Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zo pakt Leterme je koopkracht aan

De ministerraad heeft gisteren het licht op groen gezet voor een aantal maatregelen die de koopkracht van de gezinnen moeten verhogen.
Advertentie

(netto) – Ondanks de politieke crisis wil de regering vooral de indruk geven dat ze blijft besturen. Zo presententeerde Leterme gisteren de begrotingscontrole die al meer dan een week bekend was.

Daarin werd alvast 100 miljoen euro voorzien om de koopkracht van de gezinnen te verhogen. Dat is geen overbodige luxe nu de inflatie in ons land op recordhoogte staat en zelfs tot de hoogste van Europa behoort. Zo gaan de nettolonen de hoogte in, stijgen sommige pensioenen en gaan de tussenkomsten van het stookoliefonds lichtjes omhoog.

Loonstijging

Vanaf oktober zullen alle loontrekkenden hun nettoloon lichtjes zien stijgen. Dat gebeurt dankzij de voortijdige verhoging van de fiscale barema’s met 2 procent. Die indexering was oorspronkelijk gepland voor januari. De maatregel kost de regering dit jaar zo’n 80 miljoen euro.

Minimumpensioen

De minimumpensioenen van de zelfstandigen gaat eveneens vanaf oktober met tien euro per maand de hoogte in. De recentste pensioenen van na 2003 stijgen met 2 procent. Het leefloon voor gepensioneerden stijgt met 7,5 euro per maand en voor alleenstaanden is dat 5 euro.

Stookolie

Gezinnen met een bescheiden inkomen die een beroep doen op het stookoliefonds krijgen voortaan 20 cent per liter, in plaats van 14 cent.

Kindergeld

Vanaf 1 oktober gaat ook het kindergeld voor eenoudergezinnen de hoogte in met 20 euro voor het eerste kind en 5 euro voor het tweede kind.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud