Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Welke aandelen bieden de duurzaamste dividenden?

In tijden van rentetarieven die met het nulpunt flirten, kunnen dividenden een houvast bieden voor beleggers op zoek naar terugkerende inkomsten. Zeker in volatiele tijden zoals vandaag kiest u best voor bedrijven waarvan de winstuitkering duurzaam is.
Advertentie
©filip ysenbaert

Met de huidige lage rentestanden zou je bijna medelijden krijgen met de renteniers die voor hun dagelijkse uitgaven moeten rekenen op hun rente-inkomsten. Wie 2.000 euro per maand wil hebben om van te leven via de opbrengst op een spaarboekje moet al 16 miljoen euro bij een grootbank parkeren. KBC en enkele andere banken verlaagden in december de rente op het klassieke spaarboekje naar 0,15 procent. Dat is inclusief de getrouwheidspremie van 0,10 procent.

Met overheidsobligaties bent u niet veel beter af. Beleggen in Belgische staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar levert u netto 0,65 procent op. Vanaf 1 januari betaalt u bovendien geen 25 maar 27 procent roerende voorheffing. Wie op 2.000 euro per maand rekent, moet al voor 3,5 miljoen euro overheidsobligaties in portefeuille hebben. En dan spreken we over papier van 10 jaar. Staatspapier met een looptijd van 5 jaar levert een negatieve rente op. U moet met andere woorden de overheid betalen om het schuldpapier te mogen bezitten.

Een aandeel voor elk type belegger...

  • Met advies en analyses van specialisten
  • Fiches van 60 Belgische aandelen (zie voorbeeld hier)
  • Concrete tips voor elk type belegger, ook voor beginners

Onze 'Aandelengids' verscheen op 12 december. Klik hier om de PDF-versie te lezen.

Veel verbetering zit er niet in. De Europese Centrale Bank verlaagde de depositorente - dat is het tarief voor de gewone banken wanneer ze hun overtollige cash bij de ECB parkeren - van -0,2 naar -0,3 procent. Let goed op het min-teken: banken moeten betalen wanneer ze veel cash aanhouden. De ECB wil op die manier de kredietverlening aanzwengelen, terwijl de met schulden beladen overheden gratis kunnen lenen. De Nationale Bank verwacht dit jaar een inflatie van 1,9 procent in België. U verliest dus koopkracht met zowat alle vastrentende producten.

1. Hoe meer winst, hoe hoger het dividend

Vandaar dat steeds meer beleggers op zoek naar terugkerende inkomsten op de aandelenmarkt terechtkomen. De Belgische beurs is daarbij de nummer één, want u betaalt alleen de Belgische roerende voorheffing. Wanneer u bijvoorbeeld Franse of Nederlandse aandelen bezit, moet u zowel in het buitenland als bij ons een dividendtaks ophoesten. Dat kan uw opbrengst tot zowat de helft reduceren. Een uitzondering vormen Britse aandelen, gezien de Britten dividenden belastingvrij laten.

Dividenden zijn uitermate belangrijk voor de langetermijnopbrengst van aandelen. De voorbije 40 jaar waren de coupons goed voor 40 procent van het rendement van Europese aandelen. De Bel20-index met de 20 belangrijkste aandelen van de Brusselse beurs levert een brutorendement op van 3,54 procent, ofwel 2,58 procent na afhouding van de roerende voorheffing. Meer dus dan de inflatie, waardoor uw koopkracht stijgt. Dat cijfer houdt echter rekening met de coupons die in 2015 werden uitgekeerd.

Sommige Bel20-leden, zoals de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd, hebben al de schrapping van het dividend aangekondigd. Brouwer AB InBev hintte op zijn beurt op een verlaging van de coupon om de overname van SAB Miller makkelijker te kunnen verteren.

Andere bedrijven zullen daarentegen hun dividend wellicht verhogen. Ondernemingen als de farmagroep UCB of de holding Ackermans & van Haaren zijn in topvorm, zodat het zou verbazen als ze hun winstuitkering niet vergroten. De meevallers zullen wellicht de tegenvallers compenseren.

Als dividendjager mag u niet vergeten dat een dividend doorgaans verbonden is met de winstgevendheid van de onderneming. Hoe meer winst, hoe meer dividend. De kernvraag is dan ook te kijken welke bedrijven zonder probleem hun coupons kunnen behouden of - liefst nog - optrekken. De winst kan altijd tijdelijk terugvallen. Maar dat hoeft niet altijd te betekenen dat de dividenden verlaagd worden. Een belangrijke graadmeter daarbij is de cashflow: hoeveel geld komt er binnen? Bedrijven met terugkerende en voorspelbare cashflows zijn beter in staat dividenden te betalen, ook al kleurt het onderste lijntje soms rood wegens pakweg herstructureringskosten. Voorbeelden zijn telecombedrijven met veel abonnementen of vastgoedgroepen met vaste huurcontracten.

2. Hoe lager de schulden, hoe hoger het dividend

Een tweede cruciaal element is de gezondheid van de balans. Bedrijven met amper schulden, of met dikke spaarboekjes, moeten de cash die binnenkomt niet aan de banken of de obligatiehouders afstaan, zodat zij de ruimte hebben in moeilijkere tijden hun aandeelhouders te blijven verwennen. Amper zeven namen schroefden de voorbije kwarteeuw nooit hun coupon terug: de investeringsmaatschappijen Sofina en Ackermans & van Haaren, koekjesbakker Lotus Bakeries, chemiegroep Solvay, farmabedrijf UCB, warenhuisketen Colruyt en de kleine brouwer Co.Br.Ha. Het zou verbazen indien ze ook in 2016 niet minstens hun uitkering op peil zouden houden.

Aan de andere kant vinden we bijvoorbeeld Fagron, dat er een strategie op na hield om bedrijven via het aangaan van schulden over te nemen. De maker van apothekersingrediënten kan zelfs de afspraken met de banken niet nakomen, waardoor het dividend als eerste sneuvelt.

Als dividendminnaar op zoek naar duurzame coupons mijdt u het best die bedrijven die meer uitkeren dan hun winst. Zij lopen gevaar in de toekomst in hun uitbetalingen te moeten snijden. Onder meer Telenet, Tessenderlo en Mobistar bezondigden zich daar vroeger aan. Intussen keren zij helemaal niets meer uit, al is dat om diverse redenen. Telenet blijft een cashflowkoe, maar wil de overname van de mobilofoniegroep Base met zo veel mogelijk eigen middelen financieren. Tessenderlo wil zijn geld gebruiken voor de versnelde modernisering van zijn fabrieken. Mobistar kampte enkele jaren met barslechte resulaten, maar is sinds dit jaar weer aan de beterhand.

4 op de 10
Op de beurs van Brussel keert 62 procent van de bedrijven een dividend uit. Dat betekent dat u bij bijna 4 op de 10 aandelen géén coupon ontvangt.

Van de hele continu- en fixingmarkt keert 62 procent van de bedrijven een dividend uit. Dat betekent dat u bij bijna 4 op de 10 namen geen coupon ontvangt. Daarbij zitten niet alleen de ondernemingen die verlies maken of het moeilijk hebben, maar bijvoorbeeld ook de biotechbedrijven die niet bij de banken terecht kunnen om leningen af te sluiten en hun cashvoorraden opgebruiken om hun geneesmiddelen verder te ontwikkelen.

3. Ga voor de toppers…

Bij de beste dividendbetalers horen de vele gereglementeerde vastgoedvennootschappen op de beurs. Let wel op dat u zich niet vergist tussen een vastgoedgroep die panden verhuurt, zoals Cofinimmo of WDP, en de vastgoedontwikkelaars. De eerste zijn doorgaans trouwe couponbetalers, bij de tweede hangen de dividenden af van de onvoorspelbare meer- of minwaarden op projecten. De ontwikkelaars Banimmo en Immobel hebben al gewaarschuwd dat ze over het boekjaar 2015 geen dividend zullen uitkeren wegens enkele zware verliezen. Atenor is in die sector de trouwste couponbetaler.

©Mediafin

De privak Quest for Growth is van de hele continumarkt de topper, met een dividend­rendement van bijna 10 procent. Maar het aandeel is een speciaal geval. Een privak is verplicht minstens 80 procent van de winst als dividend uit te keren. Bij Quest is dat statutair zelfs vastgelegd op 90 procent. Omdat 2015 er goed uitzag, komt er ook opnieuw een riant dividend, maar als de beurzen het slecht zouden doen en Quest minwaarden zou boeken, is er dus geen coupon, zoals dat vele jaren het geval was.

Quest toont aan dat het bij de bedrijven met de allerhoogste dividendrendementen vaak oppassen geblazen is. Vaak gaat het om erg conjunctuurgevoelige ondernemingen met heftige schommelingen in de winstcijfers, zoals bij Euronav. De olierederij betaalde al in september 2015 een mooie interimcoupon, maar gedurende vier jaar was er helemaal geen winstuitkering.

Na Quest is de lingeriemaker Van de Velde de dividendtopper. Het bedrijf keert daarvoor zijn volledige winst uit. Aangezien de balans van Van de Velde zo solide is als een rots - met een cashpositie van 25 miljoen euro - kunnen de aandeelhouders ook in 2016 een mooi dividend verwachten. De groep plant ook geen zware uitgaven, aangezien ze na de mislukte overname van het Amerikaanse Intimacy allergisch is geworden voor externe groei. Als minpunt is het dividend daardoor wel erg afhankelijk van de jaarwinst.

4. …maar kijk ook uit naar opportuniteiten

Sommige bedrijven zullen wellicht voor het eerst sinds lang opnieuw met een dividend aanknopen. Mediagroep Roularta heeft na de verkoop van haar probleemtijdschriften in Frankrijk weer voldoende cash op de balans, terwijl de activiteiten in België een mooie kasstroom realiseren.

Floridienne legde de eerste drie kwartalen puike cijfers voor, nadat de agro- en voedingsgroep eindelijk verlost is van de kwakkelende chemietak. Maar net zoals bij alle investeringen, komt het ook voor dividendminnaars eropaan de bedrijven te blijven opvolgen en op de loer te liggen voor mogelijke opportuniteiten of gevaren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud