netto

Wat verandert op 1 mei voor uw geld?

Zoals steeds verandert er in het begin van een nieuwe maand van alles, ook voor uw geld. Een overzicht met de 4 belangrijkste wijzigingen in mei.

1. Hoger nettoloon door federale jobkorting

Ook dit jaar hebben werknemers in mei recht op een federale jobkorting. In tegenstelling tot vorig jaar geldt deze federale jobkorting niet voor bedrijfsleiders. De hoogte van de jobkorting varieert in functie van uw bruto-inkomen (bruto - RSZ-bijdrage) dat u ontvangt in de maand mei. De laagste inkomens (tot 780 euro) krijgen dankzij de jobkorting 51,36 euro meer in hun loonzakje. Werknemers die tussen 2.951,01 en 4.890 euro verdienen, hebben recht op de maximale jobkorting van 102,84 euro. Wie meer verdient, moet het stellen met een lagere jobkorting.

Op welke jobkorting heeft u recht? Lees het hier

2. Nieuwe regels voor gepensioneerden in het buitenland

Belgische gepensioneerden die in een andere Europese lidstaat wonen, kunnen vanaf 1 mei ook in België terecht voor al hun medische verzorging. Ook voormalige grensarbeiders kunnen voor medische verzorging voortaan, onder bepaalde voorwaarden, terugkeren naar het land waar zij gewerkt hebben. Momenteel hebben Belgische gepensioneerden die in een andere EU-lidstaat wonen en vandaag op familiebezoek komen in België, hier enkel recht op dringende medische verzorging. Lees meer: "Hoe geniet u van uw pensioen in het buitenland?"

Maar ook voor grensarbeiders is er een belangrijke nieuwigheid. Wie in de 5 jaar voor het begin van zijn pensioen minstens 2 jaar als grensarbeider gewerkt heeft, zal voor de rest van zijn leven het recht op medische verzorging behouden in het vorige werkland, en dat zonder beperking in tijd en in de aard van de verzorging. Grensarbeiders uit de Belgisch-Nederlandse grensstreek zullen dat recht niet hebben, de grensarbeiders met de buurlanden Frankrijk, Duitsland of Luxemburg zullen wel een beroep kunnen doen op dat terugkeerrecht.
Lees ook: "Op vakantie? Niet zonder uw EZV-kaart"

3. Inhaalpremie voor langdurig arbeidsongeschikten

Wie langdurig arbeidsongeschikt is, krijgt vanaf mei een jaarlijkse inhaalpremie van 75 euro. Om de inhaalpremie te kunnen ontvangen, moet de persoon in kwestie al minstens 5 jaar arbeidsongeschikt zijn op 31 december van het jaar dat voorafgaat aan het jaar van de toekenning. Met andere woorden: om in 2010 een inhaalpremie te kunnen ontvangen, moet u op 31 december 2009 al 5 jaar of langer arbeidsongeschikt zijn. En de betrokkene moet ook werknemer of werkloze zijn. Indien aan al die voorwaarden voldaan is, zal de inhaalpremie elk jaar worden uitgekeerd in de maand mei zolang de invaliditeit blijft.

4. Autobanden worden duurder

De belangrijkste producenten van autobanden passen vanaf 1 mei een prijsverhoging toe van minstens 3 procent op banden voor personenwagens. Ze wijzen daarvoor naar de forse verhoging van de grondstoffenprijs. De prijs van rubber is meer dan verdubbeld en olie kost nu 80 procent meer in vergelijking met het voorjaar van 2009. Beide producten zijn de belangrijkste grondstoffen voor het maken van rubberbanden. Continental voert een prijsstijging door met gemiddeld 3 procent voor zomerbanden voor personenwagens en een stijging met 5 procent voor de winterbanden. De banden voor trucks worden gemiddeld 5,5 procent duurder. Ook de andere grote bandenmerken Michelin, Pirelli, Uniroyal en Semperit verhogen hun prijzen. "We rekenen met een gemiddelde verhoging van 4,5 procent. Het is van oktober 2008 geleden dat we de prijzen nog verhoogd hebben", zegt Greet Willekens van Goodyear. Lees meer: "Wanneer bereiken grondstoffen hun grens?"

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect