Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zomerkampen jagen ouders op kosten

De dalende koopkracht laat zich nu ook voelen bij de kampen van de jeugdbeweging. Die zijn tegenover vorige zomer bijna 70 procent duurder geworden.
Advertentie
Niet enkel de regen kan een spelbreker zijn tijdens een kamp, ook de hogere prijzen zorgen voor ontgoocheling.

(netto/ds) – Een jeugdbeweging is per definitie een low-cost onderneming. Tijdens een kamp wordt er in tenten geslapen en zo goedkoop mogelijk gekookt. Maar zelfs wie gewoon is om op de kosten te letten, krijgt nu onvermijdelijk te maken met de gestegen levensduurte. Vooral de hogere brandstofprijzen en de duurdere voeding maken de zomerkampen een stuk duurder.

Volgens de krant De Standaard kijken sommige jeugdbewegingen aan tegen een meerprijs van bijna 70 procent in vergelijking met vorig jaar. Een Chiroleider spreekt over een dagprijs per kind van 5,70 euro dit jaar, een bedrag dat vorige zomer nog op 3,40 euro lag.

Supermarkt vreet aan budget

Vooral een tripje naar de supermarkt vreet aan het budget. Jeugdbewegingen die in 2007 rondkwamen met een voedselbudget van 3.000 euro voor zeventig kinderen, kijken dit jaar aan tegen een kostenpost van 2.600 euro enkel en alleen voor de aankopen in de supermarkt. "Dan moeten we nog de bakker betalen en elke dag verse groenten kopen," vertelt Bruno Verwimp, kookouder bij de Chiro van Aartselaar.

De hogere kosten worden dit jaar voor een deel opgeslorpt door de jeugdbeweging zelf. Zij doen daarvoor beroep op de inkomsten uit fuiven en andere activiteiten. Op die manier blijft de meerkost voor de ouders voorlopig beperkt, al heeft de traditionele kampprijs van 80 euro wel plaatsgemaakt voor bedragen tot 100 euro.

Solidariteitsfonds

Daarnaast wordt er steeds meer beroep gedaan op zogenaamde 'solidariteitsfondsen', in het leven geroepen om ook kinderen uit kansarme gezinnen een plaatsje op kamp te gunnen. "Dit jaar hebben we 1.000 euro meer uit dat fonds uitgegeven. Vorig jaar hebben groepen voor 1.100 euro steun aangevraagd, deze keer was dat voor 2.100 euro, bijna een verdubbeling," aldus Nathalie Van Ceulebroeck van het nationaal secretariaat van de KSJ-KSA-VKSJ.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud