Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Doe uw voordeel met het fenomeen Trump

Toen bekend raakte dat Donald Trump de 45ste president van de Verenigde Staten zou worden, juichte Wall Street. Maar ook op de beurs van Brussel vindt u aandelen die ‘Trump-minded’ zijn.
Advertentie
©Sarah Vanbelle

De gebeurtenissen op de financiële markten zijn voor som­migen ontmoedigend, ja zelfs deprimerend. Anderen dan weer zien er een geweldige opportuniteit in. De verkiezing van de Republikein Donald Trump tot president van de Verenigde Staten is eerder goed nieuws voor beleggers. Zijn eerste, geruststellende uitspraken leidden op de financiële markten tot een onverwacht optimisme.

Aandelengids

  • Hoe uw portefeuille wapenen tegen Trump? 
  • + 60 Belgische aandelen om in de gaten te houden

De Aandelengids is op 14/1 verschenen. Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

Uiteraard hebben de aandelen die op Wall Street genoteerd staan tot nog toe het meest van dit nieuwe elan kunnen profiteren. De belofte van de president elect om de economische activiteit in de Verenigde Staten te versterken zal immers vooral ten goede komen aan bedrijven die actief zijn in Noord-Amerika. De Dow Jones-index won in nauwelijks vier weken tijd… 7,5 procent.

Tijdens zijn verkiezingscampagne pleitte Donald Trump voor minder regelgeving, minder belastingen voor particulieren en ondernemingen, maar ook voor een investeringsbeleid in infrastructuurwerken. Hij plant daarvoor over een periode van tien jaar een budget van 100 miljard dollar per jaar.

Op slag kwamen cyclische aandelen zoals Free-McMoRan (koper), Nucor (staal), Caterpillar (werfmachines) en aandelen uit de finan­ciële sector veel beter voor de dag dan zogenaamd defensieve aandelen. Een aandeel wordt als ‘defensief’ beschouwd wanneer de resultaten van zulke ondernemingen beter bestand zijn tegenover schommelingen van de economische cycli.

1. Mik op cyclische aandelen

Op de Europese beurzen bleven beleggers niet ongevoelig voor de plotse opflakkering van het enthousiasme op de beurs van New York. Ook al waren ze iets minder enthousiast dan in New York. Feit is dat cyclische aandelen zoals ArcelorMittal, Bouygues, Rio Tinto, en aandelen uit de olie- en bankensector het opnieuw zeer goed doen. Tegelijk ging de interesse verloren voor defensieve waarden die tot dan voor hun aantrekkelijk dividendrendement werden geroemd. Die switch van defensieve naar cyclische aandelen heeft vooral de CAC 40 van de beurs van Parijs en de DAX 30 van Frankfurt geen windeieren gelegd. De Parijse index won in de vier weken volgend op de beslissende Amerikaanse verkiezingsdag 4,5 procent en de Duitse beurs 4,1 procent.

Markten Live

Al het nieuws over uw andelenportefeuille 24 uur per dag via www.tijd.be/marktenlive en op Twitter via @marktenlive.

In Brussel bleef de beurs een beetje achter op die stijging. In de maand na de Amerikaanse verkiezingen beperkte de Bel-20 zijn winst tot 0,7 procent. De reden daarvoor is dat de index niet veel cyclische aandelen bevat en vooral is samengesteld uit defensieve waarden. En die konden de voorbije weken niet op veel belangstelling van beleggers rekenen. Enkele voorbeelden: Bpost (-8,7 procent), Engie (-11,2 procent) en Ahold Delhaize (-8 procent). Bovendien zijn slechts zeven bedrijven uit de index actief in de Verenigde Staten. Colruyt, Bpost, Proximus, Telenet, Elia, Ackermans & van Haaren, Cofinimmo en KBC zijn stuk voor stuk ondernemingen die hun omzet nagenoeg volledig in Europa realiseren.

2. Mik op financiële aandelen

Op de Brusselse beurs noteren niet veel ondernemingen die rechtstreeks kunnen profiteren van de impact van het door Donald Trump vooropgestelde economisch beleid. Toch blijft ze niet volledig ongevoelig voor de gevolgen van de verkiezing van Trump op de markten.

Een van de meest opvallende voorbeelden daarvan is het feit dat de financiële sector de grootste stijger in de Bel-20 was in de weken na Trumps verkiezingsoverwinning. De sector heeft die mooie prestatie te danken aan de stijging van de obligatierente. Die stijging wordt in de hand gewerkt door het idee dat de ambities van Trump op budgettair vlak de inflatie zullen doen toenemen en uiteindelijk zullen leiden tot een stijging van de rentevoeten. De Amerikaanse centrale bank verhoogde midden december al haar referentierentevoet.

Iedereen zag dat de nulrente - en zelfs negatieve rente - de activiteiten van de banken onder druk zette. Een stijging van de rente in de Verenigde Staten, die een verhoging van de obligatierentes in Europa tot gevolg had, bezorgde de banken weer wat ademruimte. De rente van Belgische schulden op 10 jaar op de secundaire markt steeg van 0,43 procent naar 0,66 procent. Daardoor kon het aandeel Ageas in de weken na de verkiezing van Trump 12,5 procent herstellen, ING 5,1 procent en KBC 5 procent.

3. Mik op bedrijven die veel uitvoeren of handelen in dollar

De stijging van de dollar tegenover het grootste deel van de belangrijkste munten in de wereld, in het bijzonder tegenover de euro (+5,6 procent), vormde een andere positieve factor. Die speelt in het voordeel van de activiteiten van de bedrijven die op de beurs van Brussel genoteerd zijn en veel uitvoeren of handelen in dollar. Het effect daarvan zal echter niet onmiddellijk merkbaar zijn. Het verklaart deels waarom bij AB InBev het defensieve karakter van dat aandeel het aanvankelijk gewonnen heeft van het feit dat de brouwer 35 procent van zijn omzet in de Verenigde Staten realiseert (voor de overname van SABMiller). Het aandeel verloor eerst 10 procent, maar herstelde daarna lichtjes. Ahold Delhaize , dat 60 procent van zijn verkopen in de Verenigde Staten realiseert, behoort ook tot dat clubje van aandelen.

Tip!

Voor Bekaert (dat 16 procent van zijn omzet in de VS realiseert) en Umicore (13 procent) is de toestand in Amerika gunstig. Beide ondernemingen zullen bovendien kunnen profiteren van de stijging van de grondstoffenprijzen.

©MEDIAFIN

Behalve het dollareffect zullen AB InBev en Ahold Delhaize op termijn kunnen profiteren van de zich vooral in de Verenigde Staten verbeterende economische omgeving. Daardoor zal ook het consumentenvertrouwen van de Amerikanen nog toenemen. Ook Galapagos zal dankzij zijn nauwe banden met het Amerikaanse biotechbedrijf Gilead, en in mindere mate met AbbVie, voordeel halen uit het fenomeen Trump. Net zoals de farmagroep UCB , die 37 procent van haar verkopen haalt uit het Noord-Amerikaanse continent. Al zal dat afhangen van wat Donald Trump zal beslissen over de geneesmiddelenprijzen.

Ook voor Solvay , dat meer dan 8 procent van zijn omzet uit de VS haalt, zijn de verwachtingen hooggespannen. Enerzijds in de schaaloliesector, die er geleidelijk weer bovenop komt dankzij de stijging van de olieprijs. Anderzijds in de luchtvaartsector. De Belgische groep is sinds de overname van Cytec in 2015 immers een belangrijke leverancier van composietmaterialen voor die branche. Tijdens een analistenmeeting die georganiseerd werd op de dag van de presidentsverkiezingen heeft Jean-Pierre Clamadieu, de CEO van Solvay, aangegeven dat in de tweede helft van 2017 het aanbod van die materialen in de sector zich op een keerpunt zal bevinden.

Buiten de Bel-20-leden zijn ook ondernemingen zoals IBA (37 procent van de verkopen), Barco (35,6 procent), EVS (26,1 procent) en Melexis sterk aanwezig op het Noord-Amerikaanse continent. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud