Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Holdings die kunnen meesurfen op de Trump-golf

Het werk laten doen door professionele beheerders en zelf een mooie winst opstrijken: dat is mogelijk als u in holdings belegt. Misschien kunt u dankzij hen zelfs mee genieten van de economische groei in de VS.
De holding Brederode bezit heel wat participaties in Amerikaanse bedrijven. Brederode zou mee kunnen profiteren van de groeicyclus die zich zes jaar geleden in de VS op gang trok. ©Lieven Van Assche

Ja, u hebt het al druk genoeg met uw beroepsbezigheden. Dat maakt het moeilijk om uw spaargeld efficiënt te beheren, ook al omdat u de beurs onvoldoende kent. Toch hoeft dat geen probleem te zijn: op de beurs van Brussel staan er genoeg holdings genoteerd die dat in uw plaats kunnen. Dankzij de dividenden creëren die aandelen voor u een rendement. Bovendien geven ze uitzicht op een meerwaarde op uw belegging. Denk aan GBL , de belangrijkste Belgische holding en de op één na grootste in Europa in termen van gecorrigeerde nettowaarde (15 miljard euro).

1. Investeer rechtstreeks in holdingkampioenen…

Een holding heeft tot doel meerwaarde op lange termijn te genereren voor de aandeelhouders. Een tiental van die beleggingsmaatschappijen is terug te vinden op de tabellen van de Brusselse beurs. Behalve GBL zijn de belangrijkste Sofina , met een beurswaarde van 4,3 miljard euro, Ackermans & van Haaren (4,4 miljard), Brederode (1,25 miljard) en Compagnie du Bois Sauvage (0,5 miljard). Behalve die bekende namen vinden we ook nog enkele specifieke beleggingsvennootschappen terug: Solvac (2,5 miljard), KBC Ancora (3,1 miljard), Gimv (1,3 miljard) en Financière de Tubize (2,6 miljard). Solvac, Financière de Tubize en KBC Ancora zijn eigenlijk monoholdings, terwijl Gimv eerder een beleggingsvennootschap is, gespecialiseerd in durfkapitaalbedrijven en risicokapitaal.

Advertentie

Het aantal holdings die naam waardig is dan misschien wel op één hand te tellen, toch dient u zich af te vragen welke holding(s) u bij voorkeur in uw portefeuille opneemt. De prestaties van de diverse holdings verschillen uiteraard. Misschien kan een blik op hun koersprestaties van de voorbije 12 maanden op de Brusselse beurs meer duidelijkheid brengen.

©MEDIAFIN

Bois Sauvage en Sofina zijn de beleggingsvennootschappen die het er in 2016 het best van af hebben gebracht. Ze wonnen respectievelijk 23,5 procent en 21,5 procent. Door die prestaties slaagden de koersen erin een nieuw historisch hoogtepunt te bereiken: 317,7 euro voor Bois Sauvage en 128,45 euro voor Sofina. De aandelen GBL en Brederode daarentegen zijn er ondanks hun stijging van de voorbije twaalf maanden (tussen 1 en 2 procent) nog niet in geslaagd hun hoogste koers (voor GBL 95,10 euro in 2007 en voor Brederode 44,1 euro in 1999) te bereiken. De Antwerpse holding Ackermans & van Haaren (AvH) daalde de voorbije 12 maanden met 2,5 procent en slaagde er daardoor niet in haar historische piek van 144,4 euro (uit 2015) te verbeteren.

Over een langere periode bekeken, namelijk sinds maart 2009, op een moment dat de markten op hun laagste peil sinds 2000 stonden, zette AvH (+258 procent) wel het beste parcours neer, gevolgd door Brederode (+249 procent), Sofina (+165 procent), Bois Sauvage (+100 procent) en GBL (+56 procent). Bij die percentages moeten dan nog de jaarlijkse dividenden worden geteld.

2. … of kopieer gewoon hun beheerders

Tot zover de prestaties. Maar zijn de prestaties uit het verleden voldoende om onze toekomstige aandelenselectie samen te stellen? Volgens de meeste analisten bieden prestaties uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Maar kunnen de vroegere prestaties dan niet dienen om onze toekomstige selectie mee te helpen bepalen? U denkt misschien dat de aandelen van holdings die tot op heden in hun sector minder sterk hebben gepresteerd hun achterstand zullen inhalen. In dat geval zou GBL een goede optie zijn. Het aandeel heeft namelijk nog een progressiemarge van 20 procent indien het weer op zijn piek wil noteren. Een interessant idee. Maar weet dat het niet het eerste jaar is dat GBL achterop loopt tegenover de sector.

Aandelengids

60 Belgische aandelen om in de gaten te houden

Hebt u De Aandelengids gemist? Geen nood, vanaf 20 januari is dit Netto-magazine los te koop in de krantenwinkel. Prijs: 6,90 euro. Klik hier voor uw kortingsbon van €2.
Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

En als u nu eens de beleggingsbeslissingen van de beheerders van een holding zou ‘kopiëren’ in plaats van in te zetten op een welbepaald aandeel van een holding? We nemen het voorbeeld van GBL. Dat kondigde in de zomer van 2015 aan dat het een participatie had genomen in de Duitse groep Adidas. Wie GBL met die zet had gevolgd, zou vandaag een mooie meerwaarde van meer dan 100 procent hebben gerealiseerd…

Advertentie

Maar het is helemaal niet zeker dat u door die strategie te volgen altijd een goede zaak doet. Al met al deden andere effecten die deel uitmaken van de portefeuille van GBL het eveneens goed. Zo steeg Umicore met 42 procent, Total met 11 procent en LafargeHolcim met 12 procent. Maar van de negen beursgenoteerde strategische deelnemingen of kweekvijverinvesteringen gaven er drie (Pernod Ricard, Engie en Ontex) in 2016 een negatief rendement. Het zou dus jammer zijn mocht u voor een van die drie aandelen gekozen hebben.

3. Profiteer mee van beleggingen in niet-beursgenoteerde bedrijven

Het wordt trouwens almaar moeilijker om zich te laten leiden door de beleggingsbeslissingen van de beheerders zelf. Holdings kiezen er immers meer en meer voor te beleggen in ‘private equity’ (risicodragend vermogen ter beschikking stellen aan niet-beursgenoteerde vennootschappen). Ze doen dat ofwel rechtstreeks, ofwel onrechtstreeks via fondsen gewijd aan de activiteit. GBL heeft zich voor een klein deel van zijn portefeuille in zulke beleggingen geïnteresseerd. Vooral Sofina (maximaal 22 procent van zijn eigen vermogen in 2015 in Azië en de Verenigde Staten) en Brederode zijn het actiefst in dat segment. En de goede resultaten die deze beleggingen hebben neergezet, hebben voor een groot deel bijgedragen tot de mooie prestaties van die aandelen op de beurs.

Holdings kiezen er meer en meer voor te beleggen in durfkapitaalbedrijven. Vooral Sofina en Brederode zijn het actiefst in dat segment.

Brederode en Sofina zijn de twee holdings die het sterkst ondergewaardeerd zijn in hun sector vergeleken met de waarde van de activa die zij in portefeuille hebben. Dat blijkt uit cijfers die vermogensbeheerder Degroof Petercam eind november 2016 publiceerde. De verklaring daarvoor is dat de markt de juiste waarde van die niet-beursgenoteerde bedrijven niet kent en daarom een zekere voorzichtigheid aan de dag legt.

Gimv behoort tot die categorie van holdings die actief zijn in private equity. Maar het aandeel noteerde eind november 2016 met een premie van 7,7 procent en lijkt dus helemaal niet goedkoop.

4. Geniet mee van de Amerikaanse groeicyclus

+2%
Economen gaan ervan uit dat de Amerikaanse economie in 2017 met ruim 2 procent zal groeien.

Een ander interessant gegeven is de geografische regio waarin een holding voornamelijk belegt. In tegenstelling tot de Verenigde Staten laat een sterke groeiopstoot in Europa op zich wachten. De verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president doet vermoeden dat de groeicyclus die zich zes jaar geleden op gang trok zich daar zal voortzetten. Economen gaan in 2017 uit van een Amerikaanse economische groei van ruim 2 procent.

In dat opzicht kan Brederode zich gunstig onderscheiden omdat het heel wat belangrijke participaties bezit in Amerikaanse bedrijven. Brederode is dan ook van alle op de Brusselse beurs genoteerde holdings hét dollaraandeel bij uitstek. Dat is iets, of soms zelfs veel minder het geval voor de andere holdings, die meer belegd zijn in Europa. Ook de stijging van de dollar tegenover de euro pleit in het voordeel van Brederode. Het voorbije jaar is de dollar met bijna 5 procent gestegen tegenover de euro.

De portefeuille van GBL is vooral geconcentreerd op Europa en onderscheidt zich daarmee van Brederode en Sofina. We wijzen echter vooral op de participatie van 9 procent van GBL in de Frans-Zwitserse cementgroep LafargeHolcim, die 20 procent van haar omzet in de Verenigde Staten realiseert. En ook op de 2 procent-participatie in Total, dat daar 8 procent van zijn verkopen realiseert. Bovendien publiceert Total zijn financiële balans in dollar.

Markten Live

Al het nieuws over uw andelenportefeuille 24 uur per dag via www.tijd.be/marktenlive en op Twitter via @marktenlive.

Een vergelijkbare situatie is er voor Compagnie du Bois Sauvage, die via Surongo America in de Verenigde Staten 30,3 procent bezit in de Noël Group (onder meer de synthetische kurken Nomacorc). De portefeuillemaatschappij Gimv focust dan weer voornamelijk op Nederland, Frankrijk en België.

5. Of ga volop voor monoholdings

Ook aandelen van zogenaamde monoholdings kunnen interessant zijn. Zo heeft Financière de Tubize een participatie van 36,2 procent in de farmagroep UCB, die 47 procent van haar omzet in de Verenigde Staten realiseert. Als het UCB-aandeel dus profiteert van zijn aanwezigheid in de VS, zal dat ongetwijfeld ook Financière de Tubize in de kaart spelen. De grote vraag blijft echter hoe Donald Trump het dossier van de geneesmiddelenprijzen zal aanpakken.

De Verenigde Staten is vandaag goed voor slechts 8 procent van de omzet van Solvay, vooral dan van composietmaterialen bestemd voor de ruimtevaartsector. Toch is Solvac, dat een derde van het kapitaal van het chemiebedrijf bezit, interessant. En voor de enkelingen die denken dat de rentevoeten in Europa zullen blijven stijgen, waardoor de banken extra winsten kunnen blijven genereren, lijkt KBC Ancora een goed idee. KBC Ancora bezit 18,6 procent van de KBC bank. Deze drie monoholdings noteerden een maand geleden met een ‘décote’ (het verschil tussen de geraamde waarde en de beurskoers) van respectievelijk 41 procent, 30 procent en 32 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud