netto

6 tips om uw pc stiller te maken

Laptops en tablets zijn aan een flinke opmars bezig maar toch hebben de meeste gezinnen nog een vaste pc. Zo'n desktop is krachtiger, maar ook veel luider. Hoe legt u uw pc het zwijgen op?

(netto) - Ten eerste bevat elke moderne pc minstens 3 ventilatoren die constant draaien zolang het toestel aanstaat. Zij zorgen ervoor dat de temperatuur in uw pc binnen de perken blijft, een absolute noodzaak gezien de hitte die processoren en grafische kaarten produceren. Als die niet gekoeld zouden worden, dan zou uw pc binnen de kortste keren tilt slaan en er al snel de brui aan geven. Zelfs met al die ventilatie loopt de temperatuur intern toch nog op tot 40 graden of meer.

Ten tweede zijn er de andere bewegende onderdelen in uw pc. Ook uw harde schijf draait bijna constant toertjes. En wanneer u een film afspeelt of software installeert, zal ook uw dvd-drive van zich laten horen. Hoe pakken we het aan?

1. Kijk niet op een maatje meer

Grote pc's die in een ruim bemeten kast zijn ingebouwd, zijn in de regel iets stiller dan compacte systemen. Niet alleen omdat er zo meer ‘natuurlijke’ luchtcirculatie mogelijk is, maar vooral omdat ze grotere en dus efficiëntere ventilatoren ingebouwd krijgen waardoor het toerental omlaag kan. Hoewel er zeker iets te zeggen valt voor een kleine pc die weinig plaats inneemt, is dat niet noodzakelijk de stilste keuze.

2. Houd het stof op afstand

Het is sowieso een goed idee om ook de binnenkant van uw pc schoon te houden, maar een regelmatige poetsbeurt helpt evenzeer in onze zoektocht naar stilte. Stof zal zich immers bij voorkeur vastzetten op de ventilatoren waardoor die een stuk luidruchtiger worden. Ga dus af en toe voorzichtig met de stofzuiger door uw pc.

3. Vermijd vibraties

Worden de trillingen van ventilatoren en harde schijven overgezet op de buitenkant van het toestel, dan gaat ook uw computerkast meetrillen en mogelijk zelfs uw hele bureau. Wie een nieuwe pc aanschaft, kan kiezen voor een cast die intern perfect geïsoleerd is en dus geen trillingen naar buiten stuurt. Bij bestaande systemen volstaan enkele simpele aanpassingen om het grootste deel van de vibratie weg te nemen.

Vaak is het al voldoende wanneer u de rubberen pootjes van de pc wat bijstelt, de zijpanelen van de kast wat steviger vastzet - dat doet u tegenwoordig zonder dat er een schroevendraaier aan te pas komt - of zelfs gewoon de pc op een stukje plastiek of rubber plaatst. Zo isoleert u in elk geval de computerkast van uw bureau. En als niets helpt, kan de pc nog altijd op de grond geplaatst worden. Let in dat geval wel goed op het stof.

4. Geef uw harde schijf wat rust

Uw harddisk in toom houden komt neer op het zoeken van een compromis tussen stilte en snelheid. Dat het schijfje bijna constant aan het draaien is heeft alles te maken met het feit dat een harddisk 'vanuit stilstand' letterlijk enkele seconden nodig heeft om op snelheid te komen. Dat zou het opvragen van zelfs het kleinste bestand enorm vertragen en dus houdt uw computer het apparaat zo lang mogelijk in de weer.

Windows 7 bijvoorbeeld gaat in de standaardinstellingen pas na 20 minuten zonder enige activiteit uw harde schijf stilleggen. Vindt u dat wat overdreven voorzichtig, dan kunt u via de optie ‘Energiebeheer’ de nodige aanpassingen uitvoeren. Hoe sneller uw harde schijf stopt met draaien, hoe stiller uw pc gemiddeld is maar hoe groter dus ook de kans dat u af en toe zal moeten wachten op een bestand.

5. Ga voor een bescheiden grafische kaart

Fabrikanten van grafische kaarten sleutelen constant aan de prestaties van hun chips en brengen keer op keer nieuwe generaties uit die ook complexe games er nog een tikkeltje realistischer doen uitzien. Meestal stijgt daarmee echter ook het stroomverbruik én de warmteontwikkeling van de kaart. Koopt u dus een grafische kaart die duidelijk te ruim bemeten is - omdat u nooit of heel zelden aan het gamen slaat - dan haalt u dus zonder veel reden ook een krachtige en luidruchtige ventilator in huis.

Ga dus liever voor een bescheidener exemplaar dat minder verbruikt en minder lawaai produceert. Mits enig zoekwerk kunt u zelfs grafische kaarten met een ‘passieve koeling’ op de kop tikken. Die voeren hun warmte af zonder ventilator en zijn dus volledig geruisloos. Wie zijn pc alleen voor kantoortaken en bijvoorbeeld het bewerken van foto’s gebruikt, is met elke kaart die vandaag op de markt is sowieso geholpen.

6. Vervang uw harde schijf door een geruisloos exemplaar

Bij een 'Solid State Drive' (SSD) worden de bewegende magnetische schijfjes uit een traditionele harddisk vervangen door de geheugenchips die bijvoorbeeld ook op een USB-stick staat van dienst uitmaken. SSD’s worden vandaag al ingebouwd in de nieuwe laptops van Apple en bieden 3 voordelen: gegevens worden sneller gelezen en weggeschreven, de warmteontwikkeling ligt een stuk lager en zonder bewegende onderdelen is er ook geen geluid. Die laatste twee zaken zijn natuurlijk goed nieuws voor wie zijn pc graag het zwijgen oplegt.

Grootste nadeel van een SSD is voorlopig nog de prijs: terwijl u vandaag de winkel uitstapt met een harde schijf van 2.000 gigabyte voor 65 euro telt u voor een SSD-exemplaar met net geen 100 gigabyte aan boord exact het dubbele neer . Per opgeslagen byte betaalt u dus nog steeds 40 keer meer. Toch zijn de prijzen in vrije val en zijn SSD’s voor 100 euro of minder binnenkort een feit.

Niet dat daarmee het rijk van de harde schijf helemaal ten einde is. Ook wanneer de prijzen van SSD’s nog dalen, zullen de betaalbare versies de eerstkomende jaren veel minder capaciteit bieden dan we van ‘traditionele’ harddisks gewoon zijn. Het ideale scenario is dan ook een combinatie van een SSD met daarop het besturingssysteem, uw programma's en vaak geraadpleegde gegevens als mails en bookmarks en daarnaast een grote harde schijf met de bestanden die u veeleer occasioneel nodig hebt - denk aan foto’s en documenten. Die laatste kunt u dan, zoals hierboven aangegeven, redelijk snel laten stilvallen zodat er op dat vlak bijna altijd stilte heerst in uw pc.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect