Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zo vindt u de goedkoopste zichtrekening

Met een nieuwe online tool van de toezichthouder FSMA kunt u voortaan vergelijken welke zichtrekening het best bij u past.
Advertentie
Of u al dan niet een kredietkaart wenst, bepaalt mee de kostprijs van uw zichtrekening. ©Photo News

Volgens een Europese richtlijn moet elke Europese lidstaat een tool ontwikkelen waarmee consumenten de kosten van een zichtrekening kunnen vergelijken. Die kosten kunnen aanzienlijk verschillen naargelang de diensten die aan zo'n rekening verbonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een extra debetkaart, een kredietkaart of het opvragen van rekeninguittreksels.

'De gemiddelde prijs van een zichtrekening schommelt tussen 21,40 en 45,80 euro per jaar, afhankelijk van het profiel van de rekeninghouder', weet minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V), die de opdracht gaf om de tool te ontwikkelen. Het eerste bedrag is het gemiddelde voor een elektronisch profiel zonder kredietkaart, het tweede bedrag is het gemiddelde voor een traditioneel profiel met kredietkaart.

Via de tool kunt u aangeven welke diensten u juist wenst. Eens alles is ingevuld, krijgt u een lijst te zien met de rekeningen die aansluiten bij uw voorkeuren, gerangschikt van de goedkoopste naar de duurste zichtrekening. U kunt dan tot vijf zichtrekeningen selecteren en met elkaar vergelijken. In totaal wordt het zichtrekeningenaanbod van 21 banken vergeleken.

Nieuwe tarieven doorgeven

'Via een Koninklijk Besluit worden de banken verplicht om de FSMA systematisch op de hoogte te houden van elke tariefwijziging', zegt FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais. Zo blijft de tool up-to-date.

21,40
Kostprijs zichtrekening
De gemiddelde prijs van een zichtrekening schommelt tussen 21,40 en 45,80 euro per jaar, afhankelijk van het profiel van de rekeninghouder.

De tool houdt enkel rekening met de kostprijs van een zichtrekening. Sommige banken betalen hun klanten bijvoorbeeld als ze een elektronische verrichting uitvoeren, maar daar houdt de tool geen rekening mee.

Vaak hebben consumenten ook een zichtrekening bij de bank die hen een hypothecaire lening verschafte, omdat loondomiciliƫring een van de voorwaarden was om een korting op het rentetarief te krijgen. Ook daar houdt de tool geen rekening mee. Maar dat neemt niet weg dat het ook voor die consumenten de moeite loont om zichtrekeningen te vergelijken, zelfs in het aanbod van uw huisbankier.

U vindt de tool op www.wikifin.be.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud