Netto Het antwoord op al uw geldvragen

"Ik probeer altijd voor een lagekostenmaatschappij te kiezen"

Beleggers zien Michaël Van Droogenbroeck liever niet te vaak opduiken in het journaal op Eén. Want als de financieel journalist het kleine scherm haalt, is het vaak om duiding te geven bij een bloedrode beursdag. Als kersverse vader bestaat zijn wereld uit meer dan beurs alleen.
©belga

Duikt de beurs in het rood, dan is de kans groot dat Michaël Van Droogenbroeck ’s avonds in het televisiejournaal moet verklaren wat er die dag is gebeurd. De financieel journalist merkt dat steeds meer mensen zich zorgen maken. "Veel mensen hebben allerlei doemscenario’s in hun hoofd. Ik krijg wel eens de vraag wat ze met hun geld moeten doen, maar daar blijf ik ver van weg. Dat is niet mijn taak als financieel journalist, dat is voor beleggingsadviseurs en bankiers."

Belegt u?

Belegt u?

“Al 5 jaar koop ik aandelen, dus niet zo lang voor het uitbreken van de crisis. Vooral bankaandelen hebben mijn portefeuille pijn gedaan. Vroeger kocht en verkocht ik vrij intensief, maar het laatste jaar ben ik toch voorzichtiger geworden. Ik kijk nu meer naar de lange termijn en ik heb ook geleerd om winst te nemen.”

Hebt u een baksteen in de maag?

Hebt u een baksteen in de maag?

“Mijn ouders hebben me toch bijgebracht dat vastgoed een goede investering is. Ik heb al eens een appartement gekocht en later verkocht. Met mijn partner (VRT-journaliste Annelies Van Herck) heb ik onlangs een huis gekocht. Onderhandelen met de bank over de rentevoet beschouw ik als een vast ritueel. Daarbij kies ik niet noodzakelijk voor de laagste rente: ook service en vertrouwen zijn belangrijk. Ik benader wel verschillende banken, maar ik beland toch altijd bij mijn huisbankier.”

Wat vindt u het slechtste advies over geld?

Wat vindt u het slechtste advies over geld?

“De definitie van sparen die je op de lagere school meekrijgt: je geld op een spaarrekening zetten, er niet meer naar omkijken en het er pas afhalen als je het nodig hebt. Je moet daar toch wel wat bewuster mee omspringen. Zelf laat ik altijd een vast bedrag op mijn spaarrekening staan als appeltje voor de dorst, maar de rest gaat naar andere spaarproducten of aandelen.”

Welk object zal u nooit verkopen?

Welk object zal u nooit verkopen?

“Een kast die nog van mijn grootouders is geweest. Die heb ik al overal mee naartoe gesleurd: mijn kot, mijn eerste appartement en nu staat ze ook in ons huis.”

Wat zou u doen als u plots miljonair wordt?

Wat zou u doen als u plots miljonair wordt?

“Dan verhuis ik naar een zonnig Italiaans dorp om veel boeken te lezen en van het leven te genieten. Echt stoppen met werken zou ik niet kunnen, maar vanuit Italië zou het wel een stuk aangenamer zijn. En met een goede internetverbinding kan ik nog altijd de financiële markten volgen (lacht).”

Hebt u dure hobby’s?

Hebt u dure hobby’s?

“Niet echt, maar ik reis wel heel graag. Daarbij probeer ik op de vluchten te besparen door altijd voor lagekostenmaatschappijen te kiezen. Ik heb al veel bespaard door flexibel te zijn: op een andere dag vertrekken of voor een vroege of late vlucht kiezen. Op hotels bespaar ik niet, die mogen iets beter zijn.”

Doet u aan pensioensparen?

Doet u aan pensioensparen?

“Ja, maar vooral om fiscale redenen. Je zou gek moeten zijn om het niet te doen. Maar ik ben niet intensief begaan met mijn pensioen. Ook beleggen doe ik niet echt in functie van mijn pensioen. Als ik een mooi rendement realiseer met mijn aandelen, durf ik daarmee toch ook eens op reis te gaan.”

Hebt u voor uw zoon al een spaarrekening geopend?

Hebt u voor uw zoon al een spaarrekening geopend?

“Nog niet, maar alleen omdat ik er nog geen tijd voor had. Ik ga ook een pakketje aandelen kopen dat ik voor hem ga beheren. Heel symbolisch is dat: hopelijk heeft hij dan binnen 18 jaar een mooi rendement met aandelen uit zijn geboortejaar (lacht).”

Hoe gaat u in uw relatie met geld om?

Hoe gaat u in uw relatie met geld om?

“We ontfermen ons allebei een beetje over de geldzaken. We hebben elk een afzonderlijke rekening en voor gezamenlijke kosten storten we geld op onze gemeenschappelijke rekening.”

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud