Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Zo kruipen oplichters in uw mailbox

U opent uw mail en blijkt de winnaar te zijn van een loterij? Of uw bank vraagt om de code van uw kredietkaart door te mailen? Let dan op want oplichters hebben hun oog op uw mailbox laten vallen.

(netto/arobase.org) - Door de economische crisis zit het aantal potentiële slachtoffers dan ook in de lift. Een stijgend aantal mensen heeft geldproblemen of is op zoek naar een mooie bijverdienste. Als er dan plots enkele mooie aanbiedingen uit de lucht vallen – te mooi om waar te zijn – dan is het vaak heel moeilijk daaraan te weerstaan. Nochtans kunnen dergelijke avonturen soms heel veel geld kosten. Welke zijn de meest voorkomende vormen van oplichting op het internet?

Phishing

U ontvang een mailtje van uw bank waarin wordt gevraagd uw persoonlijke gegevens te bevestigen. Daarvoor moet u een link aanklikken die u naar de website van uw bank brengt. Denkt u. In werkelijkheid wordt u naar een valse website gelokt (die er weliswaar identiek uitziet als de officiële website). Van zodra u daar nietsvermoedend inlogt of uw code invoert, krijgen oplichters toegang tot heel vertrouwelijke informatie waarmee ze zelfs geld van uw rekening kunnen halen.

E-mailfouten...
die u uw job kunnen kosten
Lees meer

De Nigeriaanse list

Deze vorm van oplichting gaat al jaren mee en is één van de belangrijkste vormen van fraude op het internet. Een welgestelde buitenlander vraagt uw hulp. Hij is in zijn land in ongenade gevallen en wil zijn fortuin beschermen door het naar België over te brengen. Daarvoor heeft hij wel uw hulp nodig. In ruil voor uw goedheid krijgt u uiteraard een gulle vergoeding (vaak tot 10 procent van het bedrag dat wordt overgemaakt). Maar vooraleer het zover is, zal u zelf wel 'onkosten' moeten maken. Die truc wordt oneindig herhaald, tot het slachtoffer uiteindelijk afhaakt en van de oplichters niet meer verneemt.

De lotto winnen

U hebt ongetwijfeld al wel eens een mail ontvangen die u uitroept tot winnaar van een grote buitenlandse loterij... waar u nooit aan deelgenomen hebt. Om de prijs op uw bankrekening te krijgen, wordt u wel gevraagd een aantal kosten te betalen. Uiteraard is een dergelijk aanbod te mooi om waar te zijn en met enig gezond verstand weet u dat u wordt opgelicht. Moeilijker wordt het wanneer u een mail krijgt van een loterij die bij ons bekend is, zoals bijvoorbeeld Euromillions. Toch geldt er eigenlijk maar één regel: als u niet meespeelt, kan u ook niet winnen. Trouwens, de Nationale Loterij verwittigt winnaars nooit via sms of mail.

Verkeerde bestelling

Stel: uw krijgt in uw mailbox een mail waarin 'uw bestelling wordt bevestigd' en waarin u wordt verwittigd dat een bepaald bedrag van uw kredietkaart werd gedebiteerd. Alleen: uw hebt die bestelling nooit geplaatst. In paniek belt u naar het telefoonnummer waar u terecht kan als er problemen zijn (bijvoorbeeld 00 88 213 883 454), maar zonder u het beseft belt u naar een buitenlands - en extreem duur - telefoonnummer. Bovendien zal de vriendelijke heer of dame aan de andere kant van de lijn u ook zo lang mogelijk aan de lijn houden.

Dringend telefoontje

Oplichters proberen u vaak in een hoek te drijven met slecht nieuws en proberen dat uit te buiten. Zo circuleren mails waarin melding wordt gemaakt van 'belangrijke informatie over uw familieleden' of die zeggen dat u een vervolging door het gerecht riskeert. Om meer te weten, wordt u gevraagd een bepaald nummer te bellen. Net zoals bij de vorige list komt u terecht bij een buitenlands telefoonnummer dat u tot 10 euro per minuut kan kosten.

Thuiswerk

'Verdien een fortuin vanuit uw eigen huis'. Dergelijke mails klinken aanlokkelijk, zeker nu steeds meer mensen door de economische crisis proberen een centje bij te verdien. Alleen denk u beter twee keer na alvorens op zo'n aanbod in te gaan. Soms wordt u eerst gevraagd 'dossierkosten' te betalen, zonder dat u uiteindelijk een job in handen zal krijgen. Andere oplichters zijn dan weer heel happig om u een karwei aan de hand te doen: kleine pakketjes verzenden via de post. Op die manier riskeert u echter betrokken te raken bij illegale praktijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud