Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Zo leert u op een goedkope manier een vreemde taal

Geen tijd voor die avondcursus Duits of Spaans? Dat is vandaag geen excuus meer, dankzij het groeiende aanbod van online leerplatformen. Dankzij deze apps en websites beklimt u moeiteloos de toren van Babel.
MindSnacks ©RV-DOC

Taal is een van de weinige barrières die ons op het web nog van andere wereldburgers scheiden. Vertaaltools zoals Google Translate kunnen die muur maar een beetje slopen. Maar een pc en een mobieltje met een internetverbinding volstaan tegenwoordig om een vreemde taal aan te leren op uw eigen ritme.

Duolingo

Duolingo is misschien wel de bekendste van de nieuwe taalapps die de voorbije jaren gelanceerd werden. De app is erop gericht om op een spelende manier een vreemde taal aan te leren - ‘gamification’ heet dat dan. Net als bij een videogame zit het geheim in de juiste balans tussen uitdagen en belonen. Hoe meer juiste antwoorden, hoe meer punten u verzamelt en hoe sneller u naar een volgend ‘level’ (een nieuwe les) kunt springen.

Duolingo ©RV-DOC

U kunt ook zogenaamde Lingots winnen, een virtuele munt waarmee u spullen koopt in de virtuele Duolingo-winkel.

Duolingo leert vreemde talen vooral aan met behulp van beelden en audiofragmenten. De gebruiker moet woorden en zinnen herhalen en groeit geleidelijk naar volledige conversaties. De klemtoon wordt minder gelegd op grammatica en spelling.

De app is helemaal gratis: het bedrijf verdient geld door zijn studenten teksten te laten vertalen van bedrijven en organisaties die daarvoor betalen. Een nadeel is dat er vanuit het Nederlands (voorlopig) alleen lessen Engels worden aangeboden. Neemt u Engels als basistaal, dan heeft u wel de keuze uit 14 talen.

Babbel

Babbel lijkt qua werkmethode op Duolingo, maar de lessen worden er meer gegroepeerd volgens thema. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor lessen grammatica, of voor een les over spreekwoorden en gezegden.

Babbel ©RV-DOC

Ook hier wordt veel gebruikgemaakt van audio en beelden. Typisch wordt de gebruiker gevraagd om zinnetjes te vervolledigen of te herhalen. Babbel is niet gratis, maar best betaalbaar, met prijzen vanaf 4,95 euro per maand (voor een abonnement van 12 maanden) tot 9,95 voor één maand. Opgelet evenwel: indien u het abonnement niet stopzet, wordt het automatisch hernieuwd. Leden kunnen vrij taallessen kiezen in 13 talen. Maar helaas moet het ook hier vanuit het Engels, want een Nederlandstalige versie van Babbel is er (nog) niet.

Meer nog dan Duolingo is Babbel gericht op mensen die erg gemotiveerd zijn om binnen een bepaald tijdsbestek een vreemde taal te kunnen spreken. De strakke structuur - de leerstof wordt in pakketjes van 10 à 15 minuten verpakt - doet meer klassikaal aan. Het nadeel daarvan is dat u sneller verveeld of gedemotiveerd kunt raken.

Busuu

Busuu - de naam is ontleend aan een taal die in het Afrikaanse land Kameroen wordt gesproken - is het uithangbord van een nieuwe generatie sociale taalapps: de gebruikers van het platform zijn er zowel leerling als leerkracht, en kunnen via (video)chat ook met elkaar in contact komen. Naast klassieke lessen biedt het platform chatgesprekken aan met andere gebruikers die de taal beheersen die u zelf wilt leren.

Busuu ©RV-DOC

Busuu telt naar eigen zeggen al zowat 55 miljoen gebruikers wereldwijd, en heeft twaalf talen in de aanbieding. Het bedrijf kreeg afgelopen zomer de educatieve uitgever McGraw-Hill aan boord als minderheidsaandeelhouder, die van plan is de taalapp te vermarkten bij zakelijke klanten. Dat is een impliciete erkenning dat het lessysteem een goed kwaliteitsniveau haalt.

In de gratis basisversie krijgt u lessen in één taal, maar voor extra talen en uitgebreidere lespakketten moet u een abonnement nemen. De prijzen variëren van 14,99 euro voor één maand tot 119,99 euro voor een tweejaarsabonnement (4,99 euro per maand).

LiveMocha

Een community van ruim 16 miljoen mensen is ook de sterkte van LiveMocha, een start-up uit Seattle die in 2013 werd overgenomen door de commerciële taallessenaanbieder Rosetta Stone. LiveMocha is gratis voor gebruikers die zelf een bijdrage leveren aan de community, maar biedt ook de mogelijkheid om gewoon te betalen voor bepaalde lessen.

Livemocha ©RV-DOC

Wat opvalt, is het grote aantal talen: nu al een 35-tal, met nog tientallen andere op komst. Indrukwekkend, maar ook een beetje misleidend, want voor heel wat geafficheerde talen wordt alleen een beginnersniveau aangeboden.

LiveMocha hanteert een systeem waarin u punten moet verzamelen om lessen te kopen. Die punten verdient u door juist te antwoorden op oefeningen, maar ook door de oefeningen te beoordelen van andere studenten die uw moedertaal leren. Hebt u daar geen tijd voor, dan kunt u ook zogenaamde beans (bonen) kopen.

U kunt op LiveMocha ook contact leggen met ‘language partners’: mensen die de taal beheersen die u zelf wenst te leren, en die u daarbij willen helpen.

Memrise

Memrise is een online leerplatform dat helemaal draait rond de community: gebruikers leren er van én aan elkaar. Behalve voor talen kunt u er ook terecht voor lessen wiskunde, kunst, geschiedenis en nog veel meer.

Memrise ©RV-DOC

Het grote voordeel is het enorme aanbod - op Memrise vindt u zowel een cursus Groenlands voor reizigers als een les ‘Geavanceerde Franse uitdrukkingen’. Het grote nadeel is het gebrek aan structuur. Elke leseenheid ziet er anders uit, en er is geen totaalpakket met een logische volgorde van opbouwende lessen.

Memrise lijkt ons vooral een goede oplossing voor mensen die hun woordenschat in een bepaalde taal willen uitbreiden, en voor reizigers die ingewijd willen worden in een exotische taal.

LingQ

LingQ ©RV-DOC

Ook Lingq is een goed platform om uw woordenschat uit te breiden in talen die u al enigszins beheerst. Lingq - een van de weinige leerplatformen die de moeite namen om een Nederlandstalige website te ontwikkelen - maakt gebruik van een soort virtuele steekkaartjes om moeilijke woorden en zinnen te bewaren.

Tegen betaling kunt u ook allerlei andere functies gebruiken en via Skype converseren met leerkrachten, al dan niet samen met andere studenten.

MindSnacks

MindSnacks ©RV-DOC

Bent u op zoek naar een speelse en puur mobiele app om uw kinderen (of uzelf) te helpen bij het leren van een vreemde taal, kijk dan ook eens naar de apps van MindSnacks. Deze hapklare apps zijn visueel aantrekkelijk en helemaal gericht op een generatie die verslingerd is aan smartphone-spelletjes als Angry Birds of Fruit Ninja. Al is ook hier weer het grote nadeel dat de apps gemaakt zijn voor Engelstalige gebruikers.

Uw kinderen zullen er geen taal tot in de puntjes mee beheersen, maar de apps kunnen hen wel een basis meegeven en hun drempelvrees voor vreemde talen helpen overwinnen. Het bedrijf heeft nu zeven talen in de aanbieding.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud