netto

Hoeveel schenkt u voor een huwelijkscadeau?

Bijna één op de twee gehuwden krijgt het liefst geld cadeau. Men zegt wel eens dat een kleine attentie met het hart gegeven meer waard is dan een duur geschenk. Maar is dat ook zo?

(netto) – Bijna de helft van de vrouwen (45%) krijgt het liefst geld als huwelijksgeschenk. Dat blijkt uit een enquête uit 2010 van het Britse tijdschrift Wedding bij 3.412 vrouwen. Steeds minder vrouwen (29%) kiezen voor de traditionele huwelijkslijst.

De nieuwe generatie gehuwden hecht minder belang aan de vorm en ziet er geen graten in om een geschenk in de vorm van geld te vragen. De crisis is daar uiteraard niet vreemd aan. Vaak wonen de meeste koppels al een tijdje samen voor ze de grote stap zetten. Veel elementaire huishoudspullen, zoals potten en pannen, bestek en glazen,… hebben ze dan ook niet meer nodig.

De juiste prijs

Als we de schattingen van de huwelijksconsultants mogen geloven, spendeert een genodigde gemiddeld 75 tot 125 euro aan een huwelijksgeschenk. De waarde van het bedrag schommelt naargelang de genodigde een vriend dan wel een familielid is van het bruidspaar. Hoe sterker de band tussen de genodigde en het jonge koppel, hoe meer geld er wordt uitgegeven. Maar dat betekent uiteraard niet dat u een waardeloos geschenk mag kopen onder het voorwendsel dat u het koppel niet goed kent.

Een elegant of verfijnd geschenk is niet noodzakelijk peperduur. Het heeft geen zin om u te ruïneren door een veel duurder geschenk te kopen dan wat het koppel heeft gevraagd.

Aan de andere kant hebben toekomstige echtgenoten niet altijd de tijd om op zoek te gaan naar de voordeligste koopjes. Niets houdt u dus tegen om eenzelfde geschenk te kopen voor een meer betaalbare prijs.

Verhouding tussen nut en prijs

Een huwelijkslijst oogt geraffineerder dan een bankrekeningnummer. Een lijst geeft de genodigden de illusie dat ze het geschenk kiezen waarvan de gehuwden dromen. Maar de lijst laat het bruidspaar vooral toe om de absolute controle te behouden over de vrijgevigheid van de genodigden. In die mate zelfs dat de lijst soms totaal nutteloze voorwerpen vermeldt en dient om bepaalde grillen te bevredigen.

U kan een jong koppel ook helpen om nuttige aankopen te doen. De huwelijkslijst en het inzamelen van geld beantwoorden aan eenzelfde financiële logica. De genodigden weten zeker dat hun geschenk in de smaak zal vallen bij het jonge koppel. Ze lopen bovendien niet het risico van slechte smaak beschuldigd te worden. Op die manier krijgt het bruidspaar ook geen dubbele cadeaus. Er is wel een gulden regel: een geschenk moet vooral plezier doen aan de persoon die het ontvangt.

Gezamenlijk geschenk

Kent u andere genodigden op het huwelijksfeest? Dan kan u misschien een gezamenlijk geschenk kopen. Een huwelijksfeest telt gemiddeld 100 genodigden. U kan met 5 andere personen samenleggen en op die manier een duurder geschenk kopen. U komt dan misschien wel in de verleiding om een kleinere individuele bijdrage te betalen. In een groter geheel valt dat nu eenmaal minder op. Maar houd er wel rekening mee dat het niet moeilijk is voor het bruidspaar om uit te rekenen hoeveel ieder van u heeft bijgedragen. Dat neemt niet weg dat u in groep een groter of een mooier geschenk kan kopen waarmee u het jonge koppel zeker plezier zal doen.

Koop een krasbiljet

Toekomstige gehuwden zijn verzot op cash. U kan hun kansen vergoten om geld te verdienen. Het is vandaag erg trendy om het klassieke boeket bloemen te vervangen door krasloten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content