netto

Zo wordt u gewaardeerd voor wat u graag doet

©istock

LETS is een lokaal uitwisselingssysteem waarbij een uur Spaanse les geruild kan worden voor een uur babysitten, tuinieren of het herstellen van een computer. LETS staat voor Local Exchange and Trading System. Het is niet alleen erg eenvoudig, maar ook gratis!

(netto) - We hebben vaak te weinig tijd (en geld) om de vele taken die ons elke dag weer te wachten staan ook uit te voeren. We leven in een maatschappij waar lokale sociale contacten veel vluchtiger geworden zijn. We zijn het niet meer gewoon om iets belangeloos te doen. Het is een automatisme geworden om voor alles en nog wat te betalen of zich ervoor te laten betalen.

Maar iedereen krijgt graag af en toe een handje toegestoken. Het is ook prettig om goedkoop van bepaalde diensten te kunnen profiteren. Het fenomenale succes van de goedkope en fiscaalvriendelijke dienstencheques is daar het levende bewijs van.

En wat als het nu eens volledig gratis was? LETS biedt de oplossing. Ontstaan in de jaren 80 in Canada, begint het nu ook bij ons ingang te vinden.

Het lokaal uitwisselingssysteem is gebaseerd op een ruilhandel met sociaal oogmerk, waarin geld geen plaats meer heeft.

Erg eenvoudig principe

De leden van het LETS ruilen onderling tijd en vaardigheden. U biedt bijvoorbeeld kooklessen aan, of u stelt zich kandidaat om te tuinieren of te babysitten. In ruil daarvoor profiteert u van de diensten die u interesseren en die aangeboden worden door de andere leden (loodgieterij, informatica, pendelen met de auto, oppas, strijken, tennislessen…) "We hebben niets nieuws uitgevonden. We activeren gewoon de bestaande netwerken en organiseren ze op een formele manier. Het systeem is gebaseerd op de principes van ruil, wederkerigheid… U hoeft zich dan ook niet meer schuldig te voelen als u al tien keer iets gevraagd hebt aan uw buurman of aan een kennis", zeggen de verantwoordelijken van LETS.

Wilt u van de formule gebruikmaken? Schrijf u dan in in een LETS in uw streek. In bepaalde gevallen moet u ook een erg kleine bijdrage betalen. Er wordt een lijst opgemaakt van de diensten die worden aangeboden en gevraagd. Die lijst wordt regelmatig geactualiseerd en aan de leden bezorgd.

Iedereen heeft wel iets te bieden

De geleverde prestatie wordt omgezet in uren, ongeacht de intrinsieke waarde ervan (administratieve taken, naaien, koken, computerherstellingen, lessen). Voor ieder wat wils dus. Ieder van ons heeft immers wel iets te bieden.

Het grote voordeel van het systeem is dat er geen bilaterale, maar een multilaterale uitwisseling van diensten plaatsvindt.

Voorbeeld: Nancy geeft 2 uur bijles wiskunde aan Ruben. Ze gebruikt dat krediet om een uur babysit te betalen aan Valerie en 1 uur strijken aan Fanny.

Ieder lid krijgt een boekje met bons waarmee hij prestaties kan ‘betalen’. De transacties worden ingeschreven op een persoonlijke rekening. Daarop verschijnen niet alleen de gepresteerde uren, maar ook de ‘geconsumeerde’ uren. In een win-winlogica moet iedereen natuurlijk geven en nemen. Het risico dat sommigen van het systeem profiteren, is erg klein. De prestaties worden uitgevoerd in een transparant sociaal netwerk met strakke banden.

Contacten leggen

Kers op de taart: heel wat mensen die lid worden van zulke netwerken, worden veeleer gedreven door de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid om contacten te leggen, dan wel door het zuiver economische aspect. En als u naar een andere streek of wijk verhuist, is het een uitstekende manier om u te integreren en andere mensen te leren kennen.

Meer weten? Op zoek naar een LETS in uw buurt? http://lesel.be en http://www.letsvlaanderen.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content