netto

Hoe communiceert u gratis met uw smartphone?

©Roel Burgler/Hollandse Hoogte

Het aantal instantmessagingapplicaties neemt almaar toe. Hoe werken ze en welke kunt u gebruiken op uw mobiele telefoon?

Er bestaan tal van applicaties waarmee u gratis kunt bellen of sms’jes sturen naar sommige bestemmelingen. Op voorwaarde dat u online bent via een wifi-netwerk of dat u over een onbeperkt (of ten minste relatief uitgebreid) 3G-forfait beschikt. Maar dat kan alleen als de bestemmeling zelf ook een smartphone bezit en de daarmee compatibele applicatie.

Om via WhatsApp te communiceren, moeten beide gesprekspartners de app eerst downloaden. De BBM messaging app is alleen bestemd voor Blackberry-gebruikers. Om via Facebook te communiceren, moet de bestemmeling over een profiel beschikken en ingelogd zijn op de applicatie. Alleen iMessage van Apple verzendt het tekstbericht onder de vorm van een gewone sms, als de bestemmeling niet over de toepassing beschikt.

Gedaan met sms’jes?

Betekent dat het einde van de sms? Zeker niet! Elk jaar stijgt in België het aantal verzonden en ontvangen sms’jes (+17% in 2011, volgens cijfers van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie). Volgens de drie grootste operatoren van ons land, zet die tendens zich in het eerste halfjaar verder.

‘Forfaits voor onbeperkt sms’en wekken bij gebruikers de indruk dat sms’jes gratis zijn. Ondanks alle beschikbare smartphoneapplicaties is de sms dus zeker nog niet ten dode opgeschreven’, zegt Jean-Marc Capitaine, marketingverantwoordelijke van de residentiële markt van Belgacom. ‘Met een sms kunt u op elk ogenblik en met om het even welke telefoon met iemand chatten, ongeacht bij welke operator hij is aangesloten. Terwijl instant messaging via een applicatie van een gemeenschap afhangt’, voegt hij eraan toe.

En wat met gesprekken?

Via toepassingen als Viber of Skype kunt u dankzij VoIP (Voice over IP, een techniek waarmee u praat via de internetnetwerken) gratis bellen van de ene smartphone naar de andere. Hoe komt het dan dat niet meer mensen er gebruik van maken?

‘VoIP-applicaties hebben de gewone oproepen nog niet vervangen, omdat de klantenervaring nog niet optimaal is. Het 3G-netwerk is niet noodzakelijk compatibel met zulke oproepen en heeft een enorm batterijverbruik. Bovendien is de kwaliteit van het gesprek een pak minder dan bij klassieke telefonische oproepen.  Het gebruik van VoIp blijft een nichefenomeen, dat voornamelijk gebruikt wordt om roamingkosten in het buitenland te vermijden’, zegt Jean-Marc Capitaine. Patti Verdoodt van Mobistar is het daar roerend mee eens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect