netto

Bespaar op voeding dankzij groentenabonnement

Crisis of niet, Belgen blijven goede voeding belangrijk vinden. Toch is gezond eten vaak een dure zaak. Tenzij u de winkelier overslaat en uw groenten en fruit (bijna) rechtstreeks bij de producent koopt.

(netto) - Eigenlijk zouden we allemaal minstens 5 soorten fruit en groenten per dag moeten eten. Een mooi streefdoel, maar vaak ook erg duur. Zeker wanneer u producten koopt die van ver moeten aangevoerd worden. Altijd kiezen voor seizoensproducten kan de prijs al een flink stuk drukken, maar dat is lang niet de enige oplossing. U kunt uw groenten en fruit ook rechtstreeks bij de producent aankopen.

Elke week verse groenten

Wie landelijk woont, kan bij een lokale boer gaan aankloppen, al levert dat niet altijd de meest gevarieerde selectie op. Veel beter - en voor stadsbewoners eigenlijk de enige keuze - is om u aan te sluiten bij het systeem van de groentenabonnementen. Op die manier krijgt u voor een vaste prijs wekelijks een mand met verse biogroenten voorgeschoteld, vaak de dag zelf geoogst. Omdat er meerdere telers bij betrokken zijn, is de varieteit erg hoog. Volgens de initiatiefnemers krijgen hun abonnees verspreid over één jaar minstens 50 verschillende soorten voorgeschoteld.

Het systeem van de groentenabonnementen draait rond een 15 tal verdelers verspreid over Vlaanderen. Die telen zelf groenten of staan in als tussenpersoon voor kleinere bioboeren uit de buurt. Elke verdeler hanteert zijn eigen prijzen en manier van werken. Sommige aanbieders stellen wekelijks één groentenmand samen die ze voor een vaste prijs verkopen, anderen bieden een aantal pakketten waaruit u telkens kunt kiezen.

Twee systemen

Werkt de verdeler met een vaste prijs, dan schommelt die meestal tussen de 15 en de 20 euro per week. Bedoeling is dat u op voorhand betaalt, vaak al voor een periode van 6 maanden. De samenstelling gebeurt in functie van de beschikbaarheid en het seizoen. Een groentenmand zal dus niet elke week evenveel 'waarde' bevatten. Toch mag u er op aan dat u op jaarbasis voor hetzelfde aanbod bij een traditionele buurtwinkel of supermarkt veel meer zult betalen.

Grotere verdelers laten u zoals gezegd de keuze. Zij publiceren op hun website of via e-mail een wekelijkse lijst met paketten, uiteraard met vermelding van inhoud en prijs. Zo stelt Biogroup uit Reet wekelijks 13 verschillende paketten samen, in prijs variërend van 6,5 tot 22,5 euro. Wie voor de goedkoopste combinatie kiest, mag bijvoorbeeld rekenen op basisproducten als wortelen, bloemkool, knolselder, peren en bananen. De duurste paketten bevatten niet alleen meer producten, maar ook exotisch fruit als dadels of Mango. Ook al kopen de verdelers die in het buitenland in, het gaat zonder uitzondering om bioproducten.

Waar kunt u terecht?

Een lijst van verdelers in uw buurt vindt u op deze website. Zij kunnen u vertellen welke initiatieven er al in uw buurt bestaan en waar u uw groenten- of fruitpakket kunt oppikken. Is er geen verdeelpunt in de buurt, dan kunt u natuurlijk ook altijd zelf de handen uit de mouwen steken en er een beginnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content