netto

Wat kost uw decoder per jaar?

Steeds meer Belgen kijken digitaal. Maar die technologie kan uw elektriciteitsfactuur hoog doen oplopen.

(netto) – De ‘koude’ opstarttijd (vanuit volledige uitschakeling) van digitale decoders verschilt sterk van de ene concurrent tot de andere. Dat blijkt uit een onderzoek van de Polytechnische Faculteit van de ULB. De decoder van Mobistar heeft bijvoorbeeld 55 seconden nodig om op te starten. Bij die van Belgacom is dat 3 minuten en 30 seconden. Wilt u de menu’s en de interactieve diensten intussen raadplegen, dan loopt de wachttijd bij Belgacom zelfs op tot 10 minuten en 40 seconden.

Bron: ULB

Door die soms lange opstarttijd kiezen heel wat consumenten ervoor hun decoder niet volledig uit te schakelen. Maar die waakstand kan erg duur uitvallen. Volgens het OIVO kunnen de uitgaven voor het gebruik van een Belgacom tv-installatie zelfs oplopen tot meer dan 80 euro per jaar. Bij Voo is dat circa 60 euro.

Werkelijk verbruik?

Maar wat verbruiken die toestellen wanneer ze op volle toeren draaien? De studie van de ULB ‘Vergelijkend onderzoek van het elektrisch verbruik van triple play-packs’ tracht daarop een antwoord te formuleren. De ULB is voor haar onderzoek uitgegaan van energiekosten van 0,2€ per kWh (btw inbegrepen).

Het verbruik van kWh/jaar is gebaseerd op een zo realistisch mogelijk gebruiksprofiel: een internetmodem die voortdurend aan staat (met Wifi geactiveerd) en een decoder die gemiddeld 3 uur per dag wordt gebruikt (gedurende de rest van de dag in waakstand). "Daarnaast hebben de onderzoekers rekening gehouden met het feit dat gebruikers sommige van hun favoriete programma’s opnemen (gemiddeld één opname per week) en dat ze een deel daarvan in 'High Definition' bekijken. Twee functies die ook een impact hebben op het elektriciteitsverbruik", luidt het persbericht van Mobistar.

Wij hebben de cijfers van de ULB verhoogd met de maandelijkse prijs die u moet neertellen voor het bezitten van een decoder (huur, teledistributie, abonnement) voor min of meer gelijkaardige abonnementen. Dat levert het volgende kostenplaatje op.

Bron: ULB & Netto

Als we die cijfers bij elkaar optellen, kost het bovenstaand pakket op jaarbasis:

Bron: Netto

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect