Zo betaalt u met een simpele polsbeweging

©AFP

Hebt u een Apple Watch of een activity tracker van Fitbit of Garmin om de pols, dan kunt u daar als cliënt van verschillende banken contactloos mee betalen.

Betalen met een Apple Watch kan al langer bij BNP Paribas Fortis en zijn dochtermaatschappijen Fintro en Hello Bank. In oktober vorig jaar lanceerde KBC de mogelijkheid om met de activity tracker van Garmin te betalen. In april kwamen daar ook toestellen van het merk Fitbit bij. Sinds kort kunnen ook de klanten van de banken van de BNP-groep via hun Garmin of Fitbit betalen.

De contactloze betaling via een polstoestel richt zich in de eerste plaats op sportbeoefenaars en mensen met een actief leven. Ze is dus vooral bedoeld om in de fitness een flesje water te kopen of snel in de koffiebar een cappuccino mee te graaien voor u de trein opspringt. ‘Maar ook een moeder met een kind op de arm vindt het misschien makkelijk om in de supermarkt met één polsbeweging te betalen,’ zegt Karine Van Keer, de product manager payments van KBC.

De bedragen die u kunt betalen, zijn niet beperkt. ‘De enige beperking is dat u binnen de kaartlimiet moet blijven’, zegt Valéry Halloy, de woordvoerster van BNP Paribas Fortis. Uit de praktijk blijkt dat doorgaans geen grote bedragen via de nieuwe technologie worden betaald. Recente cijfers van KBC tonen een gemiddeld bedrag van 16,38 euro voor Garmin en 20,15 euro voor Fitbit.

Hoe het werkt

In principe gebeurt betalen met een polstoestel op dezelfde manier als met een smartphone. Het volstaat de pols dicht bij een betaalterminal te houden en de betaling is gebeurd. ‘In België is al meer dan 85 procent van de betaalterminals uitgerust met de technologie om contactloos te betalen’, zegt Halloy.

Die technologie heet NFC. Dat staat voor Near Field Communication. Daarmee wordt informatie uitgewisseld tussen twee toestellen die zich op korte afstand (2 tot 3 centimeter) van elkaar bevinden.

Van start gaan

Om met een Apple Watch, Garmin of Fitbit te kunnen betalen moet u op uw smartphone de app installeren die bij het polstoestel hoort. Daar kunt u de gewenste kaarten toevoegen. Die worden online door de bank gecontroleerd, waarna u meteen aan de slag kunt.

BNP Paribas Fortis biedt de mogelijkheid om zowel debetkaarten van Maestro als kredietkaarten van Visa en Mastercard aan de polstoestellen te koppelen. Bij KBC kunnen voorlopig alleen debetkaarten aan Garmin Pay en Fitbit Pay worden toegevoegd. ‘We bekijken of er ook behoefte aan is om kredietkaarten toe te voegen’, zegt Van Keer.

Beveiliging

Telkens als u uw polstoestel uitdoet en weer aandoet, moet u de pincode ingeven die u in de app gekozen hebt. Pas daarna kunt u contactloos betalen. Voor de Apple Watch doet u dat via de iPhone, voor Fitbit en Garmin doet u dat op het polstoestel zelf. Zo wordt een beveiliging ingebouwd voor het geval het toestel in vreemde handen terechtkomt.

Mocht u toch nog ongerust zijn dat iemand anders met uw Fitbit of Garmin een betaling zal doen, dan kunt u de kaarten die in uw app geregistreerd staan deactiveren. Wilt u nog een stap verder gaan, kunt u het gebruik van de kaarten volledig laten blokkeren via Card Stop.

Experimenteren

Voorlopig is betalen met smartwatches in België nog een zaak van early adopters. ‘Sinds de lancering van de betaalmogelijkheden met Garmin in oktober 2018 hebben 586 klanten de betaaloptie geactiveerd’, zegt Karin Van Hoecke, de directeur digitale transformatie van KBC. ‘Intussen werden ongeveer 6.095 betalingen uitgevoerd met Garmin Pay.’ Voor Fitbit registreerden zich sinds de start in april229 klanten. Ze deden al 579 transacties.

Bij onze Centraal-Europese dochters gebeurt 80 tot 90 procent van de betalingen al contactloos.
Karine Van Keer
KBC

Maar bij KBC is men ervan overtuigd dat contactloos betalen, en dus ook betalen met smartwatches, nog maar aan het begin van de grote doorbraak staat. ‘In ons land is het contactloos betalen nog niet helemaal aangeslagen, maar bij onze Centraal-Europese dochters gebeurt 80 tot 90 procent van de betalingen al contactloos’, stelt Van Keer vast.

KBC experimenteert met nieuwe mogelijkheden. Sinds eind vorig jaar worden tests gedaan met een aantal accessoires, zoals een ring, armband, sleutelhanger en horloge met een NFC-chip in.

‘Er is echt wel belangstelling voor’, verzekert Van Keer. Toen wij vorig jaar een oproep deden om een testgroep van 1.000 mensen samen te stellen kregen we respons van 10.000 geïnteresseerden.’

En de andere banken?

De andere Belgische grootbanken, Belfius en ING, bieden diensten aan op activity trackers, maar die beperken zich tot het raadplegen van rekeningstanden en het melden van wijzigingen aan de rekeningstand. U kunt dus niet contactloos betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect