Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Fraude met vastgoedzoekertjes: loop niet in de val!

Voortdurend duiken er nieuwe phishingtechnieken op. Verkoopt u een woning? Zorg er dan voor dat oplichters niet met uw zoekertje kunnen knoeien. Bent u op zoek naar een huurwoning? Laat u dan niet vangen door valse aanbiedingen.
Advertentie

Bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) lopen steeds meer klachten binnen over fraude met advertenties voor huurwoningen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws donderdag. Daarbij worden chique panden voor een spotprijs aangeboden op populaire zoekertjessites. Kandidaat-huurders die het huis of appartement willen bezoeken, moeten eerst een voorschot storten. Een sleutel krijgen ze evenwel nooit te zien, en hun geld zijn ze kwijt.

In de eerste jaarhelft kreeg het BIV ongeveer 300 klachten en tips over mogelijke fraude. Er werden toen al 28 vonnissen uitgesproken, tegenover 37 in heel 2011. "Dit is erg voor de consument én slecht voor het imago van onze sector", aldus BIV-woordvoerder Dajo Hermans.

Fraude met immozoekertjes neemt toe

Mon argent s'était renseigné au mois de juin dernier sur ce phénomène en hausse constante.

Netto onderzocht in juni het steeds vaker voorkomende fenomeen. Oplichters zijn van alle markten thuis. Vroeger kopieerden ze bestaande vastgoedzoekertjes en wijzigden ze gewoon de gegevens van de eigenaar. Maar dat kan nu niet meer waardoor ze hun werkwijze hebben aangepast. ‘Sites zoals Immoweb of Immovlan hebben hun controle opgevoerd op zoekertjes die vanaf computers in het buitenland online geplaatst worden en dankzij hun ip-adres kunnen opgespoord worden’, zei toen Olivier Bogaert, commissaris belast met nieuwe technologieën bij de federale gerechtelijke politie.

De fraudeurs richten zich voortaan eerst tot de eigenaar en trachten daarna de kandidaat-huurder op te lichten. ‘De eigenaar ontvangt een e-mail in de Immoweb-kleuren. Hij wordt daarin verzocht, zogezegd om veiligheidsredenen, zijn e-mailadres en paswoord opnieuw in te voeren’, getuigt een bediende van de helpdesk van Immoweb. Dat is een duidelijke poging tot phishing. Via die methode proberen oplichters uw persoonlijke gegevens te achterhalen om er misbruik van te maken.

Werkwijze

Dankzij de login en het paswoord kan de oplichter inloggen op de account van de eigenaar en wijzigingen aan zijn zoekertje aanbrengen. Meestal vraagt de oplichter een huurprijs die een stuk lager is dan de gemiddelde huurprijs in de wijk waarin de woning gelegen is. Vaak halveert hij de prijs. Zulke uitzonderlijke aanbiedingen moeten bij u een belletje doen rinkelen. Is iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo (zie kader).

Voorbeelden van valse zoekertjes

  • Een appartement van 110 m² met 3 slaapkamers in een recente verkaveling in Genval in Waals-Brabant, dichtbij alle faciliteiten, met een terras op het zuiden, voor 650 euro in plaats van 1.150 euro.
  • Een appartement van 141 m² met 3 slaapkamers in een residentiële wijk van Terhulpen, voor 600 euro in plaats van 1.290 euro.

Valse zoekertjes bevatten geen telefoonnummer. De oplichter verwijdert alle zichtbare gegevens van de eigenaar of het vastgoedkantoor. U kunt alleen contact opnemen door een formulier met uw gegevens in te vullen. En u raadt het al: dat formulier is rechtstreeks verbonden met de mailbox van de bedrieger.

E-mails uitwisselen

En die stuurt u bijna onmiddellijk een e-mail terug. Als u goed oplet, ziet dat het adres van waaruit hij zijn antwoord verzendt, niet hetzelfde is als dat waarnaar u uw gegevens verzonden heeft. In ons voorbeeld hierna wordt ‘yfabiolavstefflerp69@hotmailcom’ plots ‘rolon17e497@hotmail.com’ .

 

Heeft u in al uw haast en opwinding over het fantastische aanbod contact opgenomen met de fraudeur, dan hoeft u zich nog niet meteen zorgen te maken.  Hij zal u eerst uitvoerig uitleggen dat hij zich in het buitenland bevindt en de woning dus niet samen met u kan bezoeken.

Hij stelt u wel voor om de sleutels op te sturen. U hoeft daarvoor alleen maar een borg van één of twee maanden huur te storten via een geldtransferbedrijf zoals Western Union. Ga nooit in op zulke voorstellen, want u ziet uw geld nooit meer terug. ‘Doe ook geen enkele financiële transactie voor u het pand effectief bezocht heeft’, benadrukt Olivier Bogaert. In de media wordt daarvoor herhaaldelijk gewaarschuwd. ‘En toch zijn er nog elk jaar mensen die zich laten vangen’, voegt hij eraan toe.

 

Wat doet u met een vals zoekertje?

- Merkt u een bedrieglijk zoekertje op, meld dat dan. Op Immoweb bijvoorbeeld, bevat elk zoekertje een optie ‘Meld een vergissing’.

- Ontvangt u een verdachte e-mail, geef dat dan door aan de website die het vastgoedzoekertje publiceert. U kunt ook contact opnemen met de site ‘eCops’ van de federale politie. ‘Maar eCops is geen klachtensite’, waarschuwt Olivier Bogaert. ‘De federale politie beraadt zich momenteel over een website waarop mensen online een klacht kunnen indienen. Die website zou een aanvulling zijn op een referentiesite waarop het publiek informatie vindt over internetfraude en meer bepaald over de toegepaste phishingmethodes.’ Onlangs hebben oplichters zich nog uitgegeven voor Belgacom en de Belgische fiscus. (lees ook Frauduleuze website viseert belastingbetaler).

Bent u het slachtoffer van fraude, voel u dan niet gegeneerd omdat u zich heeft laten bedotten. Dien klacht in bij het dichtstbijzijnde politiekantoor. ‘Te veel mensen aarzelen nog om zulke misbruiken aan te geven. Ze schamen zich omdat ze zich zo gemakkelijk in de luren hebben laten leggen’, betreurt commissaris Bogaert. Tenzij u erin geslaagd bent om uw geldtransfer tegen te houden, ziet u uw centen wellicht nooit meer terug. Maar dankzij uw aangifte krijgt de politie een beter inzicht in de werkwijze van oplichters en voorkomt men dat andere mensen in de val lopen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud