netto

Wat verandert op 1 februari voor uw geld?

Het begin van een nieuwe maand brengt ook nieuwigheden mee voor uw portemonnee. Een overzicht van wat er verandert op 1 februari.

(netto) – Nieuwtjes zijn er vooral voor wie gebruik maakt van het openbaar vervoer, geïnteresseerd is in voorhuwelijkssparen, een loontrekkende arts is of regelmatig met de auto naar Frankrijk rijdt.

1. Trein wordt duurder

De spoorwegmaatschappij NMBS past op 1 februari naar jaarlijkse gewoonte haar tarieven aan. De tarieven stijgen gemiddeld met 1,24 procent.

  • De prijs van een standaardbiljet stijgt met 1,02 procent en een trajecttreinkaart (abonnement) wordt 1,03 procent duurder.
  • Voor een Campuskaart blijft de tariefstijging beperkt tot amper 0,03 euro per rit terwijl de tarieven van een Rail Pass, Go Pass 1 en Go Pass 10 ongewijzigd blijven.
  • Ook de prijs van het seniorenbiljet blijft dezelfde: 5,20 euro in tweede klas.

2. Tarieven De Lijn stijgen...

Niet alleen worden de abonnementen en rittenkaarten in voorverkoop duurder, rittenkaarten zullen ook niet meer te koop zijn bij de chauffeur. De prijs voor één enkele rit en een sms-ticket blijft ongewijzigd.

Wat wordt wél duurder?

  • Het jongerenabonnement Buzzy Pazz (tot en met 24 jaar) kost voortaan 168 euro (+2 euro) voor een jaar.
  • Een Omnipas (voor 25- tot en met 59-jarigen) wordt 3 euro duurder en kost 219 euro.
  • Een Omnipas (voor 60- tot en met 64-jarigen) wordt 3 euro duurder en kost 190 euro kosten.
  • De ritprijs van een Lijnkaart en een Lijnkaart %, een Lijnkaart tegen verminderd tarief, is in voorverkoop aangepast. Voortaan betaalt u voor een rit van 1 of 2 zones 0,90 euro, voor een rit van drie zones en meer 1,60 euro. Voor een Lijnkaart % telt u binnenkort respectievelijk 0,70 euro of 1,20 euro neer.

3. Ook MIVB verhoogt haar tarieven

De tarieven van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB voor metro, tram en bus gaan gemiddeld met 2,44 procent de hoogte in. Tickets, rittenkaarten gekoppeld aan de elektronische MOBIB-kaart en ritten naar de nationale luchthaven worden niet duurder. Bij de klassieke tickets wordt een enkel ritkaartje dat u koopt buiten het voertuig, duurder: 1,80 euro in plaats van 1,70 euro.
De gewone abonnementen worden 1,1 procent duurder en schoolabonnementen zullen 2 procent meer kosten. Het zijn vooral de jongeren (-25 jaar) en ouderenabonnementen (van 60 tot 64 jaar) die een pak duurder worden: respectievelijk +16,6 procent en +29,9 procent voor een jaarabonnement.

Ook komt er een 'noodtarief voor check-out' van 3 euro nu de stations met poortjes worden uitgerust. Op die manier kan de reiziger die niet valideerde of zijn ticket onderweg verloor, de betaalzone toch verlaten.

4. Onafhankelijke Ziekenfondsen stoppen met voorhuwelijkssparen

De Onafhankelijke Ziekenfondsen aanvaarden vanaf dinsdag 1 februari geen nieuwe aansluitingen meer bij hun voorhuwelijkssparen. De maatregel heeft geen gevolgen voor de huidige spaarders bij een van de zeven Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ, Partena OZ, Omnimut, Euromut, Securex, Partenamut, Freie Krankenkasse). Zij kunnen tegen ongewijzigde voorwaarden verder blijven sparen. Ook wie aangesloten is bij een ander Belgisch ziekenfonds en die daar bijdragen betaalt voor het voorhuwelijkssparen, blijft aanspraak maken op dat spaarproduct als zij lid worden van een Onafhankelijk Ziekenfonds.

5. Maximale arbeidsduur voor loontrekkende artsen

Vanaf 1 februari wordt in ons land een wet van kracht die de arbeidsduur van artsen in dienstverband in ziekenhuizen begrenst. De regels hebben betrekking op loontrekkende artsen, tandartsen, dierenartsen en artsen in opleiding. Voortaan zullen zij over een referentieperiode van 13 weken gemiddeld niet meer dan 48 uur per week mogen werken. Indien toch meer uren worden gepresteerd, dienen die tijdens de referentieperiode gerecupereerd te worden. In geen geval mag nog 60 uur gewerkt worden. Daarnaast bepaalt het ontwerp dat 12 uur rust in acht moet worden genomen telkens wanneer er 12 uur of meer ononderbroken wordt gepresteerd. De loontrekkende artsen mogen nooit meer dan 24 uur na elkaar werken.

6. Duurdere péage in Frankrijk

De péages langs de Franse autosnelwegen worden 2,24% duurder. Daardoor kost het traject van Brussel naar Lyon niet langer 27,6 maar wel 28,2 euro. Wie van Brussel naar Nantes rijdt, betaalt vanaf 1 februari liefst 47,64 euro in plaats van 46,6 euro. En wie vanuit Brussel naar Bordeaux rijdt, betaalt geen 63,9 euro maar wel 65,33 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect