netto

Samen consumeren is de toekomst

Carsharing, verhuur van huishoudtoestellen, huizenruil, een auto delen of uw kennis delen. Een nieuwe consumptiecultuur is geboren. Ontdek 5 voorbeelden van 'samen consumeren'.

(netto/de tijd) – Verschillende ngo's wijzen onze verspileconomie met de vinger. Denk daarbij aan huishoudtoestellen, waarbij fabrikanten producten aanbieden waarvan de levensduur opzettelijk laag gehouden wordt. Dankzij 'collaborative consumption' of vrij vertaald ‘samen consumeren’ springt de consument zuiniger om met hulpbronnen en kan hij ook aardig wat besparen. De groene economie is dus opnieuw een hot item rijker. En het ziet er naar uit dat het een blijver wordt.

1. Deel een auto

Autodelen of carsharing is het meest verspreide en ook duidelijkste voorbeeld van deze vorm van functionele economie. Geen eigen wagen, geen leasewagen, maar wagens die voor korte afstanden worden gehuurd. Bedrijven die in die sector gespecialiseerd zijn, floreren in alle grote steden en zien ook in de middelgrote steden hun populariteit toenemen. Cambio is een van de aanbieders van carsharing in België. Lees ook: ‘Is ‘autodelen’ echt goedkoper?’

2. Huur uw goederen

Naarmate er meer applicaties voor gsm’s worden ontwikkeld, neemt de interactie tussen de consumenten steeds meer toe. Ook het web is een echte kweekvijver voor collaborative consumption geworden. In Engeland kunt u via de site SnapGoods bijvoorbeeld gesofisticeerde huishoudtoestellen huren.

Dichter bij huis kunt u, dankzij Zilok, zowat alles huren wat u maar kunt bedenken. Particulieren kunnen er alle mogelijke voorwerpen te huur aanbieden, zoals spelconsoles, gereedschap, raclette- of fonduetoestellen, digitale fototoestellen, kleding, enzovoort. Niets houdt ut tegen om uw eigen goederen aan te bieden. U kunt zich gratis inschrijven. Maar u betaalt wel plaatsingskosten voor elk voorwerp dat u te huur aanbiedt.

3. Ruil uw huis

Heel wat eigenaars van een mobilhome verhuren die wanneer ze zelf niet met vakantie zijn. Maar u kunt ook een huis ruilen zonder enige financiële transactie.

Het principe is heel eenvoudig. Het volstaat om de aanbiedingen te bekijken, contact op te nemen en de voorwaarden af te spreken. De aankondigingen, opgesmukt met foto’s, geven een precieze beschrijving van de woning, de inrichting, het comfort, de ligging, de faciliteiten in de omgeving, enzovoort. Heel wat mensen staan open voor eender welk voorstel (stad, land). Wilt u meer weten? Surf dan naar Huizenruil of SwitcHome.

4. Ruil uw fruit en groenten

De Franse website lepotiron.fr gaat de strijd aan tegen verspilling van voedingsproducten. Heel wat particulieren en kleine producenten willen het teveel dat ze zelf verbouwen in hun tuin of boerderij, ruilen, verkopen of schenken. De site brengt hen in contact met mensen die zich lokaal willen bevoorraden. De tuin brengt vaak meer op dan men zelf kan of wil consumeren. Via de site kunnen mensen die overschotten ruilen, verkopen of weggeven. Zo brengt het ook nog wat geld in het laatje. Lees ook: ‘Een moestuin onderhouden? Rendement verzekerd!

Wie bij ons landelijk woont, kan ook bij een lokale boer gaan aankloppen, al levert dat niet altijd de meest gevarieerde selectie op. Veel beter - en voor stadsbewoners eigenlijk de enige keuze - is om u aan te sluiten bij het systeem van de groentenabonnementen. Op die manier krijgt u voor een vaste prijs wekelijks een mand met verse biogroenten voorgeschoteld, vaak de dag zelf geoogst. Wilt u meer weten? Klik dan hier.

5. Bied uw kennis aan

Nooit eerder waren er zoveel klachten tegen banken en hun misleidende voorwaarden. Als reactie daarop werd in Engeland een nieuw systeem van leningen tussen particulieren (de site Zopa) en van alternatief geld (Superfluid) ontwikkeld. Zo voerde Brixton, een stad gelegen ten zuiden van Londen, vorig jaar bijvoorbeeld haar eigen munt in.

Collaborative consumption wordt ook toegepast om culturele producten (dvd’s, boeken), kleding (site ThredUP) en uiteraard ook kennis te ruilen. Delen van vaardigheden was bij ons al mogelijk via Skilto. Bent u op zoek naar een betrouwbare loodgieter, iemand die een nieuwe Ikea sofa in elkaar kan steken, de beste advocaat in uw dorp of een babysitter voor uw kinderen? Op de site van Skilto vindt u gemakkelijk en snel de persoon die u nodig hebt. Lees ook: 'Zo wordt u gewaardeerd voor wat u graag doet'

Een houdbare horizontale economie?

Men zegt vaak terecht dat het internet echte menselijke contacten naar de achtergrond dringt en dat de contacten steeds virtueler en onwerkelijker worden. Maar in het geval van collaborative consumption lijkt het erop dat de mensen hun macht als consument opnieuw in handen nemen. Het is wel de vraag of de ontwikkeling van deze horizontale economie (van consument naar consument), die op dezelfde logica en het systeem zelf van het web 2.0 berust, de groei van de verticale economie (van producent naar consument) niet zal tegenwerken en zo een rem zal zetten op de groei tout court.

Volgens Rachel Botsman, auteur van ‘What’s Mine Is Yours: The Rise of Collaborative Consumption’ dat volgende maand verschijnt, betekent dat nog niet onmiddellijk het einde van onze oude consumptiegewoonten. Maar de kans is wel groot dat het ruilen tussen gelijken geleidelijk aan de standaardmanier van ruilen wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect