De prijsverhoging die Proximus vanaf 1 juli doorvoert, was gisteren voer voor een debat tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Minister Alexander De Croo (Open VLD), bevoegd voor telecom, zei dat hij niet kan en wil ingrijpen in de prijzenpolitiek van Belgacom, maar dat hij wel meer dynamiek kan creëren op de markt van digitale televisie en breedbandinternet.
Nog voor de zomer wil De Croo de tekst van het koninklijk besluit klaar hebben dat maakt dat de consument probleemloos en kosteloos kan overstappen van de ene vaste operator naar de andere. Die zogenaamde ‘easy switch’ moet de concurrentie aanjagen op de markt waar Telenet en Proximus de lakens uitdelen. Een overstap moet ‘voorspelbaar, snel, gesynchroniseerd en eenvoudig’ worden. Wie wil overstappen moet enkel de nieuwe operator op de hoogte brengen. Er zal maar één keer een technicus langskomen en er mag geen onderbreking van de service zijn.
Digitale tv
Zorgeloos veranderen van operator is één ding. Keuze op de markt voor digitale tv is een andere zaak. Tijdens de persconferentie over de jaarlijkse, nationale prijsvergelijking legde de telecomwaakhond BIPT de vinger op de wonde. Op de mobiele markt, waar de concurrentie tussen tientallen aanbieders welig tiert, zijn de prijzen het voorbije jaar tot 15 procent gedaald. Op de vaste markt, waar Proximus en Telenet in een knus duopolie zitten, zijn de prijzen licht gestegen. Het BIPT staat onder grote druk om daar iets aan te doen. ‘We blijven zeker niet bij de pakken zitten’, zegt BIPT-bestuurder Axel Desmedt. ‘We zien ook wel dat het gebrek aan dynamiek alles te maken heeft met het feit dat er maar twee spelers op de markt zijn.’
Voor het einde van de maand komt het BIPT met nieuwe groothandelsprijzen voor toegang tot het kabelnetwerk van Telenet. Die moeten uitdager Mobistar de kans geven een leefbaar alternatief op de kabel te lanceren. ‘Maar het gaat niet enkel over de groothandelsprijs. Ook content is een cruciale factor’, zegt Desmedt. ‘Het BIPT heeft jammer genoeg geen bevoegdheid om daar iets aan te doen, maar we hebben wel aanbevelingen gedaan aan de bevoegde instanties om een ‘must-offer’ op te leggen.’
Zo’n must-offer moet blokkades wegwerken in de onderhandelingen van Mobistar met de zenders. Die weten maar al te goed dat Mobistar in een zwakke positie staat omdat het als nieuwkomer een bepaald pakket zenders moet aanbieden en gebruiken die positie in de prijsonderhandelingen. In geval van blokkade zou de bevoegde instantie dan kunnen optreden en de zender verplichten om redelijke, niet-discriminatoire voorwaarden te hanteren.