kunt bekijken, maar ook op een groot tv-toestel. Dat is wel fijn als u met enkele vrienden naar een match van de Rode Duivels wilt kijken. Daar zijn enkele oplossingen voor. Hebt u een recente smart-tv, dan zijn sommige apps - die van VTM bijvoorbeeld - daarop te downloaden. Die kunt u dan rechtstreeks op het tv-toestel bekijken en bedienen met de afstandsbediening.

Voor VRT.Nu en PlayGo geldt dat niet, die apps zijn (nog) niet beschikbaar als download op tv-toestellen, maar moet u ‘casten’. Dat wil zeggen dat u de app op uw smartphone opstart en dan de beelden doorstuurt naar een ander kastje dat u aan uw tv hangt. Dat klinkt moeilijker dan het is, meer dan het aanklikken van een icoontje komt er niet bij kijken.

Dat kastje kan een Apple TV zijn, een Google Chromecast of een Nvidia Shield TV. Een Apple TV haalt u vanaf 160 euro in huis, een Nvidia Shield TV kost ongeveer 190 euro, een Chromecast hebt u al voor ongeveer 40 euro. Met die kastjes kunt u meteen ook naar Netflix, Amazon Prime, Streamz of Disney+ kijken als u daarop geabonneerd bent.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud