Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Een goede belegger is een luie activist

Wat president elect Trump ook uitspookt in zijn eerste jaar, druk niet als een kip zonder kop op de aan- of verkoopknop. Overschouw eerst geduldig het slagveld, bij voorkeur met een rekenmachine in de hand.
Advertentie

Terwijl we dit schrijven, schommelt de Bel-20 rond 3.600 punten. En borrelt in mij de herinnering boven aan die dolle beurszomer van 1998. Dat was de zomer na de waanzinnig succesvolle beursintroductie van Kinepolis. Het leek in die periode wel of elke Belg de beurs ontdekte. Die beursgekte culmineerde in juli 1998 in een Bel-20 die voor het eerst de grens van... 3.600 punten sloopte.

3.600 punten
Op dit ogenblik schommelt de Bel-20 rond 3.600 punten. Dat is evenveel als in de dolle beurszomer van… 1998. De Bel-20-index staat dus weer op zijn niveau van 18 jaar en 5 maanden geleden. Tussendoor heeft de Brusselse beursbarometer bijna op 5.000 punten gestaan, maar is ook twee keer nagenoeg naar 1.000 punten gezakt.

En die 3.600 punten, daar staat de Bel-20 nu 18 jaar en 5 maanden later dus nog altijd. Of beter gezegd opnieuw.

Want tussendoor heeft de Brusselse beursbarometer bijna op 5.000 punten gestaan, maar is ook twee keer nagenoeg naar 1.000 punten gezakt.

Wat vertellen die 18 jaar en vijf maanden ons?

1. Wie in aandelen belegt, moet tegen een stootje kunnen

Ook al tonen de meeste academische studies aan dat aandelen op lange termijn de beste belegging zijn, dat belet niet dat die lange termijn in de praktijk heel lang kan zijn. Bovendien vergeten zo’n studies al te vaak dat mensen van vlees en bloed in de praktijk zelden lang op een achtbaanrit blijven zitten.

Het beursjaar 2017 kondigt zich, met zijn vele onzekerheden op financieel en politiek vlak, als bijzonder volatiel aan.

Ook al horen aandelen in elke langetermijnportefeuille thuis, u begint er het best pas aan als u bereid bent de pieken en dalen op de manisch-depressieve financiële markten voor lief te nemen.

Dat geldt zeker voor 2017, dat zich met zijn vele onzekerheden op financieel en politiek vlak als bijzonder volatiel aankondigt.

2. Staar u niet blind op beurskoersen

Wie alleen gelukkig is als zijn aandeel in waarde stijgt, ziet een belangrijk deel van zijn jaarlijks rendement over het hoofd: het dividend. Zelfs als een aandeel jarenlang ‘surplacet’, kan een bedrijf door een regelmatige winstuitkering een rendement voortbrengen dat een veelvoud is van dat op het gros van de huidige spaarboekjes, termijnrekeningen of obligaties.

Zelfs als een aandeel jarenlang ‘surplacet’, kan een bedrijf door een regelmatige winstuitkering een rendement voortbrengen dat een veelvoud is van dat op het gros van de huidige spaarboekjes, termijnrekeningen of obligaties.

Nemen we nog eens ons Bel-20-voorbeeld. De Bel-20-koers is inderdaad sinds midden 1998 per saldo onveranderd gebleven. Maar de Bel-20-nettoreturnindex, die rekening houdt met de dividenden die de bedrijven uit de Bel-20-korf uitkeren, is over dezelfde periode met ruim 70 procent gestegen, van 4.460 naar ongeveer 7.200 punten. Dat vertaalt zich jaarlijks in een rendement van 2,7 procent sinds 1998. Niet gigantisch, wel het bewijs dat zelfs de belegger met een uitzonderlijk slecht gevoel voor timing een niet onaardig rendement kan scoren zolang hij maar voldoende geduld opbrengt.

Eigenlijk moeten beleggers voor hun gemoedsrust wat ‘retro’ worden. De soms overdreven grote focus op elke zaagtandbeweging van een koersgrafiek is een naoorlogse uitvinding. In het Wall Street van de jaren 20 van de vorige eeuw waren niet de winstcijfers die General Motors bekendmaakte het grote nieuws, wel de dividendaankondiging van de autoreus.

Aandelengids

  • Hoe uw portefeuille wapenen tegen Trump? 
  • + 60 Belgische aandelen om in de gaten te houden

De Aandelengids is op 14/1 verschenen. Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

En in de eerste decennia van de Brusselse beurs keerden bedrijven een vast percentage van de intekenprijs - doorgaans 1.000 frank - als dividend uit en zagen beleggers aandelen als een soort hoogrentende obligaties. Wist u trouwens dat HAL, de Nederlandse holding van de scheepvaartfamilie Van der Vorm, ‘ouderwets’ elk jaar 4 procent van zijn beurskoers als dividend uitkeert? Belgische holdings als Ackermans & Van Haaren , GBL en Sofina verhogen al decennia mondjesmaat het dividend.

3. Beleg niet op de beurs. Beleg in aandelen

Wie zich blindstaart op de Bel-20, mist ongelooflijk veel opportuniteiten. De Brusselse beurs is zoveel rijker dan de toplaag van multinationals die in de Bel-20 noteert. Dat wie het kleine eert veel weerd is, bewees afgelopen jaar het kleine Sapec. De industriële holding verkocht haar belangrijkste afdeling voor een prijs die een veelvoud was van de beurskoers aan het begin van het jaar. Ook elders zijn er in de wereld van de ‘kleintjes’ parels te vinden, op voorwaarde dat u bereid bent uw rekenmachine te nemen en jaarverslagen uit te pluizen - zoals u verder in deze gids kunt lezen.

Bovendien kunnen kleintjes ook groot worden. De bouw- en baggergroep CFE , bijvoorbeeld, was in 1998 een vergeten aandeel. Alleen alerte kleine beleggers hadden in de gaten dat de aannemer met baggerdochter DEME potentieel een parel van formaat in huis had. Die beleggers hebben, terwijl de Bel-20 pas op de plaats maakte, over de voorbij 19 jaar hun aandeel zien vertienvoudigen en strijken nu een dividend op dat - afgezet tegenover hun oorspronkelijke inleg - netto meer dan 10 procent beloopt.

Een goede belegger is er een die geduldig zijn kans afwacht, dan toeslaat en vervolgens een belegging trouw blijft. Eeuwig, of tenminste zolang het bedrijfsmodel intact blijft.

Wie niet rechtstreeks in aandelen belegt, mist ook alle fun van aandelenbeleggen. Te vaak vergeten mensen dat u via elke belegging in een aandeel - hoe klein ook - mede-eigenaar wordt van een bedrijf. Niets leukers toch dan via rekenmachine, bedrijfsbezoek of jaarverslag op een boeiend en ondergewaardeerd bedrijf te stoten en die ontdekking vervolgens ook nog eens stevig te zien renderen. Een goede aandelenbelegger is dus een ‘activist’. Iemand die niet slaafs een index volgt, maar zelf alle hoekjes - zelfs de meest stofferige, denk aan Sapec - uitkamt op zoek naar koopjes.

Markten Live

Al het nieuws over uw andelenportefeuille 24 uur per dag via www.tijd.be/marktenlive en op Twitter via @marktenlive.

Let wel op: verwar ‘actief’ beleggen niet met veel kopen of verkopen. De uiterst succesvolle Amerikaanse belegger Warren Buffett zweert bij een ‘actief lui’ beleggingsbeleid. Een goede belegger is er een die geduldig zijn kans afwacht, dan toeslaat en vervolgens een belegging trouw blijft. Eeuwig, of tenminste zolang het bedrijfsmodel intact blijft.

Het is dus belangrijk niet als een kip zonder kop op ‘kopen’ of ‘verkopen’ te drukken telkens de markten in de loop van 2017 in een kramp schieten bij nog maar eens een quote van ECB-voorzitter Mario Draghi, een tweet van Donald Trump of een economische indicator die een Amerikaanse renteverhoging meer of minder waarschijnlijk maakt. Telkens moet u zich de vraag stellen: ‘verandert deze gebeurtenis fundamenteel iets aan mijn bedrijf?’ In het gros van de gevallen zal het antwoord ‘neen’ zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud