Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zes aandelen die niet zitten te wachten op hogere rente

De stijgende rente kan bedrijven die een zware schuldenlast torsen - in verhouding tot de cash die ze genereren - pijn doen. Het wordt dan nog moeilijker hun verplichtingen na te komen. We speurden op Euronext Brussel naar de schuldenaars die in de nauwste schoentjes zitten.
Advertentie
Exmar

Exmar

Bovenaan op de lijst vinden we Exmar, al is niet helemaal duidelijk hoe groot de schuldenberg van de Antwerpse vervoerder en behandelaar van gassen eind 2017 was. Exmar deed vorig jaar verscheidene activa van de hand - verzekeringsmakelaar Belgibo en 50 procentbelangen in de lng-tanker Excel en in drie lng-tankers met eigen hervergassings­installaties (FSRU’s) - zodat de schulden zeker lager zijn dan de 983 miljoen dollar waarvan in mei sprake was. Wellicht zijn de schulden gedaald tot ergens tussen 600 en 650 miljoen dollar.

Chat: Hoe beleggen in tijden van stijgende rente?

In de aanloop naar de Aandelengids, die zaterdag bij uw krant zit, kan u vrijdag om 12 uur chatten over de consequenties van de stijgende rente voor uw beleggingen. Christophe De Rijcke en Serge Mampaey van de redactie Beleggen zullen klaarzitten om op uw vragen te antwoorden. Klik hier.

Volgens Bloomberg rekenen analisten voor het hele jaar op een brutobedrijfswinst (ebitda) van 86,5 miljoen dollar, zodat we op een verhouding schulden/ebitda van ongeveer 7,2 uitkomen. Dat is bijzonder hoog en is vooral te wijten aan de zware investeringen in twee tuigen: de drijvende lng-fabriek Caribbean FLNG en een nog naamloos hervergassingsplatform (FSRU). Voor de FSRU heeft Exmar intussen een contract beet, voor de CFLNG nog niet. Als dat ook voor de Caribbean het geval is, zullen belangrijke inkomsten binnenstromen. Maar  de inkomsten in de lng-divisie zullen sterk terugvallen omdat Exmar bijna geen lng-tankers meer bezit. Hoe de schuldenmultiple zal evolueren, is dan ook moeilijk te voorspellen. Analisten houden zich op de vlakte.

Nyrstar

De schulden bij de zinkgroep Nyrstar stapelden zich op toen voormalig CEO Roland Junck in de jaren 2009-2010 zowat 2 miljard pompte in de overname van enkele metaalmijnen. Een bijzonder ongelukkige beslissing, want die mijnen hebben nooit echt bijgedragen tot de winst. De schuldpositie is verder verzwaard door de investeringen in de Australische haven Port Pirie. Daar verbouwde Nyrstar de zink­smelterij tot een polyvalente recyclagefabriek, wat omgerekend zo’n 430 miljoen euro kostte.

Hoge schulden en toch gezond

De financiële gezondheid van een bedrijf kan je het best aflezen uit de ratio nettoschulden/ebitdaHoe hoger het cijfer, hoe hoger de schuldenlast van het bedrijf. De nettoschulden zijn de schulden minus de kaspositie en de ebitda is de bedrijfswinst voor afschrijvingen. Eigenlijk zegt deze ratio hoeveel jaar het bedrijf nodig heeft om zijn schulden af te betalen. Hoe hoog de ratio mag oplopen, hangt af van de aard van het businessmodel. Telenet hanteert een hoge vork tussen 3,5 en 4,5, maar de telecomoperator geniet stabiele abonnementsinkomsten. Hoe cyclischer het bedrijf, hoe dichter de ratio het best opschuift richting 1 of minder.

ING-analist Stijn Demeester raamt de totale schulden van Nyrstar op 1,4 miljard euro: een nettoschuld van 1,14 miljard euro en nog eens 250 miljoen schulden die buiten de balans worden gehouden. Daarbij gaat het enerzijds om de verkoop van toekomstige productie en anderzijds om een ‘perpetual’, een obligatielening waarvoor de Australische overheid zich garant heeft gesteld.

Tegenover de totale schuld staat een verwachte bedrijfskasstroom van 220 miljoen euro voor 2017, wat een heel hoge verhouding schuld/ebitda van 6,3 oplevert. Als we alleen rekening houden met de nettoschuld, bedraagt de verhouding nog altijd 5,2.

Maar de vooruitzichten zijn niet slecht. De zinkmarkt doet het goed, de overblijvende mijnen zouden aardig wat winst moeten opleveren en Port Pirie zou dit jaar 40 miljoen euro ebitda moeten genereren, een bedrag dat zal oplopen tot 100 miljoen in 2019 en 130 miljoen in 2020. ‘Ik zie de verhouding schulden/ ebitda dit jaar al onder 3 zakken’, voorspelt Demeester. Hij verwacht dat de impact van een stijgende rente al bij al beperkt zal blijven en dat de verbetering van de operationele gang van zaken en de toekomstige schulden­afbouw veel meer doorwegen.

Hamon

In bijzonder slechte papieren zit Hamon. De Waalse fabrikant van industriële schoorstenen en systemen om de uitstootgassen te zuiveren bevindt zich de jongste jaren in een neerwaartse spiraal.

Aandelengids 2018

Hoe uw portefeuille wapenen tegen rentestijging in 2018?

+ 60 Belgische aandelen om in de gaten te houden

De Aandelengids is op 13/1 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

Moeilijke markten, gekenmerkt door een uitstel van grote projecten door klanten, boekhoudkundige onregelmatigheden bij een Franse dochter en herstructureringskosten hebben Hamon gedwongen herhaaldelijk aan te kloppen bij zijn aandeelhouders om bijkomende middelen los te weken. Eind 2016 leidde de zoveelste kapitaalverhoging - goed voor 37,7 miljoen euro - ertoe dat de familie Lambilliotte de meerderheid verloor en het Waals Gewest via Sogepa de grootste aandeelhouder werd.

Francis Lambilliotte deed een stap opzij als topman, maar onder zijn opvolger Bernard Goblet gaan de zaken voorlopig niet beter. De resultaten blijven even belabberd, wat onder meer te wijten zou zijn aan laattijdige betalingen door klanten. Over de eerste zes maanden van 2017 kleurde de brutobedrijfswinst (ebitda) 10,8 miljoen euro rood. Daar stond eind juni een schuldenlast tegenover van 163,4 miljoen euro. Midden november kondigde het bedrijf aan een nieuwe kapitaalverhoging met voorkeurrecht te plannen, voor een bedrag dat kan oplopen tot 70 miljoen euro. De notering van het aandeel werd net voor Kerstmis opgeschort en dat zou zo blijven tot er duidelijkheid is over de kapitaaloperatie. Het bedrijf uit Mont-St-Guibert wordt door geen enkele analist meer gevolgd.

Balta

De tapijtenfabrikant Balta heeft redelijk wat schulden, maar die vormen niet meteen een probleem omdat het bedrijf behoorlijk wat cash genereert. ‘Balta heeft van de beursgang gebruikgemaakt om zijn schuldgraad mooi te reduceren. De schulden bedragen nu 2,7 keer de ebitda. Dat is niet weinig, maar ook niet extreem’, zegt Thijs Hoste van Degroof Petercam.

Balta

De analist wijst erop dat de financiële lasten dit jaar sterk zullen dalen door de herfinanciering van een grote obligatielening waarop nu meer dan 7 procent rente moet worden betaald. De problemen voor Balta liggen elders dan bij de schulden. Op lange termijn onder meer bij de toenemende concurrentie en de dalende populariteit van tapijt als vloerbedekking in woningen. Op korte termijn doen de lage dollar en hogere grondstofkosten Balta pijn.

AB InBev

Vermits AB InBev het grootste bierconcern ter wereld is, zijn de bedragen waar het mee werkt gigantisch. De schuldenlast bedraagt iets meer dan 100 miljard dollar, maar daar staat een ebitda (brutobedrijfswinst) van meer dan 20 miljard tegenover. Het beurshuis KBC Securities raamt de ebitda voor 2017 op 21,9 miljard dollar. Dat levert een verhouding nettoschulden/ebitda op van 4,6. De hoge schulden zijn het gevolg van acquisities, met als meest recente de overname van SABMiller waarvoor AB InBev iets meer dan 100 miljard dollar neertelde.

De schulden van AB InBev lijken zeer hoog, maar in een defensieve business als de bierindustrie en met de zeer stevige winstmarges vormen ze geen probleem.
Wim Hoste
Analist KBC Securities

De Leuvense bierbrouwer staat echter bekend om zijn uitstekend financieel beheer en dat geldt ook voor de schulden. ‘Het bedrijf heeft de jongste jaren hard gewerkt om de vervaldata van de schulden te vervroegen’, zegt analist Wim Hoste. ‘Bovendien genereert het  veel free cashflow. Voor dit jaar rekenen we op zowat 11 miljard dollar, maar tegen 2020 moet dat naar 13 miljard.’

AB InBev ©REUTERS

AB InBev slaagt er zelfs in een royaal dividendbeleid te voeren om zijn aandeelhouders - in het bijzonder de familiale - tevreden te houden. Momenteel bedraagt het dividend 3,60 euro per jaar, wat neerkomt op een pay-outratio van ruim 80 procent. ‘Dat dividend vormt een buffer die het management makkelijk kan inzetten voor schuldreductie. Mocht het bedrijf minder dividend uitkeren, zou de schuld zeer snel afnemen’, merkt Hoste op. De analist verwacht wel niet dat de bierbrouwer dat zal doen. ‘Zelfs als de dividenduitkering behouden blijft, zal de verhouding schulden/ebitda tegen 2020 zakken naar 3,5.’

‘De schulden lijken optisch erg hoog, maar in een defensieve business als de bierindustrie en met de zeer stevige winstmarges van AB InBev vormen ze geen probleem’, vat de analist samen. Ze zetten ook geen rem op eventuele nieuwe overnames. De sector is sowieso al sterk geconsolideerd met Heineken als - eveneens familiaal gecontroleerde - nummer twee. ‘De resterende brokken op de markt zijn minder groot en zullen maximaal enkele tientallen miljarden kosten. Dat zou AB InBev moeten aankunnen met zijn eigen ebitda-generatie’, zegt Hoste.

Ontex

De luierfabrikant Ontex is er de voorbije jaren in geslaagd het relatieve gewicht van zijn schulden systematisch te verminderen. De verhouding schulden/ebitda zakte van 5,4 eind 2013 tot 2,7 vandaag, becijferde Alan Vandenberghe van KBC Securities. De opbrengst van de beursgang in juni 2014 werd daarvoor gebruikt en Ontex genereerde ook wat recurrente cash. De twee grote overnames van de voorbije jaren, Grupo Mabe in Mexico en de tak hygiëneproducten van Hypermarcas in Brazilië, werden deels met nieuwe aandelen, deels met schulden gefinancierd.

Ontex ©Wim Kempenaers (WKB)

Niet onbelangrijk is dat Ontex - naast de 688 miljoen euro nettoschulden die het volgens het analistenheir torst - ook schulden buiten de balans houdt. Het gaat om kosten voor het innen van facturen, dat uitbesteed is aan een gespecialiseerd bedrijf. Dat levert Ontex onmiddellijk cash op, maar het betaalt daarvoor wel een vergoeding. Vandenberghe schat dat 150 tot 200 miljoen euro buiten de balans blijft.

De analist verwacht dat de verdere afbouw van de schuld de komende twee jaar iets trager zal verlopen omdat Ontex met hogere operationele kosten en kapitaalinvesteringen kampt, vooral om aan de overgenomen bedrijven te timmeren. Daarnaast kunnen hogere grondstofprijzen op de marges wegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud