Steeds meer woningbranden worden veroorzaakt door oververhitte technologische snufjes zoals smartphones en tablets, die we ’s nachts vaak ongestoord laten opladen. ‘De toestellen zijn bijna allemaal van plastic en hebben niet veel nodig om een brand te veroorzaken’, waarschuwt Tim Renders, projectcoördinator brandveiligheid bij de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken, in De Standaard. ‘Het is nooit een goed idee om elektronische apparaten te lang onbewaakt op te laden als je niet thuis bent of als je slaapt’, zegt de expert.
Natuurlijk schiet niet elke oververhitte smartphone in brand. Tenzij die net op dat moment wordt opgeladen, zal de batterij meestal snel genoeg zijn leeggelopen. Maar ook dan kan de batterij beschadigd geraken waardoor het toestel niet goed functioneert. Vermoedelijk loopt u dan naar de winkel om het te laten herstellen. En als het defect zich nog voordoet binnen de wettelijke garantieperiode, hoopt waarschijnlijk zelfs op een kosteloze herstelling of zelfs een nieuwe smartphone. Toch zal de wettelijke garantie niet altijd soelaas bieden.
Wettelijke garantie
Consumenten kunnen in ons land terugvallen op een wettelijke garantie van twee jaar. ‘Maar het hangt af van de oorzaak van het defect of de consument daar een beroep op kan doen’, zegt Jan Moers, woordvoerder van consumentenorganisatie Test-Aankoop. De wettelijke garantie dekt enkel gebreken die al bestonden op het moment dat u de smartphone kocht. Daardoor vermeldt elektroketen Vanden Borre in haar verkoopvoorwaarden uitdrukkelijk dat schade veroorzaakt door oxidatie, schokken of een val niet gedekt is door de wettelijke garantie. Ook nalatigheid of een ‘onoordeelkundige behandeling’ prijken in de lijst met uitsluitingen.
Tijdens de eerste zes maanden van de wettelijke garantie is de verkoper aansprakelijk voor een gebrek, tenzij hij kan bewijzen dat u het zelf heeft veroorzaakt. Op dat moment staat u als consument wat sterker in uw schoenen. Maar na die eerste zes maanden moet u wel zelf kunnen bewijzen dat het gebrek al bestond op het moment van de aankoop. ‘Het is heel moeilijk om dat te bewijzen’, erkent Moers. ‘Je zou natuurlijk zelf een expert kunnen aanstellen, maar de meeste consumenten zullen die moeite niet doen voor een kapotte smartphone.’
5 tips om oververhitting te voorkomen
Om oeverloze discussies over de aansprakelijkheid te vermijden, doet u er best alles aan om te vermijden dat de batterij van een smartphone oververhit geraakt. Daarom enkele tips:
- Geef uw smartphone ruimte om te ‘ademen’. In tegenstelling tot een laptop of pc is er geen ventilator om het toestel af te koelen. Leg er dus niets op of laat de smartphone niet voortdurend in uw broekzak zitten.
- Sluit ongebruikte applicaties af. Vaak blijven die draaien op de achtergrond en vreten ze energie zonder dat u daar zelf erg in hebt.
- Schakel de Bluetooth-, GPS- en wifi-functie enkel aan wanneer u die nodig hebt. Die toepassingen vragen heel veel van een processor omdat ze voortdurend op zoek gaan naar nieuwe signalen in de omgeving.
- Speel niet urenlang spelletjes op een smartphone. Niet alleen de processor moet dan vol aan de bak, ook het energieverbruik van het beeldscherm gaat samen met de temperatuur van het toestel steil omhoog.
- Schakel thuis over op uw eigen wifi-netwerk. Dat is minder veeleisend voor de batterij dan wanneer u voortdurend gebruik maakt van het mobiele edge, 3G- of 4G-netwerk.