Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe zoekt u dividendentoppers?

Een wat hogere rente doet amper iets af aan de aantrekkelijkheid van stevige dividendaandelen. Hoe zoekt u de dividendentoppers, die ook in de toekomst hun aandeelhouders met royale coupons kunnen verwennen?
Advertentie
©AFP

‘Een koe koop je voor haar melk. Een kip voor haar eieren. En een aandeel voor zijn dividend, verdorie.’ De uitspraak prijkt in de beursklepper ‘The Theory of Investment Value’ van John Burr Williams uit 1938. Williams wist al perfect wat het effect van dividenden op langetermijnportefeuilles was. Credit Suisse rekende uit dat de voorbije 40 jaar 40 procent van de beurs­opbrengsten afkomstig was van de winstuitkeringen van bedrijven.

Maar als je die dividenden herinvesteert om er extra aandelen mee te kopen, wordt het verschil gigantisch. De legendarische superbelegger John Bogle, de stichter van de fondsengroep Vanguard,  becijferde dat een portefeuille met de 500 grootste Amerikaanse aandelen sinds 1926 gemiddeld 6,1 procent per jaar opbracht als je de dividenden opsoupeerde, en 10,4 procent als je de dividenden herinvesteerde. Dat lijkt een klein verschil, maar in reële cijfers is dat gigantisch. We rekenden het voor u uit: een portefeuille van 10.000 dollar zonder geherinvesteerde coupons zou tot 2,06 miljoen dollar gegroeid zijn. Lang niet slecht, maar mét geherinvesteerde dividenden zou de startinvestering tot een fortuin van 73,7 miljoen dollar zijn aangedikt.

Het vooruitzicht op een wat hogere rente is dan ook geen gevaar voor dividendaandelen. Het klopt dat die bedrijven iets minder aantrekkelijk worden tegenover staatsobligaties, maar de rente moet al explosief stijgen vooraleer vastrentend papier meer opbrengt dan aandelen. Vrijwel geen enkele analist  ziet dat gebeuren.

©Mediafin

Zelfs als de langetermijnrente verdubbelt tot 1 procent, is het gemiddelde dividendrendement van 3,2 procent bruto op de Brusselse beurs (exclusief de bedrijven zonder dividend) nog altijd veel interessanter. Dividenden doen uw koopkracht toenemen. Het schrale rendement van 0,11 procent op een spaarboekje doet dat niet, want dat kan de inflatie niet bijbenen.

Een klimmende langetermijnrente doet wel de financieringslasten voor de bedrijven toenemen. Dat drukt de winstgevendheid, vooral van ondernemingen met veel schulden. Lagere winsten kunnen druk op de dividenden zetten. Toch mogen we dat euvel niet overdrijven. De economie is robuust genoeg om een wat hogere rente aan te kunnen. En veel ondernemingen hebben de voorbije jaren een groot deel van hun schulden tegen lage tarieven voor de lange termijn vastgelegd. De gevolgen van een renteklim op de resultaten worden daardoor uitgespreid in de tijd.

Michel gooit roet in het eten

Nog belangrijker is dat een dividend niet statisch is. Als u een tienjarige staatsobligatie koopt, krijgt u elk jaar dezelfde coupon. Maar bedrijven die groeien en meer winst maken, zullen hun dividend optrekken. In 2017 verwenden liefst zeven op de tien Belgische bedrijven hun aandeelhouders met een gullere brutocoupon. Maar de regering-Michel gooide roet in het eten door de roerende voorheffing op te trekken van 27 naar 30 procent. Daardoor zakte het percentage bedrijven dat ook netto meer uitkeerde naar slechts 38 procent. Een bedrijf moest zijn brutodividend al met 5 procent verhogen om u netto evenveel te laten verdienen. Sommige bedrijven verontschuldigden zich als ze daar niet boven gingen, zoals de holding Sofina, die al sinds haar oprichting in 1956 onafgebroken haar brutocoupon verhoogt, maar waar in 2017 netto alles precies hetzelfde bleef.

Ook op de buitenlandse beurzen zitten de dividenden in de lift. Fondsbeheerder Janus Henderson mikt op een groei van gemiddeld 7 procent dit jaar, de grootste klim in drie jaar.

Als u op zoek gaat naar een pakketje standvastige dividendentoppers, is het cruciaal na te gaan of de dividenden duurzaam zijn. Concreet moet u de kans inschatten dat het bedrijf ook volgend jaar minstens een gelijke of zelfs liefst een hogere coupon kan uitbetalen. Bedrijven die slechts een klein deel van de winst uitkeren, hebben meer speelruimte om niet in de coupon te moeten snijden als het eens wat slechter gaat. 

Bij de spelers die een stevig deel van de winst uitkeren, gaat het om namen die ook een relatief veilige cashflow genereren zoals Elia, Bpost, Solvay, Econocom, Recticel, Melexis en Ter Beke. Een bedrijf als Proximus keert zowat de hele nettowinst uit. En ondernemingen als Van de Velde en GBL zelfs meer dan hun volledige jaarwinst. Al beloofde dat laatste om  niet in de coupon te snijden. De nieuwe investeringen in groeibedrijven bij GBL moeten binnen enkele jaren de cashinkomsten van de verkochte dividendaandelen compenseren.

Bedrijven die expliciet beloven hun dividend te verhogen, hebben ook een streepje voor. De Congo-holding Texaf hanteert als strategie elk jaar de coupon een vijfde te laten stijgen. De projectontwikkelaar Immobel pint zich na de fusie met Allfin vast op een ‘startdividend’ van 2 euro en zal proberen de coupon de komende jaren met 4 à 10 procent te laten groeien. Sommige bedrijven zouden ook kunnen verrassen met het herstarten van een dividenduitkering. Telenet-topman John Porter zei dat ‘Telenet niet de gewoonte van een luie balans heeft’. Als de telecomgroep geen overnames in het vizier heeft, kan een royale coupon volgen. Concurrent Orange Belgium hervatte al in 2017 het dividend.

Aandelengids 2018

Hoe uw portefeuille wapenen tegen rentestijging in 2018?

+ 60 Belgische aandelen om in de gaten te houden

De Aandelengids is op 13/1 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

Bij de bedrijven met de overheid als grote aandeelhouder, zit u relatief veilig. Aangezien de staat op de inkomsten rekent, is de kans klein dat Bpost, Proximus en Gimv hun uitkeringen verlagen. Dat is anders bij de zeer cyclische bedrijven. Die hebben vaak als strategie een vast deel van de winst uit te keren. De oliereder Euronav probeert 80 procent van de winst naar de aandeelhouders te laten vloeien, maar door de malaise in de tankermarkt zal de coupon dit jaar ongetwijfeld lager uitvallen. De investeringsmaatschappij Quest for Growth is wettelijk verplicht 80 procent van de gerealiseerde winsten uit te betalen. Maar als er eens een jaartje geen meerwaarden zijn, zakt het rendement naar nul.

Het loont ook de moeite eens naar het buitenland te kijken. Het nadeel is dat u dan twee keer roerende voorheffing betaalt: één keer in het land van oorsprong en op wat overblijft, roomt de Belgische overheid nog eens 30 procent af. Voor Nederlandse aandelen is de kans groot dat die dubbele belasting sneuvelt. De nieuwe regering is er van plan de dividendbelasting van 15 procent af te schaffen, al is de kogel nog niet helemaal door de kerk. De riantste dividenden in de Amsterdamse AEX-index vindt u bij Shell, Aegon, NN Group, ING, ABN Amro en de halve Belg Ahold Delhaize. Zo komt er dankzij de nieuwe Nederlandse regering toch nog een stukje in huis van de belofte die ex-premier Guy Verhofstadt al in 2006 had gedaan om die fiscale discriminatie weg te werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud