Een kredietkaart kan handig zijn. Onder meer omdat ze wereldwijd aanvaard wordt door heel veel winkels, horecazaken, autoverhuurders en luchtvaartmaatschappijen. Maar ook omdat u er vlot aankopen online mee kunt afhandelen. Maar welk prijskaartje hangt er aan zo’n kaart? En welke voordelen?
Jammer genoeg is het onbegonnen werk om alle tarieven, voorwaarden en voordelen van de vele tientallen kredietkaarten die u in ons land kunt verkrijgen, in een handzaam overzicht te gieten. Dat past gewoonweg niet op een krantenpagina. Zelfs niet als we bij voorbaat het minder courant gebruikte aanbod van American Express uitsluiten, net als de ‘prepaid’-kaarten.
Het is immers de uitgever van de kaart(en) - meestal een bank - die als klant van het betaalschema (Visa, MasterCard…) zelf kiest welke voordelen worden aangeboden bovenop de basisfunctionaliteiten, en voor welke prijs. De grootbanken laten de klant de keuze tussen Visa, dat uitpakt met het ruimste netwerk, en MasterCard, dat zich profileert met aanbiedingen voor citytrips. Dat alles resulteert in een wirwar aan mogelijkheden.
De keuzestress slaat dus niet alleen toe in de cadeautjeswinkel, maar vooraf al: met welke kaart betaalt u ze? Enkele punten waarop u kunt letten bij uw keuze.
Kostprijs
Een van de eerste dingen die u wellicht bekijkt, is de kostprijs. Die gaat van gratis tot 90 euro per jaar. Bij een gratis kaart is de dienstverlening meestal beperkter, net als de uitgavenlimiet. Al is het niet rechtlijnig: sommige goedkope kaarten hebben een ruimere uitgavenlimiet dan wat duurdere kaarten.
Als bankklant hebt u vaak recht op een rekeningpakket waarbij een kredietkaart inbegrepen is. Tenzij die (online)rekening gratis is, hangen aan die ‘gratis’ kaart wel beheerskosten vast. Misschien hebt u genoeg aan een goedkope bankrekening waar u elders een goedkope kredietkaart bij zoekt. Voor kredietkaarten die u bijvoorbeeld bij uw supermarkt of reisagent aanvraagt (zie kader), kunt u zelf kiezen aan welke rekening u die koppelt. Ook Beobank pakt uit met een rist betaalkaarten die niet aan een rekening vastgeklonken zitten. Keytrade Bank hanteert dan weer een vergoeding voor elke transactie: wie zijn rekening geregeld gebruikt, kan zo in de praktijk de kostprijs van de ‘betere’ kredietkaart terugverdienen (de basisversie is gratis).
Overweegt u een duurdere kredietkaart omwille van de bijbehorende verzekeringen, doe dan eerst de moeite de dekking uit te pluizen.
Niet zelden krijgt u de kaart het eerste jaar gratis en moet u daarna betalen, tenzij u er een bepaald aantal betalingen per jaar mee doet. Als u graag een tweede kaart hebt voor een familielid, let u daar ook best op: die is niet altijd gratis.
De kaart gebruiken is evenmin altijd kosteloos. Geld uit de muur halen met een kredietkaart is merkbaar duurder dan met een gewone debetbankkaart: vaak kost het 3,5 procent van het afgehaalde bedrag. Betalen bij een handelaar of restaurant is gratis, zij het dat er buiten de eurozone wel een wisselkoersmarge van 1 à 2 procent op zit.
Uitgavenlimiet
Zeker voor veelgebruikers kan het nodig zijn een duurdere kredietkaartversie te kiezen. Opnieuw: de limiet evolueert niet helemaal rechtlijnig met de prijs, maar wie tot 5.000 euro wil kunnen gaan, zal bij een versie uitkomen die een paar tientallen euro’s per jaarkost. Een bijzonderheid die we terugvonden bij Deutsche Bank is dat men via de ‘Titanium’-kaarten (MasterCard) ook het saldo op de verbonden rekening kan aanspreken.
Wie slechts sporadisch van een ruime limiet wil gebruikmaken - alleen tijdens de jaarlijkse zomervakantie bijvoorbeeld - krijgt bij veel banken wel de mogelijkheid de limiet te verhogen, ook van een (goedkopere) kaart. De limiet lager instellen kan vaak ook, al geldt dan wel een minimumgrens.
Verzekeringen
Aan heel wat kredietkaarten zijn verzekeringen gelinkt, en daar geldt wel vrij rechtlijnig: hoe duurder, hoe meer verzekeringen en/of hoe hoger de dekkingen. Het gamma kan ruim worden: aankoopverzekering (let op, meestal slechts 90 dagen, soms 200), diefstal-, bagage-, reisongevallen-, annulatie-, ticketannulatie (bijvoorbeeld voor concerten), besteprijsgarantieverzekering... De uitgever van de kaart (bank, luchtvaartmaatschappij…) sluit daartoe verzekeringen af bij een verzekeraar die al dan niet tot dezelfde groep behoort. KBC heeft bijvoorbeeld voor de dekking van de aankoopverzekering een contract bij een externe verzekeraar, maar voor de reisverzekeringen klopt de bank aan bij haar zuster-verzekeraar. Wilt u een beroep doen op een van de verzekeringen, dan helpt men u zo nodig verder in uw bankkantoor.
Behalve de klassiekers zijn er ook heel wat kaarten op de markt met specifieke voordelen. Enkele voorbeelden, zonder daarbij volledigheid na te streven.
Met de kaart die u bij Q8 kunt aanvragen (MasterCard, partnerschap met Beobank) krijgt u een kleine korting (1%) op al uw aankopen met de kaart, en dubbele korting (2%) voor uw aankopen bij Q8, plus speciale verzekeringen tegen autoagressie, de diefstal van uw autosleutels of -papieren.
Of schuilt er vooral een doe-het-zelver in u? Dan kiest u misschien voor de Brico-variant, die kortingen oplevert bij die keten.
Een kredietkaart bij Carrefour (Visa) heeft dan weer als bijzonderheid dat u telkens aan de kassa kiest of u er contant mee betaalt, dan wel later afrekent (domiciliëring of gespreide betaling). Ze biedt bovendien voor een aantal aankopen gratis krediet (gespreide betaling).
Voorts spelen aardig wat kaarten in op onze reislust. Zo kunt u een kredietkaart aanvragen bij Sunjets of een Jetaircenter. Elke aankoop levert dan punten op die in een korting resulteren bij uw volgende boeking. Een reis met de kaart betalen is goed voor dubbele punten. Neckermann partnert met Beobank, en Beobank heeft ook zelf een ‘Travel’-aanbod.
Zeer uitgebreid is het verzekeringspakket van de Brussels Airlines-kredietkaart, die met haar jaarlijkse kostprijs van 90 euro wel niet goedkoop is. U spaart er bij elke aankoop awardmijlen mee.
Voor al die kaarten kiest u zelf aan welke bankrekening ze worden gekoppeld.
In commerciële boodschappen staan geen details over al die verzekeringen, maar online vindt u de uitgebreide documentatie. Als u meer bepaald omwille van een bepaald verzekeringsaanbod overweegt een duurdere kaartversie aan te schaffen, ga in die teksten dan vooral op zoek naar de uitsluitingen en maximumbedragen per jaar voor terugbetalingen. De diefstalverzekering geldt bijvoorbeeld meestal alleen bij diefstal met geweld en niet voor een gsm. U mag zeker niet à volonté reizen boeken en weer annuleren, en ook niet mateloos aan het shoppen gaan als uw bagage (tijdelijk) verdwenen is.
Tegelijk: ook als u uw kredietkaart in eerste instantie niet hebt gekozen omwille van de verzekering, kan het de moeite lonen na te gaan of er een dekking geldt als er wat misloopt met een aankoop die u met uw kredietkaart hebt betaald. Bewaar met het oog daarop altijd bewijsstukken zoals facturen of ontvangstbewijzen.
Verlengde garantie
Veel minder courant is het aanbod dat u bij aanschaf van een duurdere kredietkaartversie ook een verlengde garantie geniet op spullen die u met die kredietkaart aanschaft: één of twee jaar bovenop de wettelijke garantieperiode van twee jaar. Met name KBC profileert zich daarmee (twee jaar). Maar ook bij de wat duurdere kaarten van Argenta, Axa of via Beobank zit het erbij.
Let wel: dit geldt standaard op witgoed (huishoudtoestellen) en bruingoed (bijvoorbeeld televisietoestellen), maar niet altijd op grijsgoed (onder meer tablets). Voor een garantieverlenging voor al uw gadgets zult u dus een van de duurdere kaarten moeten kiezen.
Gespreide betaling
Rest nog te bedenken of u graag ‘echt’ krediet wilt. Hoewel de naam anders laat vermoeden, behelst een kredietkaart immers niet altijd een kredietopening. Zolang u - via domiciliëring of manueel - maandelijks alle aankopen van de voorbije maand meteen integraal betaalt, houdt dat een klein uitstel van betaling in (u betaalt niet op het moment van de aankoop, maar enkele dagen tot weken later), maar geen opname van een krediet. Er zijn in zo’n geval dus ook geen intresten verschuldigd.
Dat is anders wanneer u de mogelijkheid krijgt gespreid terug te betalen. Na de maandelijkse afbetaling moet u slechts een minimum meteen betalen (meestal 5 à 6 procent van de gedane aankopen). De rest betaalt u in schijven af. Let wel: uw kredietreserve is beperkt (gelijkaardig aan de uitgavenlimiet). Als u bijvoorbeeld een reserve hebt van 5.000 euro, maar nog 4.000 moet terugbetalen, kunt u nog maar 1.000 besteden. U kunt vanuit de reserve dan niet alleen aankopen betalen, maar zelfs geld overschrijven naar uw zichtrekening (cashtransfer).
Maar geld lenen kost geld. En niet weinig. De jaarlijkse kostenpercentages (rente plus bijkomende kosten) liggen rond 12 à 15 procent. Een aankoop van 1.500 euro die u in ongeveer twee jaar terugbetaalt, kost dan snel 1.700 euro of meer.
Veel banken bieden gespreid terugbetalen niet (langer) aan bij de kredietkaarten. Soms kunt u die mogelijkheid eraan koppelen als u daarvoor extra betaalt - een voorbeeld is de optie Optiline bij BNP Paribas Fortis. Elders, zoals bij Beobank, is het gespreid terugbetalen standaard een optie. Wilt u zeker zijn dat u niet per ongeluk te laat terugbetaalt en zo intresten verschuldigd bent, dan kunt u wel voor de domiciliëring van de terugbetalingen kiezen, waardoor die automatisch op tijd gebeuren.