Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Zo koop je feestwijn zonder kopzorgen

Van de naar schatting 280 miljoen liter wijn die wij Belgen in een jaar opdrinken, worden er miljoenen flessen foutief aangekocht of geserveerd tijdens de feestperiode. Hoe vermijd je dit soort flaters?

(netto) - Krijg je met de feestdagen vrienden of familieleden over de vloer? Dan wil je hen uiteraard een memorabele maaltijd serveren. Een lekker wijntje hoort daar zeker bij. Maar hoe vermijd je als gastheer of -vrouw een slecht figuur te slaan?

Hoe een échte feestwijn herkennen?

Laat je niet vangen
aan wijnoplichters
Lees meer

Het prijskaartje of de 'look' alleen garandeert dat een fles uitgroeit tot dé hit van je feest. Waar het wel op aankomt: soort zoekt soort. De wijn in kwestie moet probleemloos harmoniëren met de gerechten die je je gasten voorschotelt. Veel kans dat er deze kerst wild op je bord ligt, inclusief een stevige saus en sterk smakende, aardse garnituren. Ook wie gaat voor vis of schaaldieren zal vaak uitgesproken smaken serveren.

Een feestwijn moet dus per definitie functioneel zijn en de smaakintensiteit moet aansluiten bij die winterse of feestelijke basisproducten. Gelukkig vinden we een dergelijke fles tegenwoordig in elke prijsvork, van pakweg 7 à 8 euro tot het tienvoudige daarvan. Een goede leidraad is de ruglabel, waar je vaak nuttige informatie over het karakter van de wijn vindt.

Waar koop je je feestwijnen?

Naar schatting zijn er in ons land 3.000 tot 4.000 detailhandelaars actief, waarvan er toch zeker zo'n 500 echte wijnprofessionals zijn. Toch staat de grootdistributie in voor het grootste marktaandeel. Naar schatting worden zes op de tien wijnen in ons land verkocht in die grote ketens, goed voor 50 miljoen flessen per keten.

De keuze is aan jou, want elke winkel heeft zijn voordeel. Kleinere winkels laten je eerst proeven, geven advies en leveren vaak aan huis. In de supermarkt mag je rekenen op een uiterst scherpe prijs, zeker tijdens de feestperiode. Zorg er in elk geval wel voor dat je koopt in een zaak die voldoende omzet draait, alleen dan ben je zeker dat je wijn geen maanden in slechte omstandigheden bewaard gebleven is.

Duik je in de kelder?

Echte wijnliefhebbers kunnen natuurlijk ook hun rijkgevulde kelder aanspreken. Toch is dat niet altijd een goed idee: oudere Bordeaux of Bourgogne met een leeftijdscurve van 20, 30 jaar of ouder lijdt meestal aan ouderdomsverschijnselen. Veel exemplaren zijn fruitarmer geworden en hun zuurtegraad dominant. Dat maakt die wijnen vaak te fragiel en ongeschikt als feestpartner.

Hoeveel wijnen zet je op tafel?

Je zoekt best een goed evenwicht. Te veel flessen doen denken aan een megadegustatie, te weinig zou kunnen overkomen alsof je je eigen smaak wil opdringen. Beperkt je dus niet tot één fles rood en één fles wit. Kies eerder voor een aantal 'schaduwwijnen'. Koos je bij een bepaald gerecht een Pomerol, serveer dan als alternatief ook een Chileense, Kaapse of Australische Merlot, die dezelfde druif als ruggengraat heeft. De smaakvergelijking bevordert absoluut de conversatie.

Wat zijn de trends voor 2009?

Bespaar op wijn
en bier
Lees meer

Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Sancerre, voor velen is dat het klassieke feestkwartet in appellatie. En in druivenrassen draait alles rond Chardonnay en Sauvignon (in wit) en Merlot, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon (in rood). Wil je eens iets anders voorschotelen, ga dan bijvoorbeeld voor de Spaanse (rode) appellaties Ribera del Duero, Toro of Priorat, doorgaans geconcentreerd en eikgelagerd. Of kies voor rode crus op basis van de (Chileense) Carmenère, de (Kaapse) Pinotage, de (Australische) Shiraz, de (Californische) Zinfandel of (Argentijnse) Malbec, stuk voor stuk variëteiten met veel spierkracht en vlezigheid.

Wie houdt van wit vindt in Verdelho (Australië) en Viognier (Zuid-Frankrijk) twee aromarijke druivensoorten die schitterend harmoniëren met een waaier van feestgerechten. En voor wie échte champagne stilaan vervelend vindt, serveer eens een (rode!) mousserende Shiraz uit Australië met zijn aardse tonen. Die krachtpatser kan zelfs wildgerechten aan en zal ook de grootste kenners onder je gasten overbluffen.

Meer tips nu zaterdag in netto

In netto magazine van 6 december vertellen we je bovendien hoe je wijnen en gerechten optimaal combineert en hoe je de juiste champagne kiest, niet alleen voor maar ook bij de maaltijd. Daarnaast geven we tips om voor je oude crus een aantal risicofactoren in te schatten... zonder de fles te openen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud