Netto Het antwoord op al uw geldvragen

'Financieel succes behoedt je niet voor tegenslag'

Gert De Mangeleer (35) is chef-kok en mede-eigenaar van Hertog Jan, het met drie Michelinsterren bekroonde restaurant in Sint-Michiels, Brugge. Geld is vooral iets dat hij graag investeert, of het nu privé is of zakelijk.
©REUTERS

Zelfs een gelauwerd chef-kok als Gert De Mangeleer ontsnapt niet aan de crisis. ‘In de zaak merk ik vooral dat het zwaartepunt verschuift van zakelijke klanten naar particulieren. En dat laat zich natuurlijk voelen. Door al dat negatieve economische nieuws van de afgelopen tijd ben ik wel extra op mijn hoede als het over mijn geld gaat. Ik zeg wel eens tegen mijn vrouw: het zijn moeilijke tijden, laten we maar voorzichtig omgaan met wat we hebben.’

Weet u exact hoeveel u verdient per maand?

‘Eigenlijk wel. Ik heb een managementvennootschap waarmee ik factureer. Dan gaat het zowel om het restaurant als om opdrachten die ik aanneem, zoals het adviseren van een groothandel. De omzet schommelt iedere maand, maar het salaris dat ik daaruit trek, blijft ongeveer hetzelfde. Dat geeft zekerheid.’

Denkt u lang na over grote aankopen? Of bent u veeleer impulsief?

‘Als ik een auto wil kopen, dan moet het vooral vooruitgaan. Ik heb geen tijd om op zoek te gaan naar de beste deal. Al jaren ben ik klant bij dezelfde garage en die mensen vertrouw ik volledig. Ik overweeg het nut van een grote uitgave voldoende, en als ik meer informatie nodig heb dan laat ik me adviseren. Ik neem graag berekende risico’s.’

Hebt u het ooit moeilijk gehad om de eindjes aan elkaar te knopen?

‘Acht jaar geleden hebben mijn partner en ik al ons privégeld in het restaurant gestoken. We hadden op dat moment nog één bankrekening over en die stond in de min. Op dat moment hebben we wel moeten besparen op onze eigen uitgaven. Zoals een jaartje geen valentijnscadeau voor elkaar kopen. Langzaamaan hebben we ons kapitaal opnieuw bij elkaar kunnen sparen. Dankzij die grote investering die we toen hebben gedaan, staan we nu zover. Ik heb van die beslissing helemaal geen spijt. Sterker nog, ik sta op het punt een miljoeneninvestering te doen in een nieuwe zaak.’

Gaat u nog wel eens op restaurant?

‘Heel erg graag. Iedere maandagavond doe ik dat met mijn vrouw in hetzelfde restaurant hier in Brugge. We bespreken dan samen de week. Soms gaan we ook wel eens naar een topzaak in Parijs of Londen. Ik neem dan een uitgebreid degustatiemenu en daarvoor betaal je gerust 500 euro met twee personen. Voor mij is dat echt genieten.’

Hoe belangrijk is geld voor u in een relatie?

‘Het schept comfort in je relatie en je gezin als het financieel goed gaat. Ik kan mijn kinderen wat extra’s geven omdat mijn zaak goed draait. Helaas behoedt financieel succes je niet voor tegenslag, zoals stress of problemen met je gezondheid. Het belang van geld in een relatie is voor mij erg relatief.’

Wat is de belangrijkste les over geld die u hebt geleerd?

‘Ik heb de waarde van geld goed geleerd juist omdat ik acht jaar geleden zo diep ben gegaan om de zaak op te bouwen. We hebben dag en nacht geknokt en doen dat nog steeds. Ik heb er ook bewust voor gekozen geen beroep te doen op investeerders. Veel sterrenrestaurants doen dat nochtans wel. Door onze keuze gaat alles wat trager, maar je bent baas in eigen huis.’

Cash of betaal/kredietkaart: waar betaalt u mee?

‘Hier in de zaak betaalt iedereen met de kaart en dat doe ik zelf ook. Dat is vooral praktisch omdat ik niet graag kleingeld in mijn portemonnee heb. Ik heb eigenlijk nooit meer dan 20 euro contant geld op zak.’

Vindt u dat uw belastinggeld goed wordt besteed?

‘We betalen veel belastingen en als ik zie dat de overheid aan het einde van iedere maand geld tekortkomt, dan klopt er iets niet. De overheid zou misschien eens beter naar ondernemers moeten luisteren, want wij moeten wel iedere maand genoeg geld overhouden.’

Spaart u voor uw pensioen?

‘Absoluut. Ik heb een goede groepsverzekering en daarnaast beleg ik in onroerend goed. Ik heb geen supergrote portefeuille. We hebben een eigendom in de stad waar studenten wonen, onze eigen woning en ook de boerderij waar het restaurant in is gevestigd, is met eigen geld betaald. Een investering in vastgoed brengt altijd iets op, het is zelfbedruipend. Mijn vrouw houdt zich daar vooral mee bezig zodat ik kan koken.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud