Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zeven tips om een budget op te stellen

Een budget is een ideaal hulpmiddel om je financiën te beheren. Maar hoe begin je er aan en hoe zorg je dat je die nieuwe gewoonte ook werkelijk volhoudt?
Advertentie

(netto/simpledollar) - Een budget opstellen is op zich een simpele oefening - zeker als je een van onze spreadsheets gebruikt - maar toch zijn er natuurlijk een paar addertjes onder het gras. Om die te vermijden, volg je best deze tips:

1. Weet waarom je een budget opstelt

Zoals zo vaak zijn er een pak foute redenen om aan een budget te beginnen. Doe het niet omdat je buurvrouw er de laatste tijd vaak over praat of omdat je collega's er ook mee begonnen zijn. De enige reden om een budget op te stellen is dat je met een overzicht van je inkomsten en uitgaven in de hand heel wat geld kunt uitsparen. De zwakke plekken van je financiële toestand komen immers onverbiddellijk naar boven. Beschouw een budget dus als een hulpmiddel om je geldzaken in goede banen te leiden. Wat meteen betekent dat je er maar beter op tijd mee begint, een budget is immers niet alleen een reddingsboei voor wie in financiële nood zit.

2. Werk met een doel op lange termijn

Dat een budget je meer inzicht geeft, is één zaak, maar het is natuurlijk even belangrijk om te weten in welke richting je je financiën moet bijstellen. Dat kan je alleen maar weten als je jezelf duidelijke doelen op lange termijn stelt. Soms is het simpel en wil je bijvoorbeeld je schulden bij de bank afbouwen. Kleef er een termijn op en bereken hoeveel je per maand extra opzij moet leggen. Met dat getal als streefdoel kan je precies nagaan of je op de juiste weg bent. Natuurlijk kan ook de aankoop van een huis of een nieuwe auto als streefdoel dienen.

3. Weet hoeveel je verdient

Wat je verdient is in veel gevallen meer dan je loon. Al is het maar omdat je bij het opstellen van je maandelijks budget ook rekening moet houden met je vakantiegeld, een dertiende maand en een eventuele bonus.

4. Baseer je op echte informatie

Niemand kan een precies antwoord geven op de vraag hoeveel hij per maand uitgeeft. Soms vergeet je een of meerdere vaste kosten - bijvoorbeeld omdat ze per domiciliëring van je rekening gaan - of schat je uitgaven te hoog of te laag in. Hou daarom zoveel mogelijk je facturen bij, ook nadat ze betaald zijn. Ze kunnen goed van pas komen om realistische cijfers in je budget te stoppen. Hou ook goed berichten over prijsstijgingen voor water, gas of elektriciteit in de gaten. Zo kan je meteen je budget aanpassen, ook al volgt de betaling pas binnen enkele maanden.

5. Wees realistisch

Een budget is zoals een dieet: mik je te hoog, dan ga je zelfs nog geen fractie van je doelstellingen kunnen realiseren. En dat is natuurlijk de beste manier om het kind met het badwater weg te gooien en er na een paar maanden al de brui aan te geven. Bovendien ben je jezelf in dat geval zand in de ogen aan het strooien. Een budget is een hulpmiddel, een manier om je beter te informeren en betere beslissingen te kunnen nemen. Het is geen nieuwjaarsbrief vol goede bedoelingen.

6. Vraag advies aan iemand die je vertrouwt

Iemand betrekken in je budget is de beste manier om te vermijden dat je je er blind op staart. Soms heb je gewoon iemand nodig die je situatie met een frisse blik kan bekijken. Je zou het kunnen vragen aan je partner, maar beter nog kom je terecht bij een goede vriend. Je hoeft hem of haar zeker niet alles over je geldzaken te vertellen, integendeel: hoe beter je je cijfers beheerst, hoe makkelijker het is om je financiële situatie naar algemene keuzes te vertalen.

7. Pas aan waar nodig

Een budget moet leven. Het kan immers best dat er fouten ingeslopen zijn of dat je door bepaalde gebeurtenissen in je leven je financiële prioriteiten hebt veranderd. Dan is het uiteraard een kwestie van de cijfers mee aan te passen. Dat geldt ook wanneer je merkt dat je ondanks je planning toch nog meer geld uitgeeft dan je verdient. Wees niet bang om zaken aan te passen en te experimenteren, uiteraard binnen de grenzen van je mogelijkheden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud